Η έλλειψη ρευστότητας στην τοπική αγορά αποτυπώνεται και στην φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδο, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, με τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων να «απορροφούν» το μεγαλύτερο μέρος της καταναλωτικής κίνησης.
Όπως δηλώνει στη «δ» ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κ. Σπανός, σημειώνεται μεγάλη στροφή στον τρόπο επιλογής και στόχευσης των αγορών από τους καταναλωτές την ίδια ώρα που οι τοπικές επιχειρήσεις «βουλιάζουν» στην ύφεση και στην οικονομική ασφυξία.
«Βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου αλλά η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε χειμερινούς ρυθμούς. H κίνηση στην αγορά φαίνεται να ακολουθεί τις διαθέσεις του καιρού και να παρουσιάζει μικτό πρόσημο. Υπάρχουν ορισμένα καταστήματα που παρουσιάζουν κάποια αυξημένη κίνηση αλλά σαν γενικό χαρακτηρισμό θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αγορά είναι υποτονική. Για ακόμη μία φορά οι μεγάλες αλυσίδες παρουσιάζουν την μεγαλύτερη κίνηση και αποκομίζουν μεγάλο μέρος, της όποιας κίνησης υπάρχει. Ακολουθούν τα καταστήματα franchise και τα τοπικά καταστήματα», λέει ο κ. Κ. Σπανός.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, αν και οι εκπτώσεις που προσφέρουν είναι αρκετά «γενναίες» η έλλειψη ρευστότητας των καταναλωτών, είναι αυτή που ορίζει και την κίνηση. Ο κόσμος δεν κάνει πλέον μαζικές αγορές, ενδιαφέρεται να καλύψει πρώτα τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του και μετά όλα τα άλλα.
«Υπάρχει και μεγάλη στροφή στον τρόπο επιλογής και στόχευσης των αγορών από τους καταναλωτές. Ψάχνουν τις πραγματικές προσφορές και ευκαιρίες αλλά και τηρούν στάση αναμονής με την ελπίδα προς το τέλος της εκπτωτικής περιόδου για κάποια καλύτερη τιμή η προσφορά. Επίσης μεγάλη συμβολή έχει και το γεγονός ότι δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι πρώτοι μισθοί μετά από την περίοδο των εορτών, όπου τα έξοδα ήταν αυξημένα, καθώς και η εποχικότητα της απασχόλησης. Για τις επιχειρήσεις όμως τα έξοδα και οι υποχρεώσεις τρέχουν, οι αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις, μειώνουν τυχόν αποθεματικά και εισπράξεις με αποτέλεσμα η αγορά γενικότερα να βρίσκεται σε ασφυξία» λέει χαρακτηριστικά.
Εν μέσω της οικονομικής δυσπραγίας, σύμφωνα με τον κ. Σπανό, υπάρχει κι ένα «θετικό», όπως λέει, σημάδι το οποίο όμως δεν είναι αρκετό για να κάνει τη διαφορά στην τοπική οικονομία: «Ένα θετικό σημάδι, αν μπορεί να το θεωρήσει κανείς ως θετικό, είναι η μείωση του ρυθμού πτώσης των εισπράξεων σε σχέση με άλλες χρονιές. Αρνητικό το πρόσημο μεν με μειούμενο ρυθμό δε. Έχουμε ακόμα να διανύσουμε ένα διάστημα στην εκπτωτική περίοδο στο τέλος του οποίου θα γίνει και ο τελικός απολογισμός. Ελπίζουμε σε ένα ανεκτό γενικό αποτέλεσμα και με επόμενο στόχο την επόμενη τουριστική σεζόν βαδίζουμε προσεκτικά και συγκρατημένα αισιόδοξα σε μία αγορά που θα υποστεί τεράστιες αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Οι προκλήσεις για το ροδιακό εμπόριο είναι μπροστά μας και θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε, με φρέσκες ιδέες, καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και πολλή δουλειά», καταλήγει ο κ. Σπανός.
Να σημειωθεί ότι η αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων άνοιξε τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ