Απόψεις

Σχολιασμών στοιχείων δημοσκόπησης της GPO

Λόγω της κορύφωσης της μεγάλης υγεινομικής και παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα έχει μπει σε δυναμική ανισορροπία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ άρχισε να «χάνει έδαφος».

Τα ποιοτικά στοιχεία της πρόσφατης δημοσκόπησης της GPO είναι πολύ χαρακτηριστικά :

·      Στο ερώτημα «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά ;», η απάντηση είναι ΝΑΙ και μάλλον ΝΑΙ  62 %.

·      Στο ερώτημα «είναι πιθανό να ψηφίσετε στο μέλλον Ν.Δ ;», θετική απάντηση δίνει ποσοστό -2%, από αυτό των εκλογών του 2019.

Ποσοστό -4%, από αυτό των εκλογών του 2019, δίνει θετική απάντηση στο ερώτημα «είναι πιθανό να ψηφίσετε στο μέλλον ΣΥ.ΡΙΖ.Α;».

Ενώ, στο ερώτημα «είναι πιθανό να ψηφίσετε στο μέλλον Κίνημα Αλλαγής ;», «πολύ» ή «αρκετά» πιθανόν δηλώνει το 12,4%,    δηλαδή  +4,3% πάνω από το ποσοστό του Κινήματος στις εκλογές του 2019.

Αυτές οι απαντήσεις σηματοδοτούν τις πολιτικές τάσεις, που διαμορφώνονται και αν συνεχιστούν, θα δώσουν την δυναμική, για νέο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων το 2023.

Εξ άλλου στο ερώτημα της ίδιας δημοσκόπησης «ποιό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλετε να είναι ο ισχυρός πόλος απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ – του Κυριάκου Μητσοτάκη ;», η απάντηση είναι :

Το  Κίνημα Αλλαγής  49,1 %.   Ο  ΣΥ.ΡΙΖ.Α  41,4 %.

Σχετικά με την «κατάταξη» των κομμάτων στο πολιτικό φάσμα της χώρας μας, οι έλληνες και οι ελληνίδες δίνουν τις ακόλουθες απαντήσεις :

·      Στο ερώτημα «ποιό πολιτικό κόμμα και ποιός πολιτικός αρχηγός εκφράζει περισσότερο τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας ;», η απάντηση είναι : – το Κίνημα Αλλαγής 49,5%, η Γενηματά 48,2%,

–       ο  ΣΥ.ΡΙΖ.Α  38.4 %,            ο Τσίπρας 39,3 %.

·      Στο ερώτημα «πόσο κεντρώοι είναι οι πολιτικοί αρχηγοί ;», η απάντηση που έδωσαν οι πολίτες είναι : ο Κυρ. Μητσοτάκης  9,9 %,

ο Αλ. Τσίπρας             8,2 %

η Φ. Γενηματά          44,0%.

Ειδικά για το Κίνημα Αλλαγής, οι έλληνες και οι ελληνίδες κατατάσουν  στο Κέντρο & στην Κεντροαριστερά : την Γενηματά με ποσοστό 65,5%  και  το Κίνημα με ποσοστό 62,3%.

Και στο ερώτημα «αν πρέπει να μετακινηθεί, προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά»,  οι ερωτηθέντες απαντούν : –  προς τα δεξιά,  μόνο το 10,30%  και προς τ’ αριστερά, το 24,2%.

Οι δημοσκοπήσεις, πάντα, έχουν σχετική αξία.  Όμως, τα ποιοτικά στοιχεία τους εμπεριέχουν αξιοπρόσεχτα μηνύματα της κοινωνίας.

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου