Οι Σχολές των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Διεύθυνση Τουρισμού) διοργανώνουν στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2016 στη Ρόδο και στην Κω την Γ΄ Διεπιστημονική Διημερίδα με θέμα «Τουρισμός, Πολιτική και Επικοινωνία».
Στο πλαίσιο της Διημερίδας, η οποία γίνεται με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, θα λάβουν μέρος ακαδημαϊκοί, ειδικοί επιστήμονες, δημοσιογράφοι και τοπικοί παράγοντες που θ΄ αναπτύξουν τις θέσεις τους, με σκοπό να «χτιστεί» η γέφυρα της θεωρίας και της πράξης αναφορικά με τον συσχετισμό και την αλληλεξάρτηση των τριών τομέων του Τουρισμού, της Πολιτικής και της Επικοινωνίας.
Στόχος της διοργάνωσης του συνεδρίου είναι να μελετηθεί το διαφορετικό τοπίο, που έχει διαμορφωθεί στον τουρισμό της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και των αναταραχών στις Αραβικές Χώρες, δεδομένου ότι η πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό. Η συμβολή των Μ.Μ.Ε. και του Διαδικτύου και σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντική και για τον λόγο αυτόν έχει ενδιαφέρον ν΄ αναλύσουμε τον ρόλο, που καλούνται να διαδραματίσουν.
Ο τουρισμός είναι ένα πολυσύνθετο, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό φαινόμενο, αλλά συγχρόνως και ένας διεπιστημονικός τομέας. Επιπλέον, ο τουρισμός είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη βιομηχανία, κύριος μοχλός ανάπτυξης μιας χώρας.
Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές εξελίξεις, εξεγέρσεις, αναταραχές στις Αραβικές χώρες (Τυνησία, Αίγυπτος), η αποσταθεροποίηση της περιοχής, οι εξωτερικές παρεμβάσεις, η τραγική εξέλιξη της Αραβικής Άνοιξης, αλλά και οι πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία, δημιουργούν ένα διαφορετικό τοπίο στον τουρισμό της Ελλάδας. Το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα το προσφυγικό ζήτημα εξελίσσονται ως μείζονος σημασίας προβλήματα, που επηρεάζουν άμεσα τον ελληνικό τουρισμό και προφανώς και τα νησιά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στο πλαίσιο της Γ’ Διεπιστημονικής Διημερίδας, θα πραγματοποιηθεί μία πρώτη συνεδρία με τη συμμετοχή δημοσιογράφων των τοπικών μέσων και τοπικών παραγόντων του τουρισμού στο νησί της Πάτμου στις 30 Ιουνίου. Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής θ΄ αναπτύξουν τους στόχους του Συνεδρίου και θα συζητήσουν τα ειδικά προβλήματα, που παρουσιάζονται στα μικρά νησιά. Η συζήτηση αυτή θ΄ αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω σχολιασμό στο Συνέδριο του Οκτωβρίου.
Αντίστοιχα, στις 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου στη Ρόδο με τους δημοσιογράφους της περιοχής.

Για την οργανωτική επιτροπή:
Πρόεδρος:
Τέσσα Δουλκέρη
Καθηγήτρια
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ευγενία Πετρίδου
Κοσμήτωρ Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μαριάννα Ψύλλα
Πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Δημήτρης Χαραλάμπης
Πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στέφανος Καραγιάννης
Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Στέλλα Κωστοπούλου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Φανή Γαλατσοπούλου
Ειδικό Εκπαιδευτικό προσωπικό (Ε.Ε.Π.) στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ελένη Τσαλκατίδου
Δημοσιογράφος
Δημήτρης Γκαρτζώνης
Δημοσιογράφος

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ