Στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών είναι αφιερωμένη η φετινή 35η επέτειος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, που εορτάζεται την 27η Σεπτεμβρίου και, όπως κάθε χρόνο, οι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας έχουν την τιμητική τους. Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Κάρπαθος, Χαλκιδική, έχουν δρομολογήσει σειρά εκδηλώσεων για τη δραστηριότητα που, όπως επισημαίνουν οι φορείς του κλάδου, μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού βρίσκει την Ελλάδα ψηλά, σημειώνει στο μήνυμα της η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, από τη Χαλκιδική όπου βρίσκεται, τονίζοντας ότι η αύξηση των επισκεπτών είναι σημαντική και η εικόνα της χώρας έχει αποκατασταθεί στις διεθνείς αγορές. «Η άνοδος του 2013 σε αφίξεις και έσοδα συνεχίζεται το 2014 και δουλεύουμε για την περαιτέρω ανάπτυξη του 2015. Η Αθήνα πρωταγωνιστεί και πάλι στις τουριστικές πρωτεύουσες» τονίζει η κ. Κεφαλογιάννη.

Για την επόμενη χρονιά, η υπουργός, εκφράζει την ευχή να είναι ακόμα καλύτερη και κάλεσε τους συντελεστές της ελληνικής τουριστικής αγοράς να εντείνουν και αυτοί τις προσπάθειες τους. «Η αύξηση των επισκεπτών μας τιμά. Ταυτόχρονα όμως, αυξάνει τις ευθύνες μας και δημιουργεί διαρκώς νέες απαιτήσεις. Οφείλουμε να κινηθούμε ανοδικά. Να κερδίσουμε και το επόμενο στοίχημα μας. Η αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού συνεχίζεται» υπογραμμίζει η υπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γ. Τσακίρης επισημαίνει, ότι σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα «ο τουρισμός αποδεικνύεται και από τους αριθμούς, ότι αποτελεί τη βασική ανάσα για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».

Το ΞΕΕ, με αφορμή τον εορτασμό της 35ης επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας του Τουρισμού υπογραμμίζει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία μέσα στη γενική προσπάθεια ανάτασης της χώρας και παρά τις δυσκολίες «σήκωσαν ψηλά την Ελλάδα», προσθέτοντας ωστόσο, ότι «η άνοδος του οικονομικών μεγεθών του κλάδου δεν πρέπει να είναι αφορμή εφησυχασμού και πανηγυρισμών».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ( ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, επισημαίνει ότι «ο ελληνικός τουρισμός, ξεπέρασε τους στόχους και τις προσδοκίες, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 15% στις αφίξεις, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έναντι των βασικών μας ανταγωνιστών».

Παράλληλα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται πως και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση θα κινηθεί και φέτος σε αυξητικά επίπεδα. Εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι πως η συνολική συμμετοχή του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέβει σημαντικά και θα κυμανθεί, για το 2014, κοντά στο 20%.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), από την πλευρά της, τονίζει πως «η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2014 είναι αφιερωμένη στη διασύνδεση του τουρισμού με τις τοπικές κοινότητες και επικεντρώνεται στις δυνατότητες που προσφέρει ο τομέας στα μέλη τους να αποκτήσουν εφόδια και δεξιότητες που θα τις οδηγήσουν σε ανάπτυξη και ευημερία».

Σύμφωνα με την ΠΟΞ, ειδικά για τον ξενοδοχειακό κλάδο, η φετινή περίοδος δείχνει ότι κλείνει ένας κύκλος ύφεσης, κρίσης και μεγάλων απωλειών. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΠΟΞ, «δεν διασφαλίζεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών και των προβλημάτων που απασχολούν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ούτε η αποτροπή νέων κινδύνων, όπως ο αφελληνισμός της ξενοδοχειακής επιχειρηματικότητας».

TA NEA

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ