Ειδήσεις

Χαιρετισμός του κ. Γ. Χατζημάρκου στην ημερίδα της ΄Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

“Αξιότιμη κύρια Πρόεδρε και αξιότιμα μέλη της Ένωσης Δικαστικών & Εισαγγελέων Ελλάδος,
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην πάντα όμορφη και φιλόξενη Ρόδο, με αφορμή τη διεξαγωγή ημερίδας της αξιοσέβαστης Ένωσης σας, με ένα θέμα που είναι πολυσχιδές αλλά και πάντα επίκαιρο όπως είναι το περιβάλλον και η ανυπέρβλητη αξία του για όλες τις μορφές ζωής στο σύγχρονο κόσμο.
Η διατήρηση, η προστασία αλλά και η ίδια η ύπαρξη του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί καθημερινό τρόπο ζωής όλων μας, πέρα και πάνω από τις συνταγματικές επιταγές, τις κυβερνητικές πολιτικές και την τήρηση των κειμένων διατάξεων της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Το περιβάλλον δεν είναι πια μια απλή λεπτομέρεια ή ένα πλαίσιο εκτός δικαιικών θεσμών και επιστημονικών αναζητήσεων. Το περιβάλλον σήμερα χαρακτηρίζει κοινωνίες και έθνη, οργανισμούς και ανθρώπους όχι μόνο σχετικά με το επίπεδο παιδείας και πολιτισμού τους αλλά και με το επίπεδο ποιότητας τους και κυρίως με το επίπεδο της συναισθηματικής τους νοημοσύνης.
Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,
Έίναι ευρέως γνωστό, ότι οι συνάδελφοι σας στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας εδώ και χρόνια έχουν διαμορφώσει νομολογία πρωτοποριακή σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ζητήματα που άπτονται της αξιοποίησης και της προστασίας του περιβάλλοντος . Εν μέσω μάλιστα της οικονοομικής κρίσης που πλήττει κυρίως την Χώρ μας δεν πρέπει να υποβαθμισθούν τα θέματα περιβάλλοντος και δεν πρέπει να υποταχθούν σε μια διαχειριστική και στενά οικονομική λογική, δεδομένου ότι ενώ οι κρίσεις έρχονται και παρέρχονται, στο περιβάλλλον οι βλάβες όταν συντελεσθούν είναι τις περισσότερες φορές ανεπανόρθωτες.
Είναι αλήθεια ότι η ίδια η έννοια του περιβάλλοντος συνιστά ουσία ζωής κάθε ύπαρξης γιατί προϋποθέτει το μέτρο. Το μέτρο μάλιστα όπως διατυπώθηκε με ένα από τα καλύτερα ρητά του αρχαίου κόσμου από τον Κλεόβουλο τον Λίνδιο, που γεννήθηκε και κυβέρνησε στη Ρόδο, που με την ευγενή φροντίδα και επιμέλεια τη δική σας καιι του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου επιλέξατε και πραγματοποιήσατε την εξαιρετικά σημαντική ημερίδα σας, τα συμπεράσματα της οποίας θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον.
Θα ήταν παράλειψη μου να αναφέρω σε εσας που είστε οι λειτουργοί της Θέμιδος, ότι η Ρόδος από πλευράς δικαιϊκής παράδοσης και ιστορίας είναι αυτή που παρέδωσε στον κόσμο το Ναυτικό Δίκαιο, τον περίφημο Lex Rhodia, δηλαδή τον “Περί των Ροδίων Νόμος Ναυτικός” που στήριξε με τις αρχές και το πνεύμα του δύο μεγάλες αυτοκρατορίες, την Ρωμαϊκή και την Βυζαντινή, όπου στην διάρκεια της τελευταίας ενσωματώθηκε αυτούσιος ως 14ος τίτλος στο Βυζαντινό Πανδέκτη της Ιουστινιάνιας νομοθεσίας.
Με τις σκέψεις αυτές, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά και ειλικρινή μου συγχαρητήρια, για αυτή την εκδήλωση που ανέλαβαν οι διοργανωτές της ημερίδας, στη φιλόξενη και ιστορική πόλη μας, και να σας ευχηθώ ευόδωση των εργασιών σας, που είμαι βέβαιος ότι θα έχετε και ταυτόχρονα θα προσθέσετε ένα ακόμη λιθαράκι στο πολυσήμαντο αλλά και πολυδιάστατο θέμα του περιβάλλοντος. Και πάλι συγχαρητήρια”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου