Τοπικές Ειδήσεις

Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής οδηγεί το δέρμα σε πρόωρη γήρανση

Γράφει η Κατερίνα Παπασάββα, αισθητικός
Η ακμή είναι μία φλεγμονή του τριχοσμηγματογόνου θύλακα και προσβάλλει το 70% των ατόμων, ηλικίας 13-19 ετών. Πολλές φορές ομως εμφανίζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες ακόμα και αν στην εφηβεία δεν ειχαν ακμή.
Οι αιτίες εμφάνισής της είναι πολλές, αλλά κυρίως οφείλεται σε υπερρέκριση σμήγματος σε συνδυασμό με ορμονικές διαταραχές (ηυξημένα ανδρογόνα, πολυκυστικές ωοθήκες, κλιμακτήριος, επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος (φυτοφάρμακα, καπνογόνα, ρύποι κλπ.). Το σμήγμα που εκκρίνεται, εάν δεν απομακρυνθεί με καθαρισμό πρωί-βράδυ στο σπίτι και βαθύ καθαρισμό στην αισθητικό, φράσσει τους πόρους του δέρματος,μολύνεται και αναπτύσσεται το βακτηρίδιο της ακμής. Το σμήγμα είναι μια ελαιώδης ουσία από λιπίδια, εστέρες και λιπαρά οξέα.
Η ακμή αποτελεί ένα αισθητικό πρόβλημα, που πολλές φορές έχει δυσμενή επίδραση στην ψυχολογία των νέων γιατί «πειράζουν» συνεχώς τα σπυράκια, εντείνουν το πρόβλημα, χάνουν την αυτοπεποίθησή τους, στενοχωριούνται και κάνουν ό,τι μπορούν να καλύψουν τα σημεία του προσώπου που πάσχουν από ακμή. Ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές, γιατί παραμένουν σημάδια (ουλές) που συνοδευουν το πρόσωπο σε όλη τη ζωή του ατόμου. Ακμή επίσης εμφανίζεται στη πλάτη (ειδικά στα αγόρια) και την περιοχή του στέρνου.
Εκτός όμως αυτού επηρεάζει και την ποιότητα του δέρματος γιατι συνηθως χρησιμοποιουνται για την αντιμετώπισή της διάφορά ξηραντικά και στυπτικά προϊόντα για πολλά χρόνια πιστεύοντας ότι έτσι θα φύγει η ακμή.
Όμως η ακμή παραμένει και η μακροχρόνια χρήση αυτών των επιβλαβών για την υγεία και ομορφιά του δέρματος το οδηγούν σε πρόωρη γήρανση με αποτέλεσμα την εμφάνιση λεπτών ρυτίδων και γραμμών, ένεκα της συνεχούς αφυδάτωσης του δέρματος. Φθάνοντας στην ηλικία των 40-45 ετών το δέρμα είναι πρόωρα γερασμένο.
Υπάρχουν τρεις κύριες μορφές ακμής: η φαγεσωρική, η βλατιδοφλυκταινώδης και η κυστική. Η τελευταία είναι η πιο σοβαρή.
Αλλη αιτία εμφάνισης ακμής είναι η επαφή με ορισμένες ουσίες όπως χλώριο, λάδια (ορυκτέλαια, προϊόντα πετρελαίου και πίσσας κ.ά.) διοξίνες, σκόνη, φάρμακα κλπ. χημικές ουσίες.
Η ακμή από καλλυντικά οφείλεται σε ορισμένα συστατικά των καλλυντικών όπως είναι η λανολίνη, η βαζελίνη και χημικά έλαια.
Το θερμό και υγρό περιβάλλον της εργασίας επιδεινώνει την ακμή ή συντελεί στην εμφάνισή της, όπως τελευταία με την χρήση της μάσκας για την προστασία από τον Covid-19.
Τα κλινικά της χαρακτηριστικά είναι οι φαγέσωρες (μπιμπίκια), βλατίδες, οι κύστες, τα οζίδια, οι φλύκταινες και τέλος οι ουλές. Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, στην πλάτη και στο στήθος.
Οι γονείς μόλις αντιληφθούν στο πρόσωπο των νεαρών παιδιών τους φαγέσωρες (μπιμπίκια) πρέπει να το πηγαίνουν σε αισθητικό για βαθύ καθαρισμό δέρματος, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος εμφάνισης ακμής, με όλη την ταλαιπωρία που ακολουθεί.
Ο βαθύς καθαρισμός δέρματος με την χρήση ατμού βοηθά στον καθαρισμό των πόρων από το σμίγμα και τα νερά κύτταρα μια φορά τον μηνα, ανάλογα με την περίπτωση.
Η αισθητική αντιμετώπιση της ακμής εχει στόχο το καθαρό, φωτεινό και υγιές δέρμα και εκτός από τον βαθύ καθαρισμό του δέρματος χρησιμοποιούνται ειδικά πήλιγκς με AHA, BHA, κλπ. για εξισορρόπηση της λιπαρότητος, αλλά κυρίως την Φωτοδυναμικη Θεραπεία, η οποία εκτός από την μικροβιοκτόνο δράση μειώνει το μέγεθος των σμιγματογόνων πόρων ρυθμίζοντας την έκκριση του σμίγματος. Είναι μια ασφαλής διαδικασία και δεν έχει παρενέργειες!
H θεραπεία της ακμής ειναι ανάλογη με την μορφή της, τον τύπο του δέρματος και τον χρόνο εμφάνισής της. Δεν είναι δυνατόν ένα δερματικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί το δέρμα μήνες ακόμα και χρόνια να θέλουμε να εξαφανισθεί σε ένα μήνα! Απαιτεί υπομονή και επιμονή.
Εάν η ακμή δεν αντιμετωπισθει έγκαιρα και φθάσει στο στάδιο της κυστικης ακμής τότε θα χρειασθεί η λήψη του φαρμάκου ισοτρετινοινης, η οποία όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει από ήπιες έως σοβαρότατες παρενέργειες, τις οποίες πρέπει να ανακοινώσει ο δερματολόγος στον ασθενή του προτού ξεκινήσει τη χορήγηση αυτού του φαρμάκου.
Το ΕΣΥ τονίζει, ότι το φάρμακο θα πρέπει να συνταγογραφείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις ακμής, που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.
Το ακνεϊκό δέρμα έχει ανάγκη από σωστό καθαρισμό και στο σπίτι για να απομακρύνεται το σμίγμα, οι ρύποι και η σκόνη. Χρησιμοποιούμε όμως προϊόντα που δεν ξηραίνουν το δέρμα.Το καθαρίζουμε πρωί -βράδυ με σαπούνι όχι αλκαλικό ή σε υγρή μορφή και το ξεπλένουμε με νερό.
Οι κινήσεις καθαρισμού πρέπει να είναι ήπιες, χωρίς δυνατό τρίψιμο για να μην ερεθίζεται περισσότερο το ήδη ερεθισμένο δέρμα από την πάθησή του. Η ενυδάτωση και η αντιηλιακή προστασία του ακνεϊκού δέρματος πρέπει να γίνεται με ελαφριές κρέμες χωρίς λιπίδια.
Τα προϊόντα μακιγιάζ που θα χρησιμοποιηθούν να είναι χωρίς έλαια (oil free) και ουσίες που δημιουργούν φαγέσωρες.
Μετά την θεραπεία της ακμής οι επόμενες αισθητικές περιποιήσεις σκοπό έχουν να ενυδατώσουν το δέρμα και να το αναπλάσουν. Το δέρμα θα αποκτήσει ξανά την λεία υφή του και οι ουλές και τα σημάδια θα αποτελούν παρελθόν!

Κατερίνα Παπασάββα- Λαμπαδάκη,  Αισθητικός, Πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης, υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας katerinadayspa  στη Ρόδο,
οδός Μεγ. Κων/νου 30, τηλ. 22410-31016  και 29504.  www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου