Τοπικές Ειδήσεις

Επιδερμιδικός φραγμός και ο ρόλος του!

Γράφει η Κατερίνα Παπασάββα Αισθητικός
Στην εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας υπάρχει ο επιδερμιδικός (δερματικός) φραγμός. Η κεράτινη στιβάδα αποτελείται από κύτταρα του δέρματος, λιπίδια και φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες όπως αμινο-λιπαρά οξέα.
Ο επιδερμιδικός φραγμός έχει μια σύνθεση «τούβλου και κονιάματος» με τα κύτταρα του δέρματος όπως τα «τούβλα» και τα λιπίδια (ή έλαια) που σχηματίζουν το «κονίαμα» που λειτουργεί για την κίνηση της υγρασίας μεταξύ των κυττάρων. Μία από τις κύριες λειτουργίες του δέρματος είναι η προστασία του σώματος, στην οποία παίζει σημαντικό ρόλο η καλή κατάσταση του δερματικού φραγμού! Ο υγιής επιδερμιδικός φραγμός βοηθά στην άμυνα ενάντια σε περιβαλλοντικές και ερεθιστικές επιθέσεις όπως ο ήλιος και η ρύπανση, διατηρώντας τα επίπεδα της υγρασίας στο δέρμα. Η αποδυνάμωση και η φθορά του επιδερμικού φραγμού, κάνουν τα κύτταρα της επιδερμίδας περισσότερο ευάλωτα στις περιβαλλοντικές επιθέσεις και το οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φλεγμονές και να επιταχύνεται η διαδικασία γήρανσης.
Καθημερινά το δέρμα αντιμετωπίζει εξωτερικές είτε εσωτερικές απειλές που επηρεάζουν τον επιδερμιδικό φραγμό. Εξωτερικές είναι το πολύ υγρό ή πολύ ξηρό περιβάλλον, η υπερβολική έκθεση στον ηλιο(ακτίνες UNA & UVB), τα αλλεργιογόνα, οι ρύποι, η σκόνη, ο κλιματισμός, μια μεγάλη διαδρομή με το αεροπλάνο, το πλύσιμο με αλκαλικά σαπούνια, η υπερβολική απολέπιση(πήλιγκ), δερματικές παθήσεις (δερματίτιδα, ψωρίαση κλπ) και η έκθεση σε χημικές ουσίες.
Επίσης η περιποίηση του δέρματος με μή συμβατά προιόντα, ο αναποτελεσματικός καθαρισμός ή ο ύπνος με μακιγιάζ στο δέρμα.Εσωτερικές είναι το άγχος και στρές, η λήψη ορισμένων φαρμάκων που μειώνουν την υγρασία του δέρματος, οι ορμονικες αλλαγές (εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη, εφηβεία), το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κακή διατροφή, φτωχή σε πρωτείνες και βιταμίνες ειδικά Α, Ε και C, καθώς και η ηλικία όπου το δέρμα χάνει την ικανότητά του να διατηρεί τα επίπεδα υγρασίας με το πέρασμα του χρόνου.
Ο ερεθισμός του δέρματος, η ερυθρότητα, ο κνησμός, οι κηλίδες, οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες και η ξηρότητα υποδηλώνουν έναν κατεστραμμένο επιδερμιδικό φραγμό. Τα σημάδια μπορεί να ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, το λιπαρό δέρμα που έχει υποστεί ζημιά μπορεί να παράγει περισσότερη λιπαρότητα ενώ το ξηρό δέρμα που έχει υποστεί ζημιά μπορεί να γίνει τραχύ, να ξεφλουδίζει, να έχει κνησμό και να “τραβάει”. Τότε το δέρμα γίνεται ευαίσθητο, διαταράσσεται η ισορροπία του νερού (αφυδατώνεται), επηρεάζεται από την υπεριώδη ακτινοβολία με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανσή του και την εμφάνιση ρυτίδων, χαλάρωσης και πανάδων.
Η προστασία του επιδερμιδικού φραγμού επιτυγχάνεται με θεραπείες βαθιάς ενυδάτωσης στο ινστιτούτο που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, πεπτίδια, πολυπεπτίδια, κεραμίδια, αντιοξειδωτικά και βιοδυναμικά συστατικά πάντα με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος, ώστε μέσω της αύξησης της θερμότητας του δέρματος, της αύξησης της αιματικης και λεμφικης κυκλοφορίας, της επιτάχυνσης της κυτταρικής λειτουργίας και ενίοτε των νυγμών να πετύχουμε την διείσδυση αυτών των πολύτιμων συστατικών εν τω βάθει!
Στο σπίτι ο σωστός καθαρισμός δέρματος ανάλογα με τον τύπο του, την αποφυγή αλκαλικών σαπουνιών, τριβής, πήλιγκς, η χρήση αντιηλιακής κρέμας καθημερινά με ανανέωση κάθε 2-3 ώρες, οι ενυδατικές κρέμες καθ’ υπόδειξιν της αισθητικού θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του δερματικού φραγμού και τη διατήρησή του για ένα υγιές και όμορφο δέρμα!
Κατερίνα Παπασάββα -Λαμπαδάκη, Αισθητικός, Πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης, υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας katerinadayspa στη Ρόδο, οδός Μεγ.Κων/νου 30, τηλ.22410-31016
και 29504
www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου