Γράφει η Κατερίνα
Παπασάββα, Αισθητικός

Η σκόνη που μας έρχεται από την Αφρική πολλές φορές αυτή την εποχή μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι δέν είναι απλά ένα χώμα αλλά περιέχει πολλά βαρέα μέταλα σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες όπως μόλυβδο, αρσενικό, χρώμιο, νικέλιο, ψευδάργυρο κ.ά. Τα βαρέα αυτά μέταλα είναι δηλητηριώδεις ουσίες που είτε εισπνεόμενες είτε επικαθήμενες στο δέρμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην δημόσια υγεία. Εισπνεόμενη η αφρικανική σκόνη προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα σε ενήλικες και παιδιά, βλάβες στο Νευρικό σύστημα, στο Νεφρικό, στο Καρδιαγγειακό ακόμα και καρκινογέννεση.
Στο δέρμα οι τοξικές αυτές ουσίες έχουν αθροιστική δράση προκαλώντας αλλεργίες, ξηροδερμία, δερματίτιτδες, πρόωρη γήρανση, ακμή αλλά και βλάβες στα μαλλιά και στα νύχια. Προκαλούν διάσπαση των κυτταρικών ενζύμων, η ομαλή λειτουργία των κυττάρων δυσχεραίνεται,ελαττώνεται η ροή του αίματος στο δέρμα και μειώνεται το οξυγόνο που φθάνει στα κύτταρα του δέρματος.Οι ελαστικές ίνες μειώνονται καθώς και το κολλαγόνο,ουσίες απαραίτητες για την σύσφιξη και ελαστικότητα του δέρματος.΄Ετσι οι ρυτίδες και η χαλάρωση κάνουν την εμφάνισή τους όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στο ντεκολτέ. Το δέρμα αποκτά θαμπή όψη, έχει τάση για ξεφλούδισμα και αφυδάτωση.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το δέρμα από την βλαπτική επίδραση των βαρέων μετάλλων που περιέχει η αφρικανική σκόνη;
Ο επιμελής καθαρισμός του δέρματος, ειδικά το βράδυ, ώστε να απομακρύνονται οι βλαβερές ουσίες και ρύποι είναι απαραίτητος.
Η ενυδάτωση και θρέψη με προιόντα και θεραπείες που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνη ΄C προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος, διατηρώντας το ενυδατωμένο και ελαστικό.
Η αποτοξίνωση εν γένει του οργανισμού βοηθά ώστε ένα μεγάλο μερος των βαρέων μετάλων να αποβληθούν. Το σηκώτι φιλτράρει τα βαρέα μέταλα βοηθώντας την αποβολή τους από τον οργανισμό.
Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες κυρίως C, Α και Ε, σε λιπαρά οξέα και σελήνιο.

Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη, Αισθητικός, πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης, υπεύθυνη του κέντρου oμορφιάς και υγείας katerinadayspa στη Ρόδο, οδός Μεγ. Κων/νου 30, τηλ. 22410-31016.
www.katerinadayspa.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ