Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία των εγκαινίων του νέου λιμανιού της Σύμης που θα γίνουν στις 8 Μαΐου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Το νέο λιμάνι στη θέση «Πέταλο» ολοκληρώθηκε πριν το τέλος του 2017. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει σημαντικά τη Σύμη, θα βοηθήσει στην προσβασιμότητά του και θα «απορροφήσει» την οχλούσα δραστηριότητα από το κέντρο του νησιού. Πλέον το νησί της Σύμης πέρα από τα πλοία της γραμμής, τα ημερόπλοια και τα σκάφη, θα μπορεί να δέχεται και μικρά κρουαζιερόπλοια (ένα την ημέρα).
Πρόκειται για ένα έργο που είχε παγώσει για χρόνια, καθώς αρχικά είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων 2007-2013 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 5.000.000 ευρώ. Τελικά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξασφάλισε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι η Σύμη προσελκύει ετησίως περί τα 14.000 σκάφη. Σε περιόδους αιχμής γίνονταν συνωστισμός με αποτέλεσμα να χρειάζεται να απομακρύνονται σκάφη όταν προσέγγιζαν το λιμάνι τα ημερόπλοια.
Πλέον με το νέο λιμάνι θα παρέχεται άνετη φιλοξενία στα σκάφη αναψυχής, που είναι και η κύρια μορφή τουρισμού του νησιού. Γενικά το νέο λιμάνι θα ενισχύσει την εικόνα της Σύμης ως ποιοτικού προορισμού.
Αυτό που εξασφαλίζει επίσης το λιμάνι, είναι ένα ασφαλές αγκυροβόλιο στα πλοία όταν δεν θα μπορούν να δένουν στο λιμάνι της Ρόδου λόγω ισχυρών ανέμων.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η 8η Μαΐου αποτελεί σημαντική ημέρα για την Σύμη. Θεωρείται η ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου γι’ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία για τα εγκαίνια. Ήταν τότε που η Γερμανία αναγκάστηκε να συμφωνήσει στην άνευ όρων παράδοση ολόκληρου του γερμανικού στρατού με τη συνθηκολόγηση της Ρεμς στις 7 Μαΐου του 1945, που ήταν όχι μόνο ηττημένη, αλλά είχε χάσει κάθε πολιτική ύπαρξη και μάλιστα κάθε είδους νομική υπόσταση.
H συμφωνία ετέθη σε ισχύ από την 8η Μαΐου του 1945. Την ίδια μέρα, 8η Μαΐου του 1945, ο Γερμανός στρατηγός Otto Wagener, υπέγραψε στη Σύμη την παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους, γυρνώντας σελίδα στη νεότερη ιστορία της περιοχής μας.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νοτίας Δωδεκανήσου Μιχάλης Χριστοδούλου επιβεβαίωσε την ημερομηνία των εγκαινίων σημειώνοντας:
«Τα εγκαίνια του λιμανιού της Σύμης, ενός έργου που θα δώσει νέα πνοή στο νησί θα πραγματοποιηθούν στις 8 Μαΐου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ