Εντολή ελέγχου έδωσε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής για τις γκρίζες βίλες που ανακατασκευάστηκαν με επιδοτήσεις που έχουν δοθεί σε ξενώνες και τουριστικά καταλύματα στην Κεντρική Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου, με αφορμή δημοσιεύματα για τη βίλα Λιάπη.
Στόχος των ελέγχων θα είναι η διαπίστωση εάν τα κονδύλια αξιοποιήθηκαν για τον σκοπό που είχαν εγκριθεί και όχι για ανακαινίσεις σπιτιών ενώ στις περιπτώσεις που θα καταγραφεί ότι δεν λειτούργησαν τουριστικά καταλύματα θα ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων από τους ιδιοκτήτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την περίπτωση της χρηματοδότησης του σαλέ της οικογένειας Λιάπη, τα κονδύλια εγκρίθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από την αναπτυξιακή εταιρεία «Ευρυτανία ΑΕ» της νομαρχίας Ευρυτανίας για την οποία οι οικονομικοί επιθεωρητές είχαν διενεργήσει πόρισμα το οποίο επέρριπτε ευθύνες στον τότε νομάρχη και νυν βουλευτή της ΝΔ, Κ. Κοντογεώργο για παράνομη παροχή εγγύησης στην «αμαρτωλή» εταιρεία βάσει της οποίας έλαβε δάνειο 4,7 εκατ. ευρώ. Το πόρισμα που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2012 αξιοποιήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές οι οποίες απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα στον βουλευτή της ΝΔ Κ. Κοντογεώργο και επέβαλαν εγγύηση 60.000 αποδίδοντάς του την κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου.
Τον εξονυχιστικό έλεγχο των κοινοτικών επιδοτήσεων από το πρώτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ζήτησε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής στις περιφέρειες Κεντρικής Ελλάδας και Αιγαίου, με στόχο να διερευνηθεί ποιοι δικαιούχοι δεν χρησιμοποίησαν τα κονδύλια για τον σκοπό που είχαν εγκριθεί, οπότε θα ζητηθεί και η επιστροφή των χρημάτων.
O κ. Ρακιντζής και με αφορμή τα δημοσιεύματα απέστειλε την εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες και ζήτησε την καταγραφή των ΑΦΜ όλων των ξενώνων και τουριστικών καταλυμάτων που κατασκευάστηκαν με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Από τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα ελεγχθεί εάν υπήρξαν έσοδα στην επιχείρηση από την τουριστική δραστηριότητα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ζητηθεί η επιστροφή των επιχορηγήσεων.
«Κατόπιν του γενικευμένου θορύβου για τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν για την κατασκευή τουριστικών ξενώνων και δεν αξιοποιήθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό, εκτιμούμε ότι αφορά πολλές περιπτώσεις», αναφέρει ο Λ. Ρακιντζής.
«Εδωσα εντολή», συνεχίζει, «να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στην Κεντρική Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου ώστε να διαπιστώσουμε ποιες δόθηκαν για συγκεκριμένα έργα και δεν εκτελέστηκαν».
Ο γενικός επιθεωρητής σημειώνει ότι η διαδικασία θα πάρει χρόνο αλλά θα υπάρξουν αποτελέσματα.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Ανάλογες καταγγελίες υπήρξαν στη Ρόδο το έτος 2010 και αφορούσαν τον γιο στελέχους της Νέας Δημοκρατίας που είχε εξασφαλίσει επιδότηση ύψους 157.253,40 ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από έγκριση του πρώην Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την κάλυψη του 60% δαπάνης για τη διαμόρφωση και λειτουργία στον πρώην δήμο Νότιας Ρόδου, συγκροτήματος τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών.
Εχεί καταγγελθεί συγκεκριμένα ότι η συγκεκριμένη μονάδα δεν εκπλήρωσε τους σκοπούς της επιδότησης και λειτουργούσε ως εξοχική κατοικία.
Η επιδότηση αφορούσε συγκρότημα τουριστικών κατοικιών με παράλληλη δραστηριότητα αγροτουρισμού. Η επιδότηση ζητήθηκε, σύμφωνα με τον φάκελο της αίτησης, για τη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης μονάδας ποιοτικού τουρισμού σε Ελληνες και Αλλοδαπούς που πρόκειται να αυξήσει την επισκεψιμότητα στη Νότια Ρόδο. Επρόκειτο ακόμη, όπως αναφέρεται στην αίτηση, να ενισχύσει την τοπική οικονομία αλλά και την τοπική ανάπτυξη.
Από τον έλεγχο που έγινε αρμοδίως για τη διαπίστωση τηρήσεως ή μη των συμβατικών μακροχρόνιων υποχρεώσεων του καταγγελλόμενου δεν προέκυψε κάτι το μεμπόν.
Από τον έλεγχο συγκεκριμένα που είχαν διενεργήσει οι κκ Παγώνης Παναγιώτης, Γεωπόνος της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης Π.Ν.Α και Βιντιάδης Εμμανουήλ, Γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Α. Δωδεκανήσου είχε διαπιστωθεί ότι η επιδοτούμενη επένδυση τήρησε τις συμβατικές μακροχρόνιες υποχρεώσεις της επένδυσης που χρηματοδοτήθηκε από το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.
Ο επενδυτής κατηγορείται ωστόσο για κοινή απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε βαθμό πλημμελήματος, με προξενηθείσα ζημία ιδιαιτέρως μεγάλη, ανερχόμενη στο ποσό των 21.698,12 ευρώ και για απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς η περιουσιακή βλάβη του γενικού προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ανέρχεται στο ποσό των 30.273,18 ευρώ. Φέρεται κατά το χρονικό διάστημα από την 3η Ιανουαρίου 2008 έως και την 28η Φεβρουαρίου 2008, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανέγερση συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών με παράλληλες δραστηριότητες αγροτουρισμού, η οποία δραστηριότητά του επιδοτείτο από το Ελληνικό Δημόσιο κατά ποσοστό 41,67% επί ποσοστού 60% επί της επιλέξιμης δαπάνης να έλαβε εννέα Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών συνολικής καθαρής αξίας 112.383,50 ¤, για υπηρεσίες και οικοδομικής φύσεως εργασίες, που ήταν εικονικά.

Παρουσίασε ως παράνομη επιδότηση
από ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα
Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου συζητήθηκε χθες η αγωγή της κ. Iωάννας Σαμψάκου, συγγενούς του δημάρχου Μεγίστης κ. Π. Πανηγύρη κατά του επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο και αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου Μεγίστης κ. Μιχαήλ Καρδάρα, τραπεζικού υπαλλήλου.
Η ένδικη διαφορά προκλήθηκε μετά από παρέμβαση του τελευταίου στην ΑΝΔΩ και σε υπουργεία για τη διενέργεια ελέγχου νομιμότητας σε επένδυση μέσω προγράμματος αγροτουρισμού της συγγενούς του δημάρχου.
Το ιστορικό της υπόθεσης, που θυμίζει ως προς τα συστατικά της στοιχεία τις περιπέτειες των κ.κ. Μ. Λιάπη και Π. Καμμένου, με ανάλογες επενδύσεις, φέρεται να έχει ως εξής:
Η κ. Σαμψάκου υπέβαλε το έτος 2006 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων αίτηση για να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την ίδρυση επιχείρησης παραδοσιακού εστιατορίου σε ιδιόκτητο οικόπεδο της επιφ. 230,09 τ.μ. που βρίσκεται στον οικισμό Μεγίστης.
Με την υπ’αριθμ. 17613/238/29-12-2006 απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου εντάχθηκε στα «Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου» (Ο.Π.Α.Α.Χ.) με τον τίτλο «Ίδρυση παραδοσιακού καφενείου στο Καστελόριζο» με προϋπολογισμό 196.635 ευρώ, με ποσοστό ενίσχυσης 60% και συνολική δημόσια δαπάνη 117.981 ευρώ.
Το επενδυτικό της σχέδιο αφορούσε την ανέγερση ισόγειου κτίσματος (παραδοσιακού) εστιατορίου και Α’ ορόφου για τη δημιουργία κατοικίας στο προαναφερόμενο οικόπεδό της.
Το σχέδιο αυτό ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τα σχέδια και την εγκριθείσα μελέτη γι’ αυτό και εγκρίθηκε το σύνολο της επιδότησής της, πλην ενός μικρού κονδυλίου 2.556 ευρώ, που αφορούσε την επίστρωση των δαπέδων του εστιατορίου με πλακίδια κεραμικά ή πορσελάνης.
Όλες οι φάσεις και τα στάδια κατασκευής της διώροφης αυτής οικοδομής ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν με επιτόπιες επισκέψεις κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου στη Μεγίστη από υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου και επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα της υπαγωγής της στο νόμο.
Ο κ. Καρδάρας υπέβαλε στην ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. με κοινοποίηση στους Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού β)Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού και Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού την υπ’αριθμ. Πρωτ. 5121/5-4-2011 αναφορά.
Η κ. Σαμψάκου υποστηρίζει ότι στην καταγγελία του με κακοβουλία παρουσίασε την καθόλα νόμιμη υπαγωγή της στα αναπτυξιακά προγράμματα ως δήθεν παράνομη και ότι ήταν προϊόν μεροληπτικής τάχα υπέρ του προσώπου της συμπεριφοράς των αρμοδίων κρατικών οργάνων χαρακτηρίζοντας μάλιστα την επιδότηση ως «μυστηριώδη» και παράνομη γιατί δήθεν έλαβε χώρα χωρίς να προηγηθεί αυτοψία από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Υπουργείου.
Στην αναφορά τονίζεται μάλιστα ότι η επιδότηση δεν πληροί και δεν τηρεί ως είθισται τις προϋποθέσεις για την επιδότηση που έχει λάβει και αντί ως παραδοσιακό καφενείο, λειτουργεί ως εστιατόριο και οικία.

Μετά την καταγγελία ο Δ/ντής της ΑΝΔΩ με το υπ’αριθμ. Πρωτ. 5159/7-6-2011 έγγραφο του απάντησε στον κ. Καρδάρα επιβεβαιώνοντας ότι η υπαγωγή της στο σχετικό πρόγραμμα υπήρξε καθόλα νόμιμη, ότι η επιδοτούμενη επιχείρηση αφορούσε «παραδοσιακό εστιατόριο» (και όχι καφενείο) στον ισόγειο όροφο και κατοικία στον Α’ όροφο και ότι νομίμως επιδοτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διότι η εκτέλεση του έργου πιστοποιήθηκε από αυτοψίες που διενήργησαν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Η κ. Σαμψάκου διεκδικεί από τον κ. Καρδάρα χρηματική αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ.
Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου χθες κατέθεσε ως μάρτυρας του κ. Καρδάρα ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γ. Παπουτσής ο οποίος ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι κακώς λειτουργεί ως εστιατόριο η επιχείρηση διότι επιδοτήθηκε ως παραδοσιακό καφενείο και ότι στόχος του εναγόμενου ήταν να ελέγξει τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν. Την κ. Σαμψάκου εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Μ. Κουτσούκος και τον κ. Καρδάρα ο δικηγόρος κ. Δήμος Μουτάφης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ