Μια μεγάλη έκπληξη επεφύλασσε ο δεκάχρονος Ροδίτης Άγγελος Καρπάθιος τόσο για το νησί όσο και για τον συγγραφικό κόσμο. Ο ταλαντούχος Άγγελος, αποτελεί τον πιο νέο συγγραφέα για τις εκδόσεις Ζενίθ. Το ντεμπούτο του στον χώρο της συγγραφής κάνει με το παραμύθι του με τίτλο «Το τραγούδι της Κοραλίας». Μέσα από το παραμύθι του παραδίδει μαθήματα ζωής σε μικρούς και μεγάλους καθώς πραγματεύεται πώς βιώνουν τα παιδιά τους τσακωμούς των γονιών τους. Αφορμή, στάθηκε, η ιστορία που του εκμυστηρεύθηκε μία καλή του φίλη. «Ήθελα να στείλω μήνυμα στους γονείς να μη μαλώνουν μπροστά στα παιδιά τους. Δεν είναι ωραίο για τα παιδιά να είναι λυπημένα εξαιτίας των γονιών τους», δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη “δημοκρατική”.

• Αγγελε, το «Τραγούδι της Κοραλίας», πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, γεγονός που σε καθιστά τον πρώτο νεότερο ή τουλάχιστον από τους νεότερους συγγραφείς της χώρας. Πώς προέκυψε η έκδοση του βιβλίου;
Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και την φιλοξενία στην εφημερίδα σας. Θα σας πω ότι μου αρέσει πολύ να γράφω, αλλά και να διαβάζω. Συχνά γράφω διάφορα πάνω στα τετράδιά μου. Κάποιο πρωινό η γιαγιά μου είπε στην κυρία Χρύσα Ζανεσή ότι γράφω ωραίες εκθέσεις και ιστορίες. Τότε μου ζήτησε αν μπορεί να διαβάσει ένα γραπτό μου. Της απάντησα ναι και το ίδιο απόγευμα της έφερα το τραγούδι της Κοραλίας. Ξεκίνησε αμέσως να το διαβάζει και την είδα που ενθουσιάστηκε πολύ. Τότε η κυρία Χρύσα με ρώτησε αν ήθελα να το στείλει στον εκδοτικό οίκο και απάντησα ναι, κουνώντας το κεφάλι μου! Αφού πρώτα πήρε την έγκριση της μαμάς μου την επόμενη μέρα το έστειλε στις εκδόσεις Ζενίθ. Όταν λίγες μέρες αργότερα μου είπε πως η απάντησή τους ήταν θετική και ότι γρήγορα θα εκδοθεί χάρηκα πολύ, δεν το πίστευα πως η ιστορία μου θα γινόταν βιβλίο.
• Εχεις αγωνία για την ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού και τις όποιες κριτικές;
Ναι, έχω αρκετή αγωνία. Μα περισσότερο αγωνιώ περιμένοντας την κριτική για το πρώτο μου βιβλίο. Όμως εύχομαι να αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους.
• Σου αρέσει να γράφεις γενικώς; Να φανταστώ ότι το μάθημα της έκθεσης είναι από τα αγαπημένα σου;
Ναι, μου αρέσει να γράφω αλλά πιο πολύ να διαβάζω τις ελεύθερες ώρες μου. Η έκθεση είναι το αγαπημένο μου μάθημα αλλά με έχουν κερδίσει και τα μαθηματικά. Μου αρέσει να παίζω με τους αριθμούς και να προσπαθώ να λύσω γρίφους, αριθμόλεξα και προβλήματα.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα του βιβλίου σου. Πες μας δύο λόγια γι’ αυτό… Πώς το εμπνεύστηκες;
Αποφάσισα να γράψω την ιστορία μιας φίλης από μια κουβέντα που είχα μαζί της στο σχολείο. Μου εμπιστεύτηκε πως ήταν λυπημένη γιατί οι γονείς της μάλωναν συχνά. Την λυπήθηκα πολύ. Πηγαίνοντας στο σπίτι χωρίς να το σκεφτώ άρχισα να γράφω γι αυτό το θέμα. Προσπαθούσα να περιγράψω την λύπη της με λέξεις. Ήθελα με αυτόν τον τρόπο να στείλω μήνυμα στους γονείς να μη μαλώνουν μπροστά στα παιδιά τους. Δεν είναι ωραίο για τα παιδιά να είναι λυπημένα εξαιτίας των γονιών τους.
• Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον; Θα ήθελες να εδραιωθείς ως συγγραφέας;
Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα ακόμα. Είμαι μικρός και μου αρέσουν πολλά που θα ήθελα να κάνω. Θέλω να μάθω κιθάρα, να μιλάω πολλές ξένες γλώσσες και ίσως να γίνω μαθηματικός. Σίγουρα όμως θα συνεχίσω να γράφω γιατί αυτό βγαίνει από μέσα μου.
• Ετοιμάζεις κάτι καινούριο; Έχεις κάποιο νέο βιβλίο στο συρτάρι σου;
Σε λίγο καιρό τελειώνω ακόμα μια ιστορία. Όμως τώρα περιμένω με αγωνία να κρατήσω στα χέρια μου το τραγούδι της Κοραλίας. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς και την εφημερίδα “Δημοκρατική” για το αφιέρωμα που κάνατε στο βιβλίο μου με τίτλο “Το τραγούδι της Κοραλίας”.
Εμείς σ’ ευχαριστούμε. Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία.

 


Χρύσα Ζανεσή-Αλεξάκη
Το συγγραφικό ταλέντο του Άγγελου Καρπάθιου διέκρινε η κυρία Χρύσα Ζανεσή-Αλεξάκη. Συγγραφέας, ποιήτρια και στιχουργός των εκδόσεων Ζενίθ, διάβασε την ιστορία που έγραψε ο Άγγελος και ήταν σίγουρη πώς έπρεπε να εκδοθεί! «Η συγκεκριμένη ιστορία απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους. Ο Άγγελος κατάφερε μέσα από την πένα του να θίξει ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο οι περισσότεροι το προσπερνούμε ή συχνά το αγνοούμε. Θεωρώ ότι θα πρέπει να διαβαστεί από όλους, γιατί ίσως έτσι καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε», δηλώνει η ίδια στη “δημοκρατική”.

• Κυρία Αλεξάκη, γνωρίζετε τον Άγγελο από πολύ μικρό. Πώς διακρίνατε το ταλέντο του στη συγγραφή ώστε να του προτείνετε να εκδοθεί το βιβλίο του;
Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά εσάς καθώς και την εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ” για την άψογη φιλοξενία. Γνωρίζω την οικογένεια του Άγγελου πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή η γιαγιά του μου ανέφερε ότι ο μικρός στον ελεύθερο χρόνο του γράφει παραμύθια. Όταν μου έφερε και διάβασα «Το Τραγούδι της Κοραλίας», έμεινα έκπληκτη με τον τρόπο γραφής του. Ζήτησα αμέσως να μιλήσω με τη μητέρα του και αποφασίσαμε μαζί και ο Άγγελος φυσικά να το στείλουμε για αξιολόγηση στις εκδόσεις Ζενίθ με τις οποίες συνεργάζομαι τα τελευταία δύο χρόνια. Λίγες μέρες αργότερα, λάβαμε θετική απάντηση από την ομάδα αξιολόγησης των εκδόσεων Ζενίθ οι οποίες αγκάλιασαν τον Άγγελο Καρπάθιο και πολύ σύντομα, το πρώτο του παραμύθι θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδος.
• Θέλω το σχόλιό σας για το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο του Άγγελου… Είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, ιδωμένο μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού, το οποίο παραδίδει μαθήματα ζωής σε μικρούς και μεγάλους
Το θέμα της πρώτης συγγραφικής προσπάθειας του Άγγελου είναι πολύ ευαίσθητο και αρκετά συχνό. Δυστυχώς, πολλοί γονείς μαλώνουν μεταξύ τους μπροστά στα παιδιά τους. Ποτέ όμως δεν αναλογίστηκαν πόσο πληγώνονται οι ψυχούλες τους ακόμα και με ένα, κατά τη γνώμη τους, ασήμαντο καβγαδάκι! Ο Άγγελος έρχεται και μας το επισημαίνει με έναν παιδικό αλλά πολύ ξεκάθαρο τρόπο. Βάζει κάθε γονιό να αναλογιστεί και να συμφωνήσει ότι οι διαφορές των μεγάλων δεν αφορούν τα παιδιά. Σε αυτό το σημείο. Θέλω να επισημάνω ότι η οικογένεια του Άγγελου είναι πολύ αγαπημένη. Αν με ρωτήσετε πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, γνωρίζω ότι πηγή έμπνευσής του ήταν ένα γνωστό του κορίτσι που αντιμετώπιζε στο σπίτι της το ίδιο πρόβλημα.
• Θα ήθελα επίσης να μας πείτε δύο λόγια για το τραγούδι της Κοραλίας, τους οποίου γράψατε τους στίχους…
Θεώρησα υποχρέωσή μου να συνδράμω ένα τόσο ταλαντούχο παιδί στα πρώτα του βήματα στον μαγικό κόσμο της συγγραφής. Μου άρεσε πολύ η πλοκή του βιβλίου κι έτσι δημιουργήθηκε το ομότιτλο τραγούδι. Έγινα κι εγώ για λίγο παιδί γράφοντας τους στοίχους για τον κόσμο που ονειρευόμουν όταν ήμουν στην ηλικία του Αγγέλου.
Ονειρεύομαι να φτιάξω ένα κόσμο μαγικό
Να ναι θετικές οι σκέψεις στο μυαλό το παιδικό
Μόνο να χαμογελούνε και να παίζουν τα παιδιά
και να μην ακούν τις γκρίνιες της μαμάς και του μπαμπά……
• Πού απευθύνεται τελικά το βιβλίο κυρίως, σε ενήλικες ή σε παιδιά;
Η συγκεκριμένη ιστορία απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους. Ο Άγγελος κατάφερε μέσα από την πένα του να θίξει ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο οι περισσότεροι το προσπερνούμε ή συχνά το αγνοούμε. Θεωρώ ότι θα πρέπει να διαβαστεί από όλους, γιατί ίσως έτσι καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε.
Τελειώνοντας, σας ευχαριστώ για άλλη μία φορά για τη φιλοξενία. Είμαι ευγνώμων στον μικρό μου Άγγελο για την εμπειρία ζωής που μου χάρισε. Θα ήθελα να επισημάνω ότι χαίρομαι που ο μικρός μας συγγραφέας είναι από την Ρόδο μας και ανήκει στη συγγραφική ομάδα των εκδόσεων Ζενίθ, επειδή πρόκειται για έναν εκδοτικό οίκο που πρωταρχικό σκοπό έχει την προάσπιση των συμφερόντων των συγγραφέων και των έργων τους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ