Ρεπορτάζ

Δεν μπορεί να απορροφηθεί το 60% της ντόπιας παραγωγής

Στα… αζήτητα το 60% της ντόπιας παραγωγής με τους καλλιεργητές οπωροκηπευτικών να βρίσκονται σε απόγνωση. Το lockdown σε συνδυασμό με το «πάγωμα» της τουριστικής σεζόν καθώς επίσης την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων και των εποχικών επιχειρήσεων εστίασης, συνετέλεσε στην χαμηλή απορρόφηση των οπωροκηπευτικών που παράγονται στη Ρόδο με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό να καταλήγει αναγκαστικά στη…χωματερή (πέρα από τις ποσότητες που διατίθενται σε ιδρύματα ή σε άπορες οικογένειες).
Οι παραγωγοί, μη μπορώντας να προβλέψουν την πανδημία και τις συνέπειές της, έκαναν τον προγραμματισμό τους σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα, επενδύοντας σε ένα όγκο παραγωγής που θα μπορούσε υπό φυσιολογικές συνθήκες να απορροφηθεί από την αγορά. Πλέον υπάρχει μεγάλη επάρκεια οπωροκηπευτικών, τα οποία είναι αδύνατο να απορροφηθούν από την αγορά. Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της καραντίνας μειώθηκε η επισκεψιμότητα στη λαϊκή αγορά, η οποία πραγματοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου με την τήρηση των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας.
Ο πρόεδρος των παραγωγών της λαϊκής αγοράς, κ. Νίκος Δημήτρας δηλώνει ότι κανένας παραγωγός δεν θα μπορέσει να καλύψει τα αυξημένα κόστη παραγωγής, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι δεν θα καταφέρουν να σπείρουν τα χωράφια τους την επόμενη σεζόν, καθώς ο προϋπολογισμός τους έχει τιναχτεί κυριολεκτικά στον αέρα, σε σημείο που πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.
Η εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση οδήγησε στη μεγάλη πτώση των τιμών των αγαθών, πράγμα που περιορίζει ακόμη περισσότερο το περιθώριο κέρδους. Η ντόπια πατάτα διατίθεται στη λαϊκή προς 0,30-0,50 το κιλό, η τιμή της ντομάτας κυμαίνεται από 0,30 έως 0,60 το κιλό, μισό ευρώ κοστίζουν οι πιπεριές, τα αγγουράκια και οι μελιτζάνες.
«Η απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής είναι πάρα πολύ χαμηλή από την αγορά. Κατά 60% τα ντόπια οπωροκηπευτικά μένουν αδιάθετα! Οι παραγωγοί είχαμε κάνει τον προγραμματισμό μας σύμφωνα με τα συνήθη δεδομένα και δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε την πανδημία και το κλείσιμο της αγοράς. Δεν θυμάμαι να έχουμε ζήσει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν… Υπάρχει μεγάλη επάρκεια αγαθών τα οποία καταλήγουν στις χωματερές, αφού δεν απορροφώνται πλέον από τα ξενοδοχεία ή τις εποχικές επιχειρήσεις εστίασης. Την ίδια στιγμή ολόκληρες νταλίκες με οπωροκηπευτικά καταφθάνουν στη Ρόδο και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα οποία θα μπορούσαν να τροφοδοτούνται από ντόπιους παραγωγούς. Άλλωστε οι τιμές μας είναι χαμηλές και συμφέρουσες και η ποιότητα των προϊόντων εξαιρετική. Μόνο ντόπιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ προτιμούν την ντόπια παραγωγή. Τα κόστη παραγωγής είναι τεράστια και φοβάμαι ότι πολλοί από εμάς δεν θα καταφέρουν να φυτέψουν ξανά. Είναι δύσκολα τα πράγματα για τους ντόπιους παραγωγούς και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να στηριχθεί ο κλάδος», είπε ο κ. Δημήτρας.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα οι λαϊκές αγορές επανέρχονται στο κανονικό πρόγραμμα λειτουργίας τους. Κάθε Τετάρτη και Σάββατο θα λειτουργεί η λαϊκή αγορά στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, κάθε Πέμπτη στο στάδιο του Διαγόρα και κάθε Παρασκευή στην περιοχή της Ανάληψης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου