Ειδήσεις

Ν. Σαντορινιός: Κατάργηση τροποποίησης που επιτρέπει εμπορικά κέντρα στις πόλεις

Ερώτηση που αφορά την κατάργηση διάταξης του νόμου 4315 – 24/12/2014 που επιτρέπεται τη δημιουργία καταστημάτων εμβαδού έως 1500 τμ στις περιοχές γενικής κατοικίας, κατέθεσαν εικοσιτέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο Νεκτάριος Σαντορινίος.
Η συγκεκριμένη διάταξη που -ως τροποποίηση- μπήκε στο νόμο, λίγες μέρες μάλιστα πριν λήξει το 2014, εξαιρεί ταυτόχρονα από την κατηγορία των υπεραγορών που μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε κατοικημένη περιοχή, τα μεικτά καταστήματα πώλησης τροφίμων και λοιπών προϊόντων, εφόσον δεν υπερβαίνουν το παραπάνω όριο.
Η παραπάνω ρύθμιση ανατρέπει πλήρως, ό,τι έστω και ασαφώς, ίσχυε για τη λειτουργία πολυκαταστημάτων και υπεραγορών στις περιοχές γενικής κατοικίας, μέσα στον πολεοδομικό ιστό των πόλεων, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται καμία περιβαλλοντική, κυκλοφοριακή, κοινωνική ή πληθυσμιακή παράμετρος.
Τέλος και πιο σημαντικά, η προς χάριν συγκεκριμένων συμφερόντων διάταξη διευκολύνει την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση εμπορικών δραστηριοτήτων λιανικής σε μεγάλες «αλυσίδες» με καταστροφικές συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου αλλά μεσοπρόθεσμα και για τους καταναλωτές. Για αυτό και πρέπει να καταργηθεί άμεσα.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. Υπουργούς
– ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
– ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Θέμα : «Κατάργηση τροποποίησης που επιτρέπει εμπορικά κέντρα στις πόλεις».
Με το νόμο 4315 – 24/12/2014 στο άρθρο 10 παρ. 16α επιτρέπεται η δημιουργία καταστημάτων εμβαδού έως 1500 τμ στις περιοχές γενικής κατοικίας. Ταυτόχρονα εξαιρεί από την κατηγορία των υπεραγορών τα μεικτά καταστήματα πώλησης τροφίμων και λοιπών προϊόντων εφόσον δεν υπερβαίνουν το παραπάνω όριο των 1500 τμ.
Η συγκεκριμένη τροποποίηση ανατρέπει τις προβλέψεις του π.δ. 23.2/6.3.1987 που, έστω και ασαφώς, εξαιρούσε τη λειτουργία πολυκαταστημάτων και υπεραγορών στις περιοχές γενικής κατοικίας, μέσα στον πολεοδομικό ιστό των πόλεων.
Τη δημοσίευση της συγκεκριμένης διάταξης ακολούθησε άμεση αίτηση μεγάλης πολυεθνικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων για δημιουργία «Επιχείρησης λιανικού και χονδρικού εμπορίου διάθεσης τροφίμων και ποτών – Επιχείρηση μαζικής εστίασης – πρόχειρου γεύματος ζεστής και κρύας κουζίνας» εμβαδού 1499 τμ. στον Δήμο Αγίου Νικολάου, μέσα στα όρια του αστικού ιστού.
Επειδή δεν προηγήθηκε ουσιαστική διαβούλευση για τη συγκεκριμένη διάταξη που ανατρέπει ριζικά τους όρους εμπορικού ανταγωνισμού και πολεοδομικού σχεδιασμού
Επειδή στην παραπάνω ρύθμιση δεν προβλέπεται καμία περιβαλλοντική, κυκλοφοριακή, κοινωνική ή πληθυσμιακή παράμετρος.
Επειδή η συγκεκριμένη διάταξη διευκολύνει την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση εμπορικών δραστηριοτήτων λιανικής με καταστροφικές συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου αλλά μεσοπρόθεσμα και για τους καταναλωτές.
Επειδή η συγκεκριμένη τροποποίηση μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε όλες τις πόλεις της χώρας, όπως προκύπτει από την άμεση αντίδραση της πολυεθνικής αλυσίδας σουπερ μάρκετ στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
Προτίθενται να καταργήσουν άμεσα ή να τροποποιήσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, μειώνοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό τετραγωνικών μέτρων της εξαίρεσης τουλάχιστον στο μισό, ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς για τους όρους λειτουργίας των πολυκαταστημάτων και υπεραγορών;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος (Κωστής)
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία (Λίτσα)
Αυλωνίτου Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Βαρδάκης Σωκράτης
Δέδες Ιωάννης
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα
Κουρεμπές Θεοφάνης (Φάνης)
Κριτσωτάκης Μιχαήλ
Κυρίτση Αγλαΐα
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπαξεβανάκης Δημήτριος
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκούμας Αθανάσιος
Σταθάς Ιωάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τσανάκα Αλεξάνδρα
Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γιάννης    04.04.2015 21:47

    Οπισθοδρόμηση σε μοντέλα Κούβας και Βόρειας Κορέας. Η Αριστερά του Τίποτα.

Σχολιασμός άρθρου