Ειδήσεις

Τάσσεται υπέρ της αυτονομίας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων ­η διοίκηση του ΔΛΤ Νότιας Δωδ/σου

Υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας  του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου τάχθηκαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του,  στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του  κ. Μιχάλη Χριστοδούλου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος που ενημέρωσε τα μέλη για τις πληροφορίες που υπάρχουν αλλά και την απόφαση που έχει ήδη ληφθεί από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων για το συγκεκριμένο θέμα.
«Πρέπει να λάβετε απόφαση η οποία  θα συμβάλει στην διατήρηση της υπόστασης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων. Αν υλοποιηθούν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι σαν να μας κλείνουν τις πύλες -εισόδου. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν την ευθύνη διαχείρισης των λιμενικών ταμείων και κατ’ επέκταση των λιμένων τους», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο  κ. Φώτης Χατζηδιάκος και συμπλήρωσε πως το θέμα θα συζητηθεί ξανά στην ΠΕΔ μετά τις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν με  πρωτοβουλία του  περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
«Συμφωνούμε με την απόφαση που έχει ληφθεί πριν από λίγες ημέρες από την ΠΕΔ. Ζητάμε να διατηρήσουν τα Λιμενικά Ταμεία την αυτονομία τους. Δεν είναι δυνατό να επέλθουν αλλαγές στη λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, που   είναι εύρωστο οικονομικά, διαθέτει μεγάλο αποθεματικό,  δεν επιβαρύνει  κανένα άλλο φορέα με τη λειτουργία του   και υλοποιεί αρκετά έργα στα νησιά», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού  Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχ. Χριστοδούλου.
«Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατατέθηκαν,  ο σχεδιασμός αφορά  στη δημιουργία ανωνύμων εταιρειών,  που θα προκύψουν  από τη  συγχώνευση των Λιμενικών Ταμείων  η οποία  και θα αναλάβει  τη λειτουργία των λιμένων, με την πλειοψηφία των μετοχών να κατέχονται από τις Περιφέρειες.   Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι θα χάσουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των λιμανιών τους. Το σχέδιο αναμένεται να βρει απέναντί του  τους δημάρχους των νησιών που δεν επιθυμούν  να απεμπολίσουν τα δικαιώματά τους.
Και   πράγματι,   στην   πρόσφατη   συνεδρίαση   του   νέου   διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, στη   Σύρο,   υπό  τον   Πρόεδρο  της  ΠΕΔ   και   δήμαρχο   Ρόδου   Φώτη Χατζηδιάκο, υπήρξε   σύμπνοια στις τάξεις των αιρετών, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου,    στη    διεκδίκηση    επίλυσης   των    προβλημάτων   του νησιωτικού χώρου, απόλυτη συμφωνία  στη διατήρηση της αυτονομίας των Λιμενικών Ταμείων και αντίθεση  όλων στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, που αμφισβητούν κεκτημένα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμείς από την πλευρά μας, και πιστεύω ότι είστε όλοι σύμφωνοι σ αυτό,    είμαστε αποφασισμένοι   να διατηρήσουμε   με κάθε τρόπο την αυτονομία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, να  διεκδικήσουμε την νομιμοποίηση ατελώς, των υφισταμένων λιμενικών εγκαταστάσεων για τους δήμους και να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη δημιουργία- ενός περιφερειακού φορέα διαχείρισης των λιμανιών, καθώς και στην απόφαση 4150 για την ένταξη τους στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.
Οι όποιες αναφορές για προβληματικά λιμενικά ταμεία και οι γενικές τοποθετήσεις στη σύσκεψη για αδυναμία προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων και απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων, για υψηλό κόστος λειτουργίας, και αδυναμία χρήσης των πόρων τους, για αδυναμία εκμετάλλευσης χώρων σε ανταποδοτική βάση, και για έλλειψη ανταγωνιστικότητας, είναι βέβαιο ότι δεν αφορούν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου και την υποδειγματική λειτουργία του. Για την προσεχή πενταετία το Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. έχει θέσει υψηλούς στόχους με την εκτέλεση λιμενικών έργων και την αναβάθμιση των λιμενικών υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό καλούμε τους Δήμους ευθύνης του και την Περιφέρεια
 Νοτίου Αιγαίου, να προασπίσουν τα κεκτημένα και τους αγώνες των
 διοικήσεών του, να προασπίσουν την αυτονομία του Δ.Λ.” Τ.Ν.Δ. να το προφυλάξουν από τις δυσμενείς συνέπειες της προτεινόμενης
 ενοποίησης και να ενισχύσουν ουσιαστικά τους στόχους και το έργο
 του προς το συμφέρον και την ανάπτυξη των νησιών της αρμοδιότητας  του», τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
Τα υδατοδρόμια
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου έγινε συζήτηση και για τη δημιουργία υδατοδρομίων. Επισημάνθηκε πως είναι στη θετική κατεύθυνση η απόφαση της περιφερειακής αρχής για τη δημιουργία δικτύου υδατροδρομίων.
«Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι τώρα δύο εταιρείες. Είναι σε θετική κατεύθυνση η απόφαση της Περιφέρειας για τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων. Τη διαχείριση όμως στην περιοχή ευθύνης του  θα πρέπει έχει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Συμφωνούμε με τη  λειτουργία των υδατοδρομίων και τη δημιουργία δικτύου στα Δωδεκάνησα. Θα πρέπει όμως να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά το θέμα του φορέα που θα έχει την ευθύνη για τη  διαχείρισή τους. Επιβάλλεται οι Δήμοι να χειριστούν με πολλή προσοχή το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
Στη συνεδρίαση ανακοινώθηκε, πως οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να δρομολογήσουν υδροπλάνα, θα  ενημερώσουν τα  μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου.
Η είσπραξη των τελών
Στη  χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να ανατεθεί η είσπραξη των  λιμενικών  τελών  σε ιδιωτική εταιρεία.
Εισηγούμενος το θέμα ο διευθυντής του Λιμενικού Ταμείου κ. Νώντας  Αξιώτης δήλωσε, πως η ανάθεση του συγκεκριμένου έργου σε ιδιωτική εταιρεία είναι μονόδρομος, αφού το ΔΛΤΝΔ δεν μπορεί να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό  για να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο τομέα.
«Δεν είναι δυνατό να χάνονται έσοδα από λιμάνια νησιών  που έχουν μεγάλη επιβατική κίνηση. Θεωρούμε πως αυτή είναι η βέλτιστη λύση που θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων μας», τόνισε ο κ. Αξιώτης.
Τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί το θέμα η ιδιωτική εταιρεία, που θα επιλεγεί, εξέφρασε ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρου.
«Δεν θέλουμε να συμβούν άσχημα πράγματα. Θα πρέπει να μας αποστείλετε το κείμενο της σύμβασης που θα συναφθεί για να το μελετήσουμε», δήλωσε ο κ.  Λάμπρου.
Στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε και ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου. Συγκροτήθηκε και η εκτελεστική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ Μαρίζα Χατζηλαζάρου  και οι δήμαρχοι  Καρπάθου και Σύμης κκ  Ηλίας Λάμπρου και Λευτέρης Παπακαλοδούκας.
Τη θέση του γραμματέα  στο διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θα κατέχει ο δικηγόρος κ. Ιωάννης Ιωαννίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου