Ειδήσεις

Η Ρόδος κατάλληλος προορισμός για διακοπές ατόμων τρίτης ηλικίας

Προορισμός διακοπών και για άτομα τρίτης ηλικίας, που έχουν ανάγκη περίθαλψης, μπορεί να καταστεί η Ρόδος.
Αυτό αποδεικνύει η εφαρμογή, σε πρώτη φάση πιλοτικά, του προγράμματος «Care tourism» στο νησί.
Με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος εκπρόσωποι των φορέων υλοποίησης παραχώρησαν χθες κοινή συνέντευξή τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου.
Δεν είναι τυχαίο που ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένος της Καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Χάνς Φούχτελ χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα «εμβληματικό».
Σύμφωνα με τον κ. Φούχτελ στόχος του προγράμματος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η προσφορά ολίγων ημερών ξεκούρασης σε ηλικιωμένους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και στους ανθρώπους που τους φροντίζουν, η δημιουργία θέσεων εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό στη Ρόδο και η συντήρηση των τουριστικών υποδομών.
Την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, η Ένωση Ξενοδόχων, ο ΠΡΟΤΟΥΡ και επιχειρηματίες του νησιού.
Το πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε περιόδους μη τουριστικής αιχμής  απευθύνεται σε ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας και στους συνοδούς τους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Care tourism» αφίχθησαν πριν λίγες ημέρες στη Ρόδο 15 ηλικιωμένοι. Αναμένονται ακόμη τρια γκρουπ,  στο πρώτο τρίμηνο του 2015.
Στα πλεονεκτήματα του προγράμματος, το οποίο οραματίστηκαν ο κ. Φούχτελ και ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης και αγκαλιάστηκε και από τους άλλους φορείς της Ρόδου, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας κ. Nobert Heller.
«Χαίρομαι που βρίσκομαι στο νησί σας. Η Ρόδος με την ήλιο, τον πολιτισμό και την ιστορία της, είναι ο ιδανικός προορισμός για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Επειδή όμως υπάρχει ανταγωνισμός θα πρέπει να γίνουμε ακόμη καλύτεροι. Από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Επιβάλλεται να αξιοποιηθεί το δυναμικό που υπάρχει στη Ρόδο. Στόχος είναι ακόμη και η δημιουργία δομών για την φιλοξενία των ηλικιωμένων που θα έρχονται για διακοπές στη Ρόδο. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να λαμβάνουν καλή περίθαλψη και φροντίδα από ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και θα ομιλούν τη γερμανική γλώσσα. Αν επεκταθεί το πρόγραμμα στη Σκανδιναβία, το προσωπικό θα πρέπει να ομιλεί αγγλικά ή σουηδικά. Ίσως θα χρειαστεί να τροποποιηθεί κατάλληλα κάποιο ξενοδοχείο στη Ρόδο για να νιώθουν ακόμη πιο άνετα οι ηλικιωμένοι», δήλωσε ο κ. Nobert Heller, που αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους συντελεστές υλοποίησης του προγράμματος.
«To πρόγραμμα «Care tourism» εφαρμόζεται πιλοτικά στη Ρόδο. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μαζί με το Δήμο και την ΕΞΡ στηρίζουν την υλοποίησή του. Πιστεύουμε πως θα ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία. Στόχος είναι να υλοποιείται κάθε χρόνο. Θα βοηθήσει την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και στην εκπαίδευση του αναγκαίου προσωπικού. Για την υποστήριξη του προγράμματος καταρτίζονται στο ΚΕΚ Γ Γεννηματάς 22 άτομα», δήλωσε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και συμπλήρωσε πως  ενδιαφέρον για να μετάσχουν στο πρόγραμμα έχουν δηλώσει 200 ακόμη άτομα που αναμένονται στη Ρόδο στους  πρώτους μήνες του 2015.
Ο κ. Χ. Κόκκινος δήλωσε πως η επιτυχία του προγράμματος αποτελεί μεγάλη διαφήμιση για τη Ρόδο στη Γερμανία.
«Πιστεύουμε πως το πρόγραμμα θα συντελέσει στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν στη Ρόδο και στα άλλα νησιά. Θα συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και νέες δομές φροντίδας. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για τα δεδομένα της περιοχής. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους όσοι έχουν διάθεση να προσφέρουν και να βοηθήσουν για να υλοποιηθούν καινοτόμες δράσεις», δήλωσε ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.
«Η νέα περιφερειακή αρχή πιστεύει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Η κατάρτιση που λαμβάνουν όσοι μετέχουν στο πρόγραμμα είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Οι γνώσεις και η κατάρτιση που θα έχουν μπορούν να γίνουν διαβατήριο για να εργαστούν στο εξωτερικό. Είναι πολύ σημαντικός ο τουρισμός φροντίδας και θα συμβάλει στην επέκταση της τουριστικής σεζόν», δήλωσε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Αγγελος Ανανίας. «Είμαι αισιόδοξος για την υλοποίηση του προγράμματος. Εύχομαι το επόμενο έτος να πάει ακόμη καλύτερα. Έχουμε προγραμματίσει να το προβάλουμε και στην τουριστική έκθεση ΙΤΒ που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο το Μάρτιο. Θέλουμε το «Care tourism» να γίνει η αφορμή να έρθουν ακόμη περισσότεροι επισκέπτες στη Ρόδο», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Η Ρόδος έχει τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες και τις κατάλληλες υποδομές για να καταστεί προορισμός διακοπών ατόμων τρίτης ηλικίας. Το πρόγραμμα εστιάζεται σε ανθρώπους που χρήζουν ιατρικών υπηρεσιών. Η τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου στηρίχθηκε στο κλασικό παραθεριστικό μοντέλο και όχι στον πολιτισμό και στην ιστορία της. Η μονομέρεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα την υψηλή συγκέντρωση της τουριστικής δραστηριότητας κατά τη θερινή περίοδο. Καθήκον μας είναι να αναζητήσουμε και άλλους δρόμους που περνούν από την αξιοποίηση του τουρισμού τρίτης ηλικίας. Να στοχεύσουμε και στην επιμήκυνση της σεζόν», δήλωσε η αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου.
«Είναι σημαντικό που ο σημερινός δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ως αντιπεριφερειάρχης, είχε υπογράψει μαζί με άλλους φορείς για την υλοποίηση του προγράμματος «Care tourism». Η δράση θα συμβάλει στην επιμήκυνση της σεζόν και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου.
Με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί και ένα καλαίσθητο έντυπο που περιλαμβάνει πολλά στοιχεία για τη Ρόδο, τις απόψεις εκπροσώπων των φορέων υλοποίησης, αλλά και δηλώσεις ηλικιωμένων που ήρθαν για διακοπές και ενθουσιάστηκαν από τις ομορφιές, αλλά και το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που τους προσφέρθηκαν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου