Γράφει η Κατερίνα
Παπασάββα, Αισθητικός

Η χημειοθεραπεία είναι φαρμακευτική αγωγή που σκοπό έχει να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα αλλά και να αποτρέψει την δημιουργία νέων καρκινικών κυττάρων.Το ίδιο κάνει και η ακτινοβολία. Η θεραπεία αυτή όμως έχει και τις παρενέργειες της στο δερμα, στα νύχια και στα μαλλιά, γιατί τα ισχυρά αυτά φάρμακα επιτίθενται εκτός των καρκινικών κυττάρων και στα υγιή κύταρα του δέρματος με τον ίδιο τρόπο. Έτσι εκδηλώνονται διάφορα δερματικά προβλήματα όπως αφυδάτωση, οίδημα, ερυθρότητα, εξανθήματα, ακμή, υπερκεράτωση κλπ., πτώση των μαλλιών αλλά και προβλήματα στην ανάπτυξη των νυχιών. Στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών εμφανίζεται απολέπιση του δέρματος και κνησμός. Άλλη μιά παρενέργεια είναι η υπερχρωση του δέρματος καί η δημιουργία καφέ κηλίδων.
Όπως γνωρίζουμε το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, αφ’ενός μεν προστατεύει τα εσωτερικά όργανα και ιστούς από το εξωτερικό περιβάλλον, αφ’ετέρου ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος και την υποδοχή και απορρόφηση της βιταμίνης D από τον ήλιο.

Η Ενυδάτωση του δέρματος προσώπου και σώματος είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση και ανάπλαση του δέρματος. Πρωί-βράδυ ενυδατώνουμε το δέρμα στο σπίτι με τα κατάλληλα προϊόντα αλλά και η βαθιά ενυδάτωση στην Αισθητικό είναι απαραίτητη. Πρέπει να αποφεύγεται το πλύσιμο με ζεστό νερό γιατί ξηραίνει περισσότερο το δέρμα, προκαλώντας μεγαλύτερο κνησμό, αλλά και τα μπάνια σε πισίνες γιατί το χλώριο του νερού αφυδατώνει το δέρμα. Η αποφυγή του ήλιου είναι αναγκαία και η καθημερινή χρήση αντιηλιακής κρέμας είναι απαραίτητη ακόμα και τον χειμώνα γιατί η χημειοθεραπεία ή η ακτινοβολία προκαλεί φωτοευαισθησία του δέρματος. Οι κίνδυνοι εγκαύματος εξανθημάτων και φλεγμονής είναι ηυξημένος μετά την χημειοθεραπεία. Οι υπερχρώσεις και καφέ κηλίδες εξαλείφονται με ειδική λευκαντική θεραπεία. Το ξύρισμα πρέπει να αποφεύγεται. Η κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών ενυδατώνει τον οργανισμό και το δέρμα. Όλα τα προϊόντα περιποίησης δέρματος (καθαριστικά,ενυδάτωσης και τροφής) πρέπει να είναι ειδικά για ευαίσθητα δέρματα, το στέγνωμα να γίνεται ταμποναριστα αποφεύγοντας την τριβή που ερεθίζει το δέρμα, όπως και τα προϊόντα με αιθέρια έλαια και αρώματα. Μετά από κάθε πλύσιμο χεριών η ενυδατική κρέμα είναι απαραίτητη. Τα ρούχα πρέπει να είναι βαμβακερά ή μεταξωτά και όχι συνθετικά.
Το μασάζ στο πρόσωπο και στο σώμα έχουν ευεργετική και θεραπευτική δράση γιατί αφ’ενός ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας παράλληλα ευεξία και χαλάρωση από το άγχος και στρές, αφ ετέρου διεγείρουν τους μηχανισμούς κυτταρικής ανανέωσης και διέγερσης παραγωγής κολλαγόνου-ελαστίνης με αποτέλεσμα την ενυδάτωση και ελαστικότητα του δέρματος !!!!
Έτσι το δέρμα, με την κατάλληλη φροντίδα, επανακτά την χαμένη του ενυδάτωση,ζωντάνια και ελαστικότητα.
Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη,Αισθητικός,πτυχ.Αθηνών και Βιέννης, υπεύθυνη του κέντρου αισθητικής katerinadayspa στη Ρόδο,οδός Μεγ. Κων/νου 30,τηλ.22410-31016. www.katerinadayspa.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ