Τοπικές Ειδήσεις

Η αντιμετώπιση των πανάδων και μελαγχρωματικών κηλίδων!

Γράφει η Κατερίνα Παπασάββα Αισθητικός
Το καλοκαίρι έφυγε αφήνοντας πίσω σε κάποια δέρματα τα σημάδια από την έντονη ηλιοφάνεια, την εφίδρωση και την αφυδάτωση! Οι πανάδες, το χλόασμα, το μέλασμα και οι μελαγχρωματικές (καφέ) κηλίδες του δέρματος είναι αισθητικά προβλήματα που απασχολούν πολλές γυναίκες ειδικά μετά το καλοκαίρι.
Εμφανίζονται στο πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ και χέρια. Οι λόγοι εμφάνισής τους είναι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ειδικά το καλοκαίρι και μάλιστα χωρίς αντιηλιακή κρέμα η οποία πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2-3 ώρες, η γήρανση του δέρματος, ορμονικοί λόγοι, το σολλάριουμ και τελευταία ενοχοποιείται και το άγχος-στρες! Το μέλασμα συνήθως εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη λόγω ορμονικών αλλαγών. Άλλοι λόγοι είναι η λήψη αντισυλληπτικών, ορισμένων φαρμάκων όπως αντιεπιληπτικά, κορτιζόνη, ισοτρετινοϊνη (για ακμή), κάποια αντιβιοτικά, η χρήση καλλυντικών με συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ, διάφορα συντηρητικά ή φωτοευαισθητοποιές ουσίες.
Τα μελανοκύτταρα του δέρματος παράγουν τη μελανίνη, μια χρωστική ουσία που προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η έκθεση στον ήλιο “ενθαρρύνει” τα μελανοκύτταρα να παράγουν περισσότερη μελανίνη εξ ου και το μαύρισμα του δέρματος μετά την έκθεσή του στον ήλιο.
Παρόλο που τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα παράγουν συνήθως λιγότερη μελανίνη από εκείνα με πιο σκούρο δέρμα, τα μελανοκύτταρά τους παράγουν περισσότερη μελανίνη κατά την έκθεση στον ήλιο.
Αφού αξιολογηθεί η κατάσταση του δέρματος, ο χρόνος εμφάνισής τους, η ηλικία, ο τρόπος ζωής του ατόμου και ο φωτότυπος καθορίζουμε το πρωτόκολλο θεραπείας.
Η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνδιασμό λευκαντικών παραγόντων και ειδικών μηχανημάτων όπως ενδοδερμικού μασάζ, Ραδιοσυχνοτήτων RF Vacuummassage, οξυγονοθεραπείας, Μεσοθεραπείας και φωτοθεραπείας. Τότε έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα χωρίς κίνδυνο και παρενέργειες. Η θεραπεία παράλληλα θα ρυθμίσει και θα σταθεροποιήσει την παραγωγή μελανίνης.
Χρησιμοποιώντας μόνο κάποιες κρέμες ή ορούς για να εξαλείψουμε τις πανάδες και τις μελαγρωματικές κηλίδες δεν θα τα καταφέρουμε γιατί αφενός μεν δεν φεύγουν μόνο με τα σκευάσματα αυτά αφετέρου θα προκαλέσουμε μεγαλύτερη ευαισθησία του δέρματος και ειδικά φωτοευαισθησία.
Μετά τη θεραπεία απαραίτητη είναι η συντήρηση και φροντίδα του δέρματος ώστε το δέρμα να διατηρεί την καθαρότητά του και να απομακρύνεται ο κίνδυνος δημιουργίας και εμφάνισης εκ νέου των βλαβών αυτών στο δέρμα. Δέρμα που υφίσταται εξειδικευμένες θεραπείες σε επαγγελματία αισθητικό διατηρείται υγιές, καθαρό, ενυδατωμένο, χωρίς σημάδια γήρανσης σε βάθος χρόνου!
Για τη θεραπεία τους δεν ειναι ασφαλής η χρήση συνταγογραφούμενης κρέμας με υδροκινόνη, γιατί είναι μεν εγκεκριμένη από το FDA, αλλά εξακολουθεί να είναι λίγο αμφιλεγόμενη η χρήση της γιατί μπορεί να έχει καρκινογόνες ιδιότητες και αλεργιογόνες.
Ενας μεγάλος αριθμός επιστημόνων δείχνουν νέα επιστημονικά στοιχεία ότι δεν είναι ασφαλής, ακόμη και σε μικρές δόσεις.
Συνήθως οι χρήστες μπορεί να εμφανίσουν ήπια ερυθρότητα, ξηρότητα ή κνησμό της περιοχής όπου εφαρμόζεται.
Η υδροκινόνη μειώνει μεν το σχηματισμό μελανίνης (χρωστική ουσία του δέρματος) στο δέρμα αλλά το φαινόμενο είναι προσωρινό, καθώς η διακοπή της χρήσης και η έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε ανανέωση της παραγωγής χρωστικών ουσιών και στην επιστροφή των σκούρων κηλίδων. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο από ένα μήνα! Ούτε να εκτείθεται στο ηλιακό φώς που έχουμε άφθονο στα μέρη που ζούμε! Αν το δέρμα είναι εκτεθειμένο στο ηλιακό φως τότε θα έχουμε σοβαρές παρενέργειες και επιπλοκές.
Γυναίκες που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν τέτοιου είδους κρέμες, σήμερα, η γήρανση του δέρματός τους είναι εντονότερη απ’ ότι θα ήταν χωρίς την χρήση αυτών!
Συμπερασματικά, η φροντίδα του δέρματος από τη νεαρή ηλικία, η καθημερινή χρήση αντιηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας, και οι περιποιήσεις στην αισθητικό είναι απαραίτητες!
Οι αισθητικές θεραπείες θα διατηρούν την ενυδάτωση του δέρματος, θα ενεργοποιούν τις λειτουργίες του ώστε η παραγωγή κολλαγόνου & ελαστίνης να είναι συνεχής με αποτέλεσμα την καθαριότητα και νεότητα του δέρματος, παρατείνοντας την εμφάνιση της γήρανσης!
Για ένα υγιές, λαμπερό δέρμα και ομοιόμορφο χρώμα του δέρματος πρέπει να υπάρχει καθημερινή αντιηλιακή προστασία με 50 δείκτη κάθε 2-3 ώρες την ημέρα, ακόμα και τον χειμώνα και προϊόντα με βιταμίνη C κυρίως το βράδυ!

Κατερίνα Παπασάββα- Λαμπαδάκη,  Αισθητικός, Πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης, υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας
katerinadayspa στη Ρόδο,  οδός Μεγ. Κων/νου 30, τηλ.22410-29504  και 31016.  www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου