Σε μίνι – απολογισμό πεπραγμένων των Διευθύνσεων Εμπορίου και Πρωτογενούς Τομέα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προέβη χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πρωτογενούς Τομέα και Επιχειρηματικότητας – Υποστήριξης Επενδύσεων και Απασχόλησης και Ανταπόκρισης στον Πολίτη Δημοτικές Ενότητες Καλυθιών, Αφάντου και Αρχαγγέλου, κ. Γιώργος Πόκκιας.
Ο αντιδήμαρχος, εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την πορεία των δραστηριοτήτων των διευθύνσεων, ενώ αναφέρθηκε σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (με την ιδιότητα του γραμματέα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου) και τοποθετήθηκε σχετικά με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας του Δήμου Ρόδου, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα.
«Όσον αφορά τις χωρικές αρμοδιότητες συντονισμού στις Δημοτικές Ενότητες Καλυθιών, Αφάντου και Αρχαγγέλου, όπου διαβιούν 24.000 κάτοικοι και το καλοκαίρι ξεπερνούν τις 50.000, έχω ξεκινήσει μια σειρά συναντήσεων με τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και τους εργαζόμενους, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν και τον συντονισμό προσωπικού και μηχανημάτων –σε περιοχές, όπου σημειώθηκαν προβλήματα όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να είμαστε έτοιμοι ενώ θα γίνουν και παρεμβάσεις – έργα ανά περιοχή, κάτι που αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση».
Ο μηχανοκίνητος
αθλητισμός
Ο κ. Πόκκιας αναφέρθηκε στις προσπάθειες για να πραγματοποιηθούν οι αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού που προγραμματίζονται για τον Μάιο. «Γίνεται μια προσπάθεια ώστε: α) στις 5 και 6 Μαΐου να γίνει το ‘σιρκουϊ’ (αγώνας ταχύτητας σε απ’ ευθείας μετάδοση σε όλη την Ελλάδα, στο αεροδρόμιο των Μαριτσών) β) στις 13 Μαΐου θα γίνουν αγώνες δεξιοτεχνίας έξω από το Δημαρχείο και γ) στις 19 Μαΐου τα ιστορικά αυτοκίνητα που έτρεχαν σε ράλι, θα κάνουν τον γύρο της Ρόδου κι εμείς θα εντοπίσουμε τα σημεία που θα προβάλουμε στο νησί μας» ανέφερε ο κ. Πόκκιας.

Η ΠΕΔ και οι αποφάσεις της
Με την ιδιότητα του γραμματέα της ΠΕΔ, ο κ. Πόκκιας μίλησε για την πρόσφατη πανηγυρική συνεδρίαση του οργάνου στην Αθήνα με την παρουσία υπουργών, βουλευτών, του προέδρου της ΚΕΔΕ, του περιφερειάρχη, των 34 δημάρχων από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα όπου αναπτύχθηκε ο προβληματισμός για μια σειρά από θέματα των νησιών: «Η ΠΕΔ έχει αποκτήσει πολύ καλή εικόνα σε όλη την χώρα γι’ αυτό και σε όλες τις συνεδριάσεις έχουμε πολύ καλή συμμετοχή και ομόφωνες αποφάσεις. Αυτό δείχνει ότι έχουμε βρει έναν βηματισμό –κάτι που κρίνεται σημαντικό. Όσον αφορά τα οικονομικά μας, έχει σημειωθεί αύξηση των πόρων από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις από τα 206.000 ευρώ (το 2011) σε 610.000 ευρώ το (2017), λόγω των προσπαθειών μας -παρόλο που μειώνεται συνεχώς η χρηματοδότηση στις ΠΕΔ. Εμείς με το κριτήριο νησιωτικότητας καταφέραμε να αυξήσουμε τους πόρους μας».
Το Δημοτικό Κυνοκομείο και οι στειρώσεις
Μιλώντας για το Δημοτικό Κυνοκομείο, είπε πως προγραμματίζονται μια σειρά από δραστηριότητες, αρχής γενομένης με τις στειρώσεις σε σκυλιά και γατιά. «Ξεκινήσαμε συντηρήσεις στο αποχετευτικό και στις κτηριακές εγκαταστάσεις, ενώ βρέθηκε λύση για τα απορρίμματα ώστε να είναι και επισκέψιμο για όλους. Επιπλέον, θα γίνουν προγράμματα στειρώσεων ΜΟΝΟ σε αδέσποτα ζώα: α) από 1η Μαρτίου έως και 20 Απριλίου από την οργάνωση Flying Cats και β) από 28 Απριλίου έως 14 Μαΐου από τους Daps» και κάλεσε τους εθελοντές, τους κατοίκους αλλά και τους αρμόδιους στα Τοπικά Συμβούλια να συνδράμουν σε αυτά τα προγράμματα και να συλλέξουν τα αδέσποτα ζώα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχέδιο του Δήμου Ρόδου για συστηματικούς ελέγχους με συνεργεία που θα αποτελούνται από κτηνίατρο και δημοτικούς αστυνομικούς για όσους πολίτες βγάζουν βόλτα τα ζώα τους, για ηλεκτρονική ταυτοποίηση, βιβλιάριο και απορρίμματα: «Η Ρόδος πρέπει να μπει σε μια άλλη διαδικασία σε ό,τι αφορά την ζωοφιλία. Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι από 300 – 5.000 ευρώ, ενώ για κακοποίηση αυξάνεται στις 30.000 ευρώ» είπε ο κ. Πόκκιας και απηύθυνε γι ακόμη μια φορά έκκληση για υιοθεσίες καθώς το Δημοτικό Κυνοκομείο δεν έχει πια περιθώριο να φιλοξενεί πολλά σκυλιά. Είπε ακόμη, ότι είναι στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για νέο Κυνοκομείο αλλά δεν έχει βρεθεί ο χώρος.
Επιπροσθέτως, ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθούν συνεργεία που θα περισυλλέγουν τα «νεκρά ζώα» στους δρόμους, γιατί αυτό απαιτεί η βελτίωση της εικόνας του νησιού.
Λοιπές αρμοδιότητες
Ο αντιδήμαρχος, μίλησε επίσης για την ανεπιτήρητη βόσκηση, με τα αιγοπρόβατα σε διάφορες περιοχές, που αν και έχει περιοριστεί δεν έχει εξαλειφθεί: «Κάποιοι κτηνοτρόφοι, δεν λένε να βάλουν μυαλό. Εμείς ωστόσο συνεχίζουμε τις προσπάθειες κι ενώ κάνουμε ελέγχους και στήνουμε παγίδες, εκείνοι συνεχίζουν. Θα επέμβουμε ακόμη κι αν χρειαστεί να ζητήσουμε να μειωθούν οι επιδοτήσεις τους» όπως είπε.
Όσον αφορά τις αρμοδιότητες που έχει σχετικά με τις λαϊκές αγορές, το πλανόδιο εμπόδιο, τα περίπτερα (110 χωροθετημένα, 45 σε εκκρεμότητα λόγω μικροπροβλημάτων), τους μικροπωλητές και τις εμποροπανηγύρεις, υπογράμμισε πως φέτος στις λαϊκές αγορές του νησιού μας, έχουν όλοι άδειες (130 παραγωγοί και 44 επαγγελματίες) ενώ σχετικά με τις κάθε είδους εκδηλώσεις και πανηγύρια, αυτή την χρονιά θα αδειοδοτηθούν ΟΛΑ ανεξαιρέτως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία: «Είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από όταν παραλάβαμε όλες αυτές τις δραστηριότητες. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη ζητήματα για αναμόρφωση υποδομών όπως π.χ. οι τουαλέτες στην λαϊκή του Αγ. Δημητρίου όπου κάναμε παρέμβαση. Όλοι θα διαθέτουν άδειες, ειδάλλως θα επιβάλλονται πρόστιμα.
Μίλησε ακόμη για τις άδειες για τους ανελκυστήρες σε κτήρια (δημόσια, ιδιωτικά, οικοδομές, ξενοδοχεία κ.λπ.) λέγοντας πως γίνονται έλεγχοι και απηύθυνε έκκληση σε όλους να κάνουν επανακαταχωρήσεις, καταχωρήσεις κ.λπ. διότι είναι αναγκαία η καταγραφή τους: «Έχουμε 1.976 φακέλους με ανελκυστήρες συν 303 που δώσαμε πέρσι» όπως είπε.
Ο απολογισμός και η
δημοτική περιουσία
Κλείνοντας ο κ. Πόκκιας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον απολογισμό πεπραγμένων των διευθύνσεων για τις οποίες είναι αρμόδιος, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο ασκούνται οι αρμοδιότητες και δίδονται οι πόροι: «Η κυβέρνηση έχει μια τάση να συγκεντρώνει αρμοδιότητες και όχι να αποκεντρώνει. Οι Δήμοι χάνουν συνεχώς αρμοδιότητες όπως π.χ. οι βοσκότοποι και οι έλεγχοι για τα φράγματα. Πρόσφατα η αρμοδιότητα της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού Καταναλωτή, πήγε στην….Περιφέρεια! Αντί να μας δίνουν πόρους και αποκέντρωση για να βοηθήσουν τους Δήμους, δυστυχώς γίνεται πιο συγκεντρωτικό το σύστημα».
Ο αντιδήμαρχος επικεντρώθηκε τέλος, στην αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας, λέγοντας: « Ήταν από τις αρχικές μας δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσουμε στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας. Αντί να έχουμε κτήρια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, κοστίζουν στον πολίτη, δίνουν την εικόνα εγκατάλειψης, προχωράμε με σταθερό ρυθμό στην αξιοποίηση αναβαθμιζοντάς την, δίνει εργασία και φέρνει έσοδα στον Δήμο. Θεωρώ ότι αυτό είναι ‘μονόδρομος’ και πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειές μας όλη η κοινωνία. Μην ξεχνάτε ότι χάσαμε και τον ΔΗΦΟΔΩ ενώ έχουμε μειωμένα έσοδα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ