Με το «ψεγάδι» που δημιούργησε στην εικόνα της Ρόδου το περιστατικό της δηλητηρίασης Γάλλων και Ρώσων τουριστών, θα ασχοληθούν τα μέλη της διοίκησης του ΠΡΟΤΟΥΡ στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη, 27 Αυγούστου, στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
Αυτό ανακοίνωσε, σε συνέντευξή τύπου χθες, ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Στάθης Κουσουρνάς, καθώς το γεγονός έγινε η αιτία να δυσφημιστεί η Ρόδος στο εξωτερικό.
Στη γενική συνέλευση θα γίνει διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του ΠΡΟΤΟΥΡ και θα σκιαγραφηθούν οι νέες δράσεις προβολής την περίοδο 2014-2015.
Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της μαζικής- όπως παρουσιάστηκε από τα γαλλικά ΜΜΕ- δηλητηρίασης τουριστών, που διέμεναν σε ξενοδοχείο στη Νότια Ρόδο, ο κ. Στάθης Κουσουρνάς δήλωσε:
«Είμαι ενήμερος για το συγκεκριμένο περιστατικό, που πήρε μεγάλες διαστάσεις στα γαλλικά ΜΜΕ και έγινε αιτία να δυσφημιστεί η Ρόδος. Θέλω να δηλώσω πως οι κατηγορίες είχαν ως στόχο μια ξενοδοχειακή μονάδα η οποία λειτουργεί εξαιρετικά. Μετρά 37 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στη Ρόδο. Διαθέτει συστήματα ISO και HACCP, και ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (εβδομαδιαίως) από πιστοποιημένα εργαστήρια για την ποιότητα του νερού όσο και για την επεξεργασία των τροφίμων. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει υστέρηση στην παροχή υπηρεσιών απο το κατάλυμα».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, για το περιστατικό:
«Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ το περιστατικό οφείλεται σε ιό γαστρεντερίτιδας ήπιας μορφής, που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Τα τελικά αποτελέσματα των εξετάσεων θα ανακοινωθούν άμεσα. Περιμένουμε και τα πορίσματα των ελέγχων της Διεύθυνσης Υγιεινής Δωδεκανήσου και των υπηρεσιών του ΕΟΤ. Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση, ενώ δεν έπρεπε. Στις τρεις ιατρικές μονάδες που διαθέτει η Ρόδος εμφανίστηκαν μόνο δύο Γάλλοι τουρίστες που εξετάστηκαν και έφυγαν αμέσως. Επομένως, μιλάμε για ένα μεμονομένο γεγονός. Δεν μπορεί αυτό να γίνεται αιτία δυσφήμισης ενός κορυφαίου τουριστικού προορισμού. Εχουμε εμπιστοσύνη στην τουριστική μας βιομηχανία και τις υπηρεσίες ελέγχου και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Σε ερώτηση σχετικά με την εξέταση του θέματος από το διοικητικό συμβούλιο του ΠΡΟΤΟΥΡ, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Επειδή το θέμα εξετάζεται από πολλές πλευρές θα τεθεί στη συνεδρίαση του ΠΡΟΤΟΥΡ σε λίγες ημέρες. Για το περιστατικό αυτό επιλαμβάνεται η διοίκηση του ΕΟΤ. Για το λόγο αυτό ήρθε στη Ρόδο ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού».
Σημειώνεται πως πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Λειβαδά, που ήρθε στη Ρόδο (σχετική ανακοίνωση της ΕΞΡ στη σελ. 3).
«Η ΕΞΡ και ο ΠΡΟΤΟΥΡ προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το θέμα που ανέκυψε. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα κυκλοφόρησαν από τα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας. Δεν υπάρχει επιδημία ούτε… πανούκλα στη Ρόδο. Νόσησαν δύο άτομα. Εξετάστηκαν από γιατρούς σε ιδιωτική κλινική και αποχώρησαν. Δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό. Μπορεί κάποιοι από τους γάλλους επισκέπτες, που ήρθαν για διακοπές να είχαν νοσήσει και να μετέδωσαν τον ιο. Δεν μπορεί να διασύρεται ένας τουριστικός προορισμός με τον τρόπο αυτό. Το ξενοδοχείο για το οποίο δημιουργήθηκε ο θόρυβος έχει ελεγχθεί από αρκετές υπηρεσίες», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Χ. Παλογιαννίδης.
Σε συνέντευξή τύπου χθες ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αγίου Σουλά και κατασβέστηκε χάρη στις μεγάλες προσπάθειες που κατεβλήθησαν από τις δυνάμεις που έλαβαν μέρος στην όλη επιχείρηση.
«Η φωτιά ξέσπασε σε περιοχή στην οποία υπήρξαν κι άλλα συμβάντα. Με αφορμή το σημείο από όπου ξεκίνησε, οι ειδικοί μιλούν για εμπρησμό. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν κακόβουλοι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν ζημιά στη Ρόδο η οποία έχει τη μεγαλύτερη δασο-κάλυψη στη νησιωτική χώρα. Αυτό ως φαίνεται δεν αρέσει ή υπάρχουν κάποιοι που είναι άρρωστοι. Θέλω να ευχαριστήσω τον νέο διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Χρήστο Γκολφίνο, που κινητοποίησε άμεσα τα εναέρια μέσα. Είχαμε στη διάθεσή μας δύο ελικόπτερα. Ευχαριστώ και το διοικητή της 95 ΑΔΤΕ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή που επεμβαίνει επίσης πολύ γρήγορα καθώς και την Πολιτική Προστασία. Οι επίγειες δυνάμεις και το προσωπικό της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν και αντιμετωπίστηκε άμεσα το πρόβλημα χωρίς να υπάρχουν απώλειες. Αποφύγαμε την τραγωδία για το δασικό πλούτο της Ρόδου. Αυτός είναι ο λόγος που θέλω να συγχαρώ όλους όσοι πήραν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης. Με χαροποιεί και η κινητοποίηση των εθελοντικών ομάδων», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως ζήτησε από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να ενισχύσει τη Ρόδο με περισσότερα εναέρια μέσα.
«Είναι ευκαιρία τώρα που στη Βόρεια Ελλάδα ξεκίνησε να βρέχει να ενισχυθεί η Ρόδος με περισσότερα εναέρια μέσα. Αν δεν υπάρχει ενίσχυση μπορεί να έχουμε άσχημες εξελίξεις. Μέχρι τώρα οι απώλειες είναι μικρές αλλά πρέπει να αποκτήσουμε και άλλα μέσα», τόνισε ο δήμαρχος.
Ο κ. Στάθης Κουσουρνάς αναφέρθηκε και στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού που θα εγκατασταθεί στον βιολογικό καθαρισμό της δημοτικής ενότητας Λίνδου.
«Ο βιολογικός καθαρισμός της Λίνδου λειτουργεί πλημμελώς εδώ και χρόνια. Η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού έχει κόστος 900.000 ευρώ. Τα χρήματα θα έρθουν από το ΕΣΠΑ. Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα πριν από λίγο καιρό. Έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό τέσσερις εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Την επόμενη εβδομάδα ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί. Στη νέα τουριστική περίοδο θα βελτιωθεί αισθητά η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στη Λίνδο.
Ο δήμαρχος δήλωσε ακόμη πως θα γίνεται πλέον με σύγχρονα συστήματα η διαχείριση των γεωτρήσεων της Ρόδου.
«Θα υπάρχει έτσι περισσότερη ευστάθεια στο σύστημα ύδρευσης. Σας ενημερώνω πως επισπεύδονται οι διαδικασίες για την παράδοση του φράγματος Γαδουρά στη ΔΕΥΑΡ που το επόμενο καλοκαίρι θα λειτουργεί κανονικά και θα δίνει νερό», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ