Ρεπορτάζ

Kαραντίνα: H “μαύρη εργασία” ήρθε για να… μείνει!

Μπορεί η μαύρη εργασία να άνθησε στην περίοδο της καραντίνας, φαίνεται όμως -σύμφωνα με τις καταγγελίες που δέχεται σωρηδόν- η «δ» ότι ήρθε για να μείνει!
Παρότι τα καταστήματα πλέον λειτουργούν, έστω και με την μέθοδο παραλαβής Click Away και Click Inside, τα ποσοστά της παροχής υπηρεσιών στην μαύρη εργασία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Επαγγελματίες που έκλεισαν τα καταστήματά τους στην περίοδο της καραντίνας αλλά και πολίτες που θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους σε μια περίοδο που η πανδημία έχει προκαλέσει τεράστιο έλλειμα ρευστότητας, δραστηριοποιούνται σε σπίτια όχι μόνο στην πόλη αλλά και σε πολλά χωριά της Ρόδου, όπου πωλούνται προϊόντα και παρέχονται υπηρεσίες κάθε είδους χωρίς αποδείξεις και χωρίς μέτρα προφύλαξης κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Επαγγελματίες, που είτε απολύθηκαν είτε αδυνατούν να ανοίξουν τα καταστήματά τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους «πειρατικά» πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι, αψηφώντας τους κινδύνους τόσο για τους πελάτες όσο και για τους ίδιους, πέρα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που ειδικά αυτή την περίοδο είναι καθοριστικός για την επιβίωση των νόμιμων επαγγελματιών. Ουσιαστικά αποτελούν κινούμενη «υγειονομική βόμβα», που μπορεί να τινάξει στον αέρα τα μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, λίγο πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων που όλα κρέμονται από μια κλωστή!
Πέρα από την μαύρη εργασία και τα έσοδα που χάνει το κράτος από έσοδα που δεν δηλώνονται, η απερισκεψία ορισμένων επαγγελματιών που αδιαφορούν για τις συνέπειες, μπορεί να «ναρκοθετήσει» την προσπάθεια που καταβάλλεται και σε τοπικό επίπεδο που το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων.
Κομμωτές και κομμώτριες, μανικιουρίστες, αισθητικοί, φυσιοθεραπευτές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, λογιστές, γυμναστές πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε πολύ χαμηλές τιμές και βεβαίως χωρίς απόδειξη ενώ αύξηση καταγράφεται στις πωλήσεις κοσμημάτων, ρούχων, ειδών γυναικείας και ανδρικής περιποίησης δια… περιφοράς!
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν στη «δ» όσοι εργάζονται στη μαύρη αγορά, πέρα από το γεγονός ότι είναι εν δυνάμει φορείς του ιού λόγω της συναναστροφής τους με κόσμο, χρησιμοποιούν εργαλεία που στις περισσότερες φορές δεν αποστειρώνονται και δεν απολυμαίνονται ενώ σπανίως φορούν μάσκα στο πρόσωπο!
Η… περιφορά από σπίτι σε σπίτι με εργαλεία κοινής χρήσης, είναι ό,τι χειρότερο για την διασπορά του ιού αυτό όμως δεν φαίνεται να πτοεί τους ανεύθυνους επαγγελματίες που προτάσσουν το οικονομικό όφελος και όχι την δημόσια υγεία.
Την ίδια ώρα, οι συνεπείς επαγγελματίες, κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό σε μια περίοδο που πασχίζουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές και ζητούν αυστηρότερους ελέγχους.
«Πέρα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αποβαίνει εις βάρος ημών των νόμιμων αλλά και του κράτους που χάνει έσοδα από τη φοροδιαφυγή, μιλάμε πλέον για κινούμενες υγειονομικές βόμβες από ασυνείδητους “επαγγελματίες”. Είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι», λέει στη «δ» γνωστός κομμωτής της Ρόδου, που προέβη στη σχετική καταγγελία.
Η φοροδιαφυγή στις περιπτώσεις αυτές είναι ανυπολόγιστη, τα έσοδα που χάνει το κράτος είναι τεράστια ενώ η ζημιά που γίνεται στους επαγγελματίες είναι μεγάλη καθώς το δέλεαρ των χαμηλών τιμών αποδεικνύεται ισχυρότερο από την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η κατ’ οίκον επίσκεψη κομμωτών που έκλεισαν τα μαγαζιά τους λόγω κρίσης αλλά συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμα, είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο για τη Ρόδο και παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα, ένα κούρεμα στο κομμωτήριο μπορεί να κοστίζει 15-20 ευρώ αλλά στο σπίτι κοστίζει 10 ευρώ, χτένισμα που θα κόστιζε έως 30 ευρώ στην κατ’ οίκον επίσκεψη στοιχίζει 10-12 ευρώ.
Οι συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι επαγγελματίες αναφέρουν πως τίθεται θέμα προστασίας τόσο των ίδιων και των οικογενειών τους, όσο και της δημόσιας υγείας και ζητούν αυστηροποίηση των ελέγχων, και ακόμα πιο τσουχτερά πρόστιμα.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δ», στη Ρόδο ο κορωνοϊός δεν φαίνεται πως είναι αρκετός για να κάμψει τη μαύρη εργασία, καθώς πολλοί «ξεγλιστρούν» από τους ελέγχους, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Ηλεκτρολόγος Πάτρα    23.04.2021 20:10

    Δυστυχώς η μαύρη εργασία δεν θα σταματήσει στους ηλεκτρολόγους και γενικότερα στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σχολιασμός άρθρου