Ειδήσεις

Επιφυλάξεις για τις διαδικασίες που ακολουθεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Σοβαρές επιφυλάξεις για τις διαδικασίες που ακολουθεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών ασφάλειας στους λιμένες Ρόδου, Κολόνας και Ακαντιάς εξέφρασε χθες, με υπόμνημά της, η εταιρεία «ICTS HELLAS SECURITY SOLUTIONS».

Η εταιρεία συμμετείχε την 21.1.2014 στο διαγωνισμό του Λιμενικού Ταμείου για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας των λιμενικών εγκαταστάσεων με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή.
Στον διαγωνισμό κατέθεσε οικονομική προσφορά ποσού 178.503,76€ με ΦΠΑ έναντι της οικονομικής προσφοράς της αναδόχου από το 2011 εταιρείας ISS Security SA, της οποίας η προσφορά ανήλθε σε 187.404€ με ΦΠΑ.
Μόλις διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία υπέβαλε οικονομική προσφορά κατά σχεδόν 9.000€ (και 5%) χαμηλότερη της οικονομικής προσφοράς της από ετών αναδόχου του ιδίου έργου, η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, σύμφωνα με την καταγγελία, επιδόθηκε επιτόπου «μανιωδώς» σε υπολογισμούς και ερωτήσεις επί της οικονομικής της προσφοράς και ζητήθηκαν (για πρώτη φορά στην ιστορία των αντίστοιχων διαγωνισμών) στοιχεία, με έκδηλη την πρόθεση αποκλεισμού της. Όμως στον αντίστοιχο διαγωνισμό που διενεργήθηκε στις 15 Μαϊου 2012 για ένα έτος με μειοδότρια την ISS Security SA (η οποία εκτελεί ήδη για δεύτερο χρόνο το ως άνω «μονοετές» έργο), παρότι η οικονομική προσφορά της ανήλθε σε 134.181,40€ (πλέον ΦΠΑ) έναντι της προσφοράς της εταιρείας ICTS ποσού 160.076,45€ (πλέον ΦΠΑ) τα ίδια μέλη της επιτροπής σε κανένα απολύτως υπολογισμό δεν προέβησαν, δεν τους έκανε καμία εντύπωση η μεγάλη διαφορά τιμής τόσο από την εταιρεία ICTS όσο και από την προσφορά της εταιρείας «JCB Security and Facility S.A.» ποσού 168.244,32€, και κατακύρωσαν το έργο στην ISS.

Καταγγέλλεται ότι πρόδηλη εύνοια στη συγκεκριμένη εταιρεία υπήρχε και πριν από το 2012.
Προβλήθηκε τότε η από 3.1.2014 ένσταση αναφορικά με τον όρο του άρθρου 3 παρ. 9 που προέβλεπε διακήρυξης και υποστηρίχθηκε ότι:
«Πρόκειται για προδήλως φωτογραφική διάταξη, που θέτει ειδική προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό, την οποία πληροί μόνο η εταιρεία που έχει αναλάβει και εκτελεί τα τελευταία χρόνια (2011, 2012 και 2013) τα αντίστοιχα έργα φύλαξης των λιμενικών εγκαταστάσεων του εμπορικού λιμένα Ρόδου και των Λιμένων Κολόνας & Ακαντιάς. Η εν λόγω εταιρεία απασχολεί τουλάχιστον επί εξάμηνο με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας επόπτη, ο οποίος μόνο μπορεί να έχει βεβαίωση του φορέα διαχείρισης, που τεκμηριώνει γνώση από αυτόν της λειτουργίας των λιμενικών εγκαταστάσεων Ρόδου, Κολόνας και Ακαντιάς και εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει χορηγηθεί τέτοια βεβαίωση σε άλλο πρόσωπο, απασχολούμενο επί εξάμηνο σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης ασφαλείας στις λιμενικές εγκαταστάσεις Ρόδου, Κολόνας και Ακαντιάς.

Εκτός του ό,τι η εν λόγω προϋπόθεση ουδόλως αποτελεί εύλογη προϋπόθεση καταλληλότητας ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό και απρόσκοπτης εκτέλεσης των δημοπρατούμενων εργασιών (όπως εκτίθεται κατωτέρω), σε κάθε περίπτωση η εν λόγω προϋπόθεση υπό τις προεκτεθείσες συνθήκες διαστρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό, αφού επιτρέπει μόνο σε εξαιρετικά περιορισμένο κύκλο εταιρειών τη συμμετοχή στον προκηρυχθέντα διαγωνισμό χωρίς να συντρέχει κάποιος λόγος, συνδεόμενος με τη φύση των εργασιών και τις ανάγκες του έργου. Επισημαίνουμε δε ότι η προϋπόθεση αυτή δεν είχε τεθεί ούτε στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου με την υπ΄ αριθ. 1/2012 Διακήρυξη (αντίστοιχη προηγούμενου έτους) ούτε με τις προηγούμενες που αναλήφθηκαν και εκτελούνται από την ίδια ανάδοχο επί σειρά ετών, τέθηκε δε για πρώτη φορά με την προσβαλλόμενη προκήρυξη, παρότι είναι πρόδηλο ότι μόνο η εταιρεία που έχει αναλάβει και εκτελεί τα τελευταία χρόνια το αντίστοιχο έργο μπορεί να καλύψει την συγκεκριμένη προϋπόθεση.»

Επί των συνεχών πιέσεων των εκπροσώπων της καταγγέλλουσας, οι αρμόδιοι του Λιμενικού Ταμείου (και μέλη της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού) αν και ισχυρίζονταν, ότι αντίστοιχοι όροι προβλέπονται σε διακηρύξεις άλλων λιμενικών ταμείων, δεν κατάφεραν να βρουν ούτε μία διακήρυξη με τέτοιους όρους, αναγκάσθηκαν δε λόγω των διαβημάτων προς κάθε φορέα, να χορηγήσουν στην καταγγέλλουσα την τελευταία στιγμή (κυριολεκτικά λίγα λεπτά πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής της προσφοράς) την προβλεπόμενη στην προεκτεθείσα φωτογραφική διάταξη βεβαίωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου