Τοπικές Ειδήσεις

Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται η εύρεση κατοικίας στη Ρόδο

Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται η εύρεση κατοικίας στη Ρόδο, καθώς μπορεί με την ολοκλήρωση του Οκτωβρίου να υπάρχουν διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα αλλά μόνο μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου!
Το 2020, εξαιτίας του κορωνοϊού και της περιορισμένης τουριστικής κίνησης, όπως επίσης και της συρρικνωμένης σεζόν, «απελευθερώθηκαν» πολλά σπίτια από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και διατέθηκαν προς μακροχρόνια ενοικίαση, ωστόσο η ανάκαμψη του τουρισμού επανέφερε το πρόβλημα το οποίο εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό ζήτημα.
Η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος των ενοικίων και έχει περιορίσει σημαντικά την διαθεσιμότητα.
Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στους φοιτητές, στους δημοσίους υπαλλήλους και στους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, αλλά έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή πληγή για οικογένειες αλλά και για νέα ζευγάρια που επιθυμούν είτε να συγκατοικήσουν είτε να παντρευτούν.
Κι αν εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως αντιμετωπίσιμο, υπάρχουν μαρτυρίες στη «δ» από ανθρώπους που είναι σε αναζήτηση κατοικίας για περισσότερο από έναν χρόνο και πλέον, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν σπίτι εκτός πόλεως με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τα λιγοστά διαθέσιμα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση είναι απαγορευμένα για ένα νοικοκυριό με μέσο εισόδημα το οποίο έχει συρρικνωθεί στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ όσα ενοικιάζονται και βρίσκονται σε αξιοπρεπή κατάσταση, είναι διαθέσιμα μόνο από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Για όλο το υπόλοιπο διάστημα είναι διαθέσιμα μόνο στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για τους επισκέπτες του νησιού.
Κι αν στην αρχή το πρόβλημα έμοιαζε αντιμετωπίσιμο, πλέον έχει φέρει τους μισθωτές στα όρια της νευρικής κρίσης, καθώς είτε αναγκάζονται να πληρώνουν -όσοι έχουν την δυνατότητα- πολύ υψηλά μισθώματα είτε να συμβιβάζονται με παλιά σπίτια ή αναγκαστικά να καταφεύγουν σε οικισμούς εκτός πόλεως Ρόδου αυξάνοντας τα έξοδά τους λόγω και του κόστους των καυσίμων, ιδιαιτέρως για οικογένειες με υποχρεώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών.
Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες στη Ρόδο, τροποποιούν τα σπίτια τους και τα διαθέτουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ακόμα κι αν χρειαστεί οι ίδιοι είτε να μετακομίσουν σε μικρότερο σπίτι είτε να συγκατοικήσουν με συγγενείς τους (!) στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Οι υποψήφιοι ενοικιαστές από την άλλη επιδίδονται σε αγώνα δρόμου είτε μέσω αγγελιών, είτε μέσω μεσιτικών γραφείων προκειμένου να βρουν σπίτι που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους. Ακόμη όμως κι αν βρεθεί χώρος κατάλληλος, απογοητεύονται είτε από το υψηλό μηνιαίο ενοίκιο που ζητείται από τους ιδιοκτήτες, είτε από την παλαιότητα της κατοικίας, είτε από την πλημμελή επίπλωση και τον ελάχιστο εξοπλισμό και συνήθως δεν ανταποκρίνονται σε όσα αναφέρονται στο ενοικιαστήριο.
Οσα δε πληρούν ορισμένες από τις προϋποθέσεις, είναι διαθέσιμα για μικρό χρονικό διάστημα και κυρίως μόνον τους χειμερινούς μήνες.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το πρόβλημα έχει γίνει πιο έντονο στα τελευταία χρόνια εξαιτίας της απήχησης των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να παραμένουν «δεσμευμένα» στις ηλεκτρονικές διαδικτυακές πλατφόρμες στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Η Ρόδος, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στις αλλαγές του τομέα των μισθώσεων ακινήτων στις τουριστικές περιοχές, όπου τα ενοικιαστήρια έχουν μειωθεί δραματικά ενώ τα ζητούμενα μισθώματα έχουν αυξηθεί λόγω Airbnb μετά την πρόσκαιρη παύση του 2020.

Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε στη «δ», ένα ακόμα εμπόδιο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ενοικιαστές, είναι η έξωση!
Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιστρατεύουν τη διαδικασία της έξωσης κυρίως όταν έχει συμπληρωθεί το ελάχιστο χρονικό διάστημα παραμονής (συνήθως είναι τριετία) που προβλέπει το μισθωτήριο συμφωνητικό.
Επιπλέον, τα μισθώματα χαρακτηρίζονται… πανάκριβα από τους ενδιαφερομένους ενοικιαστές, καθώς λόγω της αυξημένης ζήτησης οι τιμές… τραβούν την ανηφόρα. Οι τιμές για τα πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα, διαμορφώνονται σε περίπου 150-200 ευρώ για στούντιο, 280-400 ευρώ για γκαρσονιέρα και 350-550 ευρώ για τα δυάρια.
Όπως έχει γράψει η «δ», περίπου 1.000 καταλύματα εκτιμάται ότι ενοικιάζονται στη Ρόδο μέσω του Airbnb. Σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων του τουρισμού, αυτά τα καταλύματα είναι παράνομα σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και το 50%!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου