Γράφει η
Κατερίνα Παπασάββα,
Αισθητικός
Τα κεχριά είναι μικρά λευκά ή κιτρινωπά στίγματα που μοιάζουν με σπυράκια, εμφανίζονται στο πρόσωπο, στήθος, ή πλάτη και περιέχουν συσσωρευμένη μάζα κερατίνης ουσίας και σμήγματος.
Είναι κλειστοί φαγέσωρες και επειδή δεν έρχονται σε επαφή με τον αέρα δεν οξειδώνονται για να αλλάξουν χρώμα και παραμένουν λευκά ή υποκίτρινα. Δεν προκαλούν πόνο ή φαγούρα. Εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες ακόμα και στην βρεφική.
Οι αιτίες εμφάνισής τους είναι πολλές κυρίως όμως η απόφραξη του πόρου από υπερέκκριση σμίγματος και συσσώρευση νεκρών κυττάρων γύρω από τον σμηγματογόνο αδένα.
Αλλες αιτίες είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων ειδικά σαπουνιών κλπ. Τα συναντάμε κυρίως σε λιπαρά και ακνεικά δέρματα.
Αφαιρείται από την Αισθητικό με βαθύ καθαρισμό και χρήση ατμού για να προετοιμαστεί το δέρμα και με την βοήθεια αποστειρωμένης βελόνας μιας χρήσης γίνεται διάνυξη και εξαγωγή της σκληρής αυτής ουσίας.
Δεν πρέπει να προσπαθούμε να τα ανοίξουμε με τα χέρια μας γιατί το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να τραυματίσουμε το δέρμα και ίσως να το μολύνουμε.
Η αφαίρεση των σκληρών αυτών στιγμάτων είναι απαραίτητη, διαφορετικά το δέρμα λόγω των κλειστών πόρων δεν αναπνέει, ασφυκτιά και οδηγείται σε μαρασμό και πρόωρη γήρανση!
Η χρήση των κατάλληλων καθαριστικών προϊόντων δηλ. γαλάκτωμα καθαρισμού που λόγω της μαλακτικότητός του διαλύει το σμίγμα και ενός ήπιου σαπουνιού είναι απαραίτητα για τον καθημερινό καθαρισμό του λιπαρού, μικτού ή ακνεικού δέρματος.
Αντίθετα ο καθαρισμός του δέρματος μόνο με σαπούνι ερεθίζει τους σμηγματογόνους αδένες, εκκρίνουν περισσότερο σμήγμα, ξηραίνουν επιφανειακά το δέρμα με αποτέλεσμα την δημιουργία αυτών των ανεπιθύμητων κεχρίων.
Σε περιπτώσεις όπου έχουμε κεχριά σε ένα ξηρό δέρμα αυτά πιθανόν να προέρχονται από την χρήση ακατάλληλης κρέμας, πιθανόν λιπαρής με λανολίνες, λάδια βαζελίνες κλπ. που δεν προσφέρουν κάτι στο δέρμα αντίθετα το βλάπτουν!
Πρέπει να συμβουλευόμεθα την αισθητικό μας για την αγορά και χρήση των καλλυντικών προιόντων που χρησιμοποιούμε γιατί το κάθε δέρμα έχει τις ανάγκες του και η αισθητικός κατόπιν προσεκτικής διάγνωσης του δέρματος θα χορηγήσει τα σωστά προϊόντα για την περιποίησή του.
Πολλές γυναίκες έχοντας ένα αφυδατωμένο δέρμα πιστεύουν ότι βάζοντας μια λιπαρή κρέμα θα το ενυδατώσουν.
Όμως είναι λανθασμένη αντίληψη γιατί σημασία έχει να χρησιμοποιήσουμε ένα καλλυντικό που τα συστατικά του θα απορροφηθούν από το δέρμα χωρίς να αφήσουν λιπαρότητα, ώστε οι δραστικές ουσίες να εισχωρήσουν σε βάθος.

Κατερίνα Παπασάββα-
Λαμπαδάκη,
Αισθητικός, Πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης, υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας
katerinadayspa
στη Ρόδο,
οδός Μεγ. Κων/νου 30,
τηλ. 22410-31016
και 29504.
www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ