Τοπικές Ειδήσεις

Πώς να αποφύγουμε την φωτογήρανση του δέρματος!

Γράφει η
Κατερίνα Παπασάββα Αισθητικός

Η γήρανση του δέρματος οφείλεται σε ενδογενείς παράγοντες, την βιολογική γήρανση και σε εξωγενείς παράγοντες την φωτογήρανση!
Η Βιολογικη γήρανση οφείλεται στην πάροδο της ηλικίας, σε κληρονομικούς παράγοντες, ορμονικούς (εμμηνόπαυση, υστερεκτομή κλπ), άγχος, μεγάλη απώλεια βάρους (μείωση του πάχους του δέρματος, ατροφικότητα) κ.α. και έχουμε την εμφάνιση, ρυτίδων, χαλάρωσης, μελαχρωματικών κηλίδων, λεπτών γραμμών από την μείωση της παραγωγής κολλαγόνου & ελαστίνης αλλά και την μειωμένη ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί την υγρασία του! Η Φωτογήρανση οφείλεται αφ ενός μεν στην συνεχή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, στο Solarium, γενικά στην υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και στις βλαπτικές επιδράσεις του περιβάλλοντος όπως καπνογόνα, μολυσμένο περιβάλλον κλπ.
Το δέρμα αποκτά οψη προωρα γερασμένη με ρυτίδες, χαλάρωση, μελαγχρωματικές κηλίδες, ευρυαγγείες (σπασμένα τριχοειδή αγγεία γύρω από τη μύτη και τα μάγουλα αλλά και τραχιά υφή! Η φωτογήρανση επιταχύνει την χρονολογική γηρανση του δέρματος!
Η φροντίδα και περιποίηση του δέρματος του προσώπου πρέπει να ξεκινά από την νεαρή ηλικία ώστε να διατηρείται ενυδατωμένο και καθαρό!
Το δέρμα αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα (εξωτερικό στρώμα), το χόριο (κυρίως δέρμα) και το υπόδερμα (κατώτατο στρώμα). Το χόριο περιέχει τις ινες κολλαγόνου και ελαστίνης για την παραγωγή κολλαγόνου & ελαστίνης καθως και άλλες ίνες που υποστηρίζουν τη δομή του δέρματος. Αυτά τα στοιχεία δίνουν στο δέρμα την ομαλή, σφριγηλή και νεανική του εμφάνιση.
Η υπεριώδης ακτινοβολία που επηρεάζει το δέρμα αποτελείται από δύο διαφορετικούς τύπους κυμάτων, τις UVA και UVB
Όταν οι ακτίνες UVΑ που έχουν μεγαλύτερο μήκος κύματος φθάσουν στο δέρμα, τα κύτταρα στο χόριο ενεργοποιούνται για να παράγουν μελανίνη στην επιδερμίδα για να αποτρέψουν περαιτέρω βλάβες. Είναι η διαδικασία που δίνει ένα μαύρισμα στο δέρμα προσπαθώντας να εμποδίσει την ακτινοβολία να διεισδύσει.
Η ακτινοβολία αυτή προκαλεί βλάβες στο DNA των κυττάρων μή αναστρέψιμες πολλές φορές λόγω του ότι φθάνει πολύ βαθιά μέχρι το υποδόριο λίπος. Η ομοιόμορφη δομική διάταξη των κυττάρων του δέρματος και των συνδετικών ιστών καταρρέει και αρχίζει η ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων. Είναι υπεύθυνη μακροχρόνιων καταστροφικών επιδράσεων στο δέρμα ακόμα και του καρκινου του δέρματος.
Οι ακτίνες UVB έχουν μικρότερο μήκος κύματος και ευθύνονται για τα ηλιακά ερυθύματα και εγκαύματα!
Η φωτογήρανση επηρεάζεται από την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα της έκθεσης στον ήλιο. Η διείσδυση της ακτινοβολίας από τον ήλιο εξαρτάται από την ποσότητα της μελανίνης στο δέρμα, το επίπεδο αιμάτωσης και την πάχυνση της κερατίνης στοιβάδας (εξωτερικής) του δέρματος.
Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την φωτογήρανση!
Η χρήση αντιηλιακής κρέμας από την νεαρή ηλικία προστατεύει το δέρμα από την φωτογήρανση.
Η σωστή καθημερινή περιποίηση και φροντίδα στο σπίτι, χωρίς έντονα σαπουνίσματα και πήλγικς προστατεύουν τον δερματικό φραγμό. Αντιηλιακή κρέμα πρέπει να βάζουμε καθημερινά χειμώνα-καλοκαίρι και όχι μόνο όταν πηγαίνουμε για κολύμπι στη θάλασσα ή τις ώρες που έχει έντονη ηλιοφάνεια.
Την ίδια προστασία έχουν ανάγκη και τα χέρια μας για να αποφύγουμε την φωτογήρανση τους με τις αντιαισθητικές πανάδες και ρυτίδες. Η χρήση καπέλου και απορροφητικών γυαλιών ειναι απαραίτητη. Αποφεύγουμε το SOLLARIUM για τεχνητό μαύρισμα γιατί έχει την ίδια βλαβερή δράση με την ηλιακή ακτινοβολία UVA.
Η καλύτερη πρόληψη όμως γίνεται στην αισθητικό όπου με τις βαθιές ενυδατώσεις 1-2 φορές τον μήνα, υποστηριζόμενες από το κατάλληλο μηχάνημα, διατηρείται ενυδατωμένη η επιδερμιδα.Το ενδοδερμικό μασάζ, οι Ραδιοσυχνότητες, η Οξυγονοθεραπεία με εισπνοή, ψεκασμό και έκχυση καθως και οι φωτοθεραπείες θα διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου & ελαστίνης, θα αυξήσουν τον κυτταρικό μεταβολισμό, την αιματική και λεμφική κυκλοφορία, πράγματα που δεν επιτυγχάνονται με την απλή ενυδάτωση με κρέμες, ορούς και μάσκες!

Κατερίνα Παπασάββα-
Λαμπαδάκη,
Αισθητικός, Πτυχ/χος
Αθηνών και Βιέννης,
υπεύθυνη του κέντρου
oμορφιάς και υγείας
katerinadayspa
στη Ρόδο,
οδός Μεγ. Κων/νου 30, τηλ.22410-29504
και 31016.
www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου