Τοπικές Ειδήσεις

Αυτοάνοσα νοσήματα και δέρμα!

Γράφει η
Κατερίνα Παπασάββα
Αισθητικός

Αυτοάνοσα νοσήματα αποκαλούνται οι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες του οργανισμού και είναι συνδεδεμένες με τον σύγχρονο τρόπο ζωής! Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σκοπό έχει να το προστατεύει από λοιμώξεις που προκαλούνται από μικρόβια, βακτήρια και ιούς.
Όταν κάποιος πάσχει από ένα αυτοάνοσο νόσημα το ανοσοποιητικό του σύστημα λανθασμένα επιτίθεται εναντίον του ιδίου του σώματός του, στοχεύοντας τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανά του.
Η συσώρευση κυττάρων και μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος σ ένα σημείο του σώματος που δέχεται επίθεση αναφέρεται ως φλεγμονή.
Αυτοάνοσα νοσήματα είναι κυρίως οι θυροειδίτιδες, ο ερυθηματώδης λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ψωρίαση, νόσος Graves, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι φλεγμονώδεις παθήσεις των εντέρων κλπ. Η αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων γίνεται μακροχρόνια, συνήθως με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα κυρίως κορτικοστερεοειδή.
Αυτά όμως τα φάρμακα επηρεάζουν την υγεία και ομορφιά του δέρματος γιατί προκαλούν ξηροδερμία, αφυδάτωση, λέπτυνση δέρματος, αλλεργίες, διαταραχή του ΡΗ και του υδρολιπιδικού φίλμ της επιδερμίδας, ερεθισμούς κάποιες φορές αλλά και ευαισθησία! Άλλα φάρμακα προκαλούν φωτοευαισθησία στο δέρμα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος ανεξάρτητα από την ηλικιακή γήρανση.
Η Περιποίηση και φροντίδα αυτών των ευαίσθητων δερμάτων στο σπίτι πρέπει να περιλαμβάνει ήπιο καθαρισμό πρωί και βράδυ, χωρίς σαπούνια, πήλιγκς και συχνές μάσκες αργίλου, κρέμες προστασίας και ενυδάτωσης πρωί-βράδυ αλλά και αντιηλιακής καθημερινά με ανανέωση κάθε 2-3 ώρες γιατί ο ήλιος επιδεινώνει τα συμπτώματα, αφυδατώνει το δέρμα και προκαλείται φωτογήρανση!
Τα δέρματα όμως αυτά έχουν ανάγκη βαθιάς ενυδάτωσης και θρέψης, ανάλογα και με τον τύπο του κάθε δέρματος και τις ανάγκες του αλλά το σημαντικότερον είναι ότι έχουν ανάγκη ενεργοποίησης και ομαλής λειτουργίας τόσο της αιματικής κυκλοφορίας όσο και της λεμφικής.
Μόνο έτσι θα κύτταρα θα ανανεώνονται, το δέρμα θα διατηρείται ενυδατωμένο με λάμψη και φρεσκάδα που τόσο έχει ανάγκη για την καλή διατήρηση της υγείας του.
Η ενυδάτωση δεν γίνεται μόνο με επάλειψη ορών, κρεμών και μασκών αλλά την βαθιά ενυδάτωση την επιτυγχάνουμε με την ενεργοποίηση (ξύπνημα) των κυτταρικών λειτουργιών κλπ. μηχανισμών του δέρματος για παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης σε συνδιασμό με ειδικά προϊόντα. Αυτά τα επιτυγχάνουμε κυρίως με την χρήση ειδικών μηχανημάτων όπως ενδοδερμικού μασάζ, οξυγονοθεραπείας, Φωτοθεραπείας, Ραδιοσυχνοτήτων κ.ά. ανάλογα με την περίπτωση σε ένα κέντρο αισθητικής άρτια εξοπλισμένο!
Η χρήση των επεμβατικών Laser πρέπει να αποφεύγεται στις περισσότερες αυτές περιπτώσεις για την αποφυγή πρόσθετων ερεθισμών του δέρματος, όπως και η χρήση των έντονων χημικών πήλιγκς.
Πολλές πιστεύουν ότι επειδή το δέρμα τους είναι ευαίσθητο λόγω του αυτοάνοσου δεν πρέπει να κάνουν θεραπείες στο ινστιτούτο για να μην χειροτερέψει. Αυτή όμως η πεποίθηση είναι λανθασμένη, παραμελώντας την σωστή φροντίδα του δέρματος! Αντίθετα η μηνιαία συστηματική περιποίηση θα διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο, όμορφο και υγιές!

Κατερίνα Παπασάββα-
Λαμπαδάκη, Αισθητικός,
Πτυχ/χος Αθηνών και
Βιέννης, υπεύθυνη
του κέντρου oμορφιάς
και υγείας
katerinadayspa
στη Ρόδο,
οδός Μεγ. Κων/νου 30,
τηλ.22410-29504
και 31016.
www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου