Σε προετοιμασία για την συμμετοχή της στην τουριστική έκθεση της Κύπρου με στόχο την καλύτερη προσέγγιση της αγοράς της Μεγαλονήσου, βρίσκεται η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου. Αυτό δήλωσε στην «δημοκρατική» η αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, υπογραμμίζοντας την σημασία της έκθεσης αυτής για το νησί της Ρόδου, για τον Τουρισμό μας αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Κύπρο.
«Είναι μια επιλογή που κάναμε για να προσεγγίσουμε την αγορά της Κύπρου, η οποία είναι, αφενός γνώριμη σ’ εμάς και αφετέρου έχει δυναμική. Τελυταία, τους Κύπριους επισκέπτες μας, τους βλέπουμε κυρίως μέσω της κρουαζιέρας, αλλά και κατά την διάρκεια της σεζόν. Είναι μια πολύ καλή αγορά, είναι επισκέπτες που γνωρίζουν την Ρόδο, ενώ εμείς θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε και τα ντόπια προϊόντα μας σε ειδική παρουσίαση», όπως ανέφερε. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί 5 & 6 Μαΐου στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού, ενώ παράλληλα θα γίνει ένα Boat-show που θα δώσει την ευκαιρία για διμερείς επαφές και δράσεις.
«Με την έκθεση αυτή, κλείνει για φέτος το κομμάτι των συμμετοχών μας στις τουριστικές εκθέσεις. Τα δεδομένα και τα μηνύματα μέχρι αυτή την ώρα είναι πάρα πολύ καλά και πρέπει να σας πω ότι από το τέλος αυτής της εβδομάδας, η τουριστική κίνηση στην Ρόδο ανεβαίνει κατακόρυφα. Στην τουριστική κίνηση βοηθούν και οι πολλές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο νησί είτε αθλητικές είναι αυτές, είτε άλλου περιεχομένου, όπως συνέδρια κ.λπ. που συμβάλλουν στην επιμήκυνση», είπε η αντιδήμαρχος.
Σε ερώτηση σχετικά με την φετινή σεζόν και με αφορμή την έναρξη λειτουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί, η κα Χατζηλαζάρου δήλωσε πως: «Παρά τις εξελίξεις στην γειτονιά μας, η Ρόδος έχει αποδείξει ότι αφενός είναι ένας ασφαλής προορισμός, ενώ έχει πολύ καλές καιρικές συνθήκες που βοηθούν την κίνηση και την κάνουν ελκυστική για τους επισκέπτες μας. Και βέβαια, μην ξεχνάμε ότι φέτος είχαμε μαθητικό τουρισμό –όχι βέβαια στον βαθμό που θα θέλαμε αλλά σε ικανοποιητικούς ρυθμούς. Οι μαθητές προτιμούν ξανά την Ρόδο και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο αφού κινούνται η αγορά και οι εκδρομές και δίνουν έναν αέρα φρεσκάδας για την εποχή».
Όσον αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό, αν και τα μηνύματα εμφανίσθηκαν για λίγο καιρό πιο ενθαρρυντικά, οι εξελίξεις με την γείτονα χώρα και οι διάφορες εντάσεις, ανέτρεψαν το κλίμα που πήγε να ανακάμψει για το 2019: «Σε συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών και Φορέων Ναυτιλίας, κ. Θεόδωρο Κόντε στο περιθώριο του Συνεδρίου της ASTA Athens Destination Expo 2018, που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 16 Απριλίου στην Αθήνα, σχετικά με τις προοπτικές αύξησης του εισερχομένου τουρισμού από τις ΗΠΑ, κατεγράφησαν θετικά στοιχεία. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως, οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων εμφανίζονται διστακτικές στο να ανοίξουν ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει κι εμάς. Θα πρέπει να υπολογίζουμε δηλαδή μόνον μετά το 2019 για άνοδο του θαλάσσιου τουρισμού και εφόσον εξομαλυνθούν οι καταστάσεις στην περιοχή του Αιγαίου και στα νησιά μας. Εάν δεν υπάρξει σταθεροποίηση, θα υπάρχει και κλίμα επιφυλακτικότητας καθώς δημιουργούνται αρνητικά δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά, η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, υποδέχτηκε Αμερικανούς τουριστικούς πράκτορες και ζητήσαμε να μας πουν τι κίνητρα θέλουν για να μας συμπεριλάβουν στα προγράμματα των προσεγγίσεών τους. Ελπίζω να βελτιωθεί το κλίμα και οι συνθήκες, και να έχουμε ανάκαμψη μέσα στο 2019» όπως ανέφερε.
Η αντιδήμαρχος πάντως, εμφανίσθηκε πολύ αισιόδοξη και για τις επόμενες τουριστικές εκθέσεις ο κύκλος των οποίων θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο: «Εμείς θα συμμετέχουμε σε όσο περισσότερες τουριστικές εκθέσεις μπορούμε αφού έχουμε καλή παρουσία αλλά και Feed Back με όσες επαφές κάνουμε συνεχώς τόσο με τουρ οπερέιτορς όσο και με τα γραφεία ΕΟΤ και με δημοσιογράφους. Το σχέδιο της τουριστικής προβολής της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου μέχρι τώρα, εξελίχθηκε επιτυχώς. Υπάρχει πολύ διαφημιστικό υλικό και παροχή πληροφοριών για όσους ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την Ρόδο».
Τέλος, σύμφωνα με την κα Χατζηλαζάρου μία από τις προτάσεις που θα φέρει η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, είναι η ίδρυση ενός γραφείου Συνεδριακού Τουρισμού το οποίο να παρέχει πληροφορίες στους διοργανωτές αλλά και να προσελκύει το ενδιαφέρον για διοργάνωση συνεδρίων στο νησί.
«Αυτό θα συνδυαστεί με τις προσπάθειες για το άνοιγμα προς νέες αγορές καθώς και με τις δράσεις του υπουργείου Τουρισμού, ώστε η Ρόδος να είναι ένας από τους βασικούς προορισμούς όπου μπορούν να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο συνεδριακός, αθλητικός, City Breaks κ.λπ. Παράλληλα, μας ενδιαφέρει η προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών Low Cost και να δημιουργήσουμε αυτή την δυναμική που τόσο ανάγκη έχει το νησί μας».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ