Σε εκκρεμότητα παραμένει η υπόθεση που αφορά την εισφορά σε γη ή χρήμα, αφού ο Δήμος Ρόδου δεν φαίνεται πρόθυμος να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο.
Το θέμα έχει απασχολήσει επανειλημμένα την δημοτική αρχή καθώς από τα τέλη του 2014 ανελαμβάνοντο δεσμεύσεις αρμοδίως ότι είχε αποφασισθεί να το εξετάσει σε σοβαρό επίπεδο και να τεθεί «επί τάπητος» στο τραπέζι του διαλόγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που προσδοκά να εισπράξει ο Δήμος Ρόδου από τα ξενοδοχεία για την εισφορά σε χρήμα ανέρχεται (περίπου) μεταξύ 17.000.000 – 20.000.000 ευρώ. Το ποσό αφορά στην τακτοποίηση 350 στρεμμάτων και αποτελεί ένα σημαντικό έσοδο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Δήμο Ρόδου.
Θυμίζουμε ακόμη, ότι μέχρι και το τέλος του περασμένου έτους, δεν είχε ξεκαθαρίσει ποιος έχει την αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα –ο Δήμος Ρόδου ή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς ανέκυψε διαφωνία σχετικά με την αρμοδιότητα επιβολής πράξεων για την καταβολή της εισφοράς γής σε χρήμα από ξενοδόχους, με την πρώτη υπηρεσία να θεωρεί ότι έχει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία την αποκλειστική ευθύνη.
Ο δήμαρχος Ρόδου, πάντως, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, είχε ζητήσει από το νομικό επιτελείο του να προχωρήσει σε διερεύνηση ώστε να αποσαφηνιστεί το τοπίο, ενώ προχώρησε και σε συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας για την εξέταση των εκκρεμοτήτων υποχρεώσεων εισφοράς σε γη ή σε χρήμα, από άδειες ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων.
Η εν λόγω επιτροπή, που συστάθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, δεν έχει συνεδριάσει ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του Δήμου Ρόδου είναι να εξεταστούν παλαιότερες υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί, ενώ πρόκειται να κληθούν και επιχειρηματίες που τους αφορά το θέμα.
Όπως είχε δηλώσει ο κ. Χατζηδιάκος επρόκειτο να κληθούν 18 ξενοδόχοι σε διαβούλευση, σε ό,τι αφορά την εισφορά σε γη ή σε χρήμα των οποίων έχουν ελεγχθεί οι υποθέσεις. Μάλιστα, σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε ληφθεί σχετική απόφαση για αύξηση κατά 50% της αντικειμενικής αξίας και μείωση της προσδιορισθείσας εμπορικής αξίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Ρόδου εμμένει ότι οι διαδικασίες όπως και ο υπολογισμός και η είσπραξη του τιμήματος για την εισφορά γίνονται από τους Δήμους και υπάρχουν παραδείγματα από άλλους Δήμους που προχώρησαν τη διαδικασία, όπως της Χερσονήσου, της Κέρκυρας, του Ηρακλείου. Επίσης, η αρμοδιότητα των Δήμων, επισημαίνουν οι νομικοί του Δήμου της Ρόδου, αναφέρεται και στον Καλλικράτη.
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης με τον κ. Γιώργο Κακούλη αντιδήμαρχο Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Αστικής Ανάπλασης, Πολεοδομικών Εφαρμογών και Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Φλεβάρης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενδιαφέρεται για να συμμετέχει στην διαδικασία και θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης με τον Δήμο Ρόδου για το θέμα: «Η ελληνική οικονομία και ειδικότερα η οικονομία των νησιών μας, δοκιμάζεται. Είναι η περιοχή της Ευρώπης που έχει την μεγαλύτερη μείωση του κατά κεφαλή εισοδήματος. Και αυτό, όχι απλώς παγιώνεται αλλά όλοι φοβόμαστε πως αυτές οι συνθήκες δημιουργούν κλίμα αγωνίας στους πολίτες. Αυτή την αγωνία πρέπει να την μετουσιώσουμε σε πραγματικές ενέργειες για να βοηθήσουμε τόσο την τοπική οικονομία όσο και τον πολίτη, κάτοικο των νησιών μας. Ειδικά για το μείζον αυτό θέμα που αφορά την εισφορά σε γη ή χρήμα, η δραματική ελεύθερη πτώση των τιμών των ακινήτων που έχουν φτάσει σε πραγματική αξία μικρότερη και από αυτές ακόμη τις αντικειμενικές αξίες που κάποτε όλοι γνωρίζαμε. Έχουμε λοιπόν το φαινόμενο ότι ιδιοκτήτης υπό το καθεστώς της οικονομικής συγκυρίας θέλει να αξιοποιήσει το ακίνητό του, να είναι αναγκασμένος να κατεβάσει την τιμή. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στην πράξη. Απαιτείται λοιπόν, παρέμβαση και να εξεταστεί το πρόβλημα στην βάση του, με πραγματικά στοιχεία ώστε να βρεθεί μια λύση. Αυτό που θέλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι να υπάρξει σωστή συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου ώστε να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις».
Να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Φλεβάρης και Κακούλης «ανανέωσαν» το ραντεβού τους για το προσεχές διάστημα –εάν και εφόσον προηγηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής, της οποίας προϊσταται ο αντιδήμαρχος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ