“Η επόμενη πενταετία είναι σημαντική για τα νησιά μας. Πρέπει να ωφεληθούμε όσο το δυνατό περισσότερο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα διατεθούν στην Περιφέρειά μας. Όπως ξέρετε εθνικοί πόροι δεν θα υπάρξουν.

Χρειάζεται λοιπόν μία εγγύηση για την αποτελεσματική διαχείρισή τους και νομίζω ότι η μέχρι σήμερα πορεία του Γιάννη Μαχαιρίδη στα τοπικά μας πράγματα, είναι η απόδειξη”.

Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης με την παράταξη «Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» κ. Δημήτρης Κρητικός.

O κ. Κρητικός δηλώνει πως η επόμενη πενταετία είναι μια πρόκληση ουσίας.

«Πρόθεσή μου είναι η προσφορά στον τόπο μου από όποιο μετερίζι και αν με τοποθετήσουν οι συμπολίτες μου. Σίγουρα η θητεία μου στο Δήμο Καμείρου ως δήμαρχος ήταν σημαντική και σημάδεψε την μετέπειτα πορεία μου. Η πείρα που απέκτησα θα συμβάλει στο να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια της νέας περιφερειακής αρχής για τα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια. Είναι μία πρόκληση που θα την αποδεχτώ με χαρά και αρκετή διάθεση για δουλειά», δηλώνει ο κ. Κρητικός.

Ο υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης αναλύει τις θέσεις της παρατάξεως για την υγεία, τον τουρισμό και την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Κρητικού, αναλυτικά:

• Διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα ο προεκλογικός αγώνας ή ανέβηκαν πολύ επικίνδυνα οι τόνοι; Γιατί θεωρείτε πως κάποιοι φαίνεται να πέρασαν τα όρια ενώ υπάρχουν αρκετά άλλα θέματα που προσφέρονται για αντιπαραθέσεις;
Ο προεκλογικός αγώνας στην περιοχή μας νομίζω ότι σε γενικές γραμμές διεξήχθη σε καλό κλίμα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, γνωστών σε όλους σας.
Καθένας μας που πολιτεύεται, με τη στάση και τη συμπεριφορά του, δείχνει το ήθος και το πολιτικό του ανάστημα, αν θέλετε. Και ο κόσμος που μας βλέπει και μας ακούει ξέρει να κρίνει και να διακρίνει τι κρύβεται πίσω από τη στάση μας κάθε στιγμή. Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του.
Βέβαια όταν κάποιος χάνει τη ψυχραιμία του, επόμενο είναι όπως επισημάνατε να ανεβαίνουν οι τόνοι.
Η αυτοσυγκράτηση και ο ουσιαστικός πολιτικός λόγος πάντα ήταν χαρακτηριστικά των ώριμων πολιτικών ανδρών και αυτά είναι που πρέπει να κυριαρχούν σε κάθε προεκλογική περίοδο.
Άλλωστε όπως τονίσατε υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας και πρέπει η επίλυσή τους να αποτελεί κυριαρχικό μέλημα όλων μας και να μην αναλωνόμαστε σε μικροπολιτικά πυροτεχνήματα.

• Πέραν των σφοδρών αντιπαραθέσεων της προεκλογικής περιόδου ποια ήταν τα ζητήματα που επιτακτικά σας έθεσαν οι πολίτες κατά τις περιοδείες σας;
Οι πολίτες αναζητούν σήμερα πρωτίστως λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας. Τους απασχολεί κυρίως το εργασιακό τους μέλλον είτε είναι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Η ανεργία κυρίως το χειμώνα φαίνεται ότι έπληξε και την περιοχή μας καίρια. Οι νέοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον τους και ανησυχούν, όπως φαίνεται από τις συζητήσεις που έχω μαζί τους. Ζητούν να απορροφηθούν από την παραγωγή και να ξαναζωντανέψει η επιχειρηματικότητα.
Έχουν όμως σωρευτεί και πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες υγείας, τις υποδομές και την εικόνα του νησιού.
Και αυτά είναι στην πρώτη γραμμή και δικαίως. Έχουν απόλυτο δίκιο οι συμπατριώτες μας να ζητούν καλύτερες υπηρεσίες παντού, αναβάθμιση των υποδομών και μέριμνα στο φυσικό περιβάλλον. Είναι ζητήματα που βιώνουν καθημερινά και απαιτούν γι αυτά λύσεις.

• Ειδικά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας τι μπορεί να κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να θωρακιστεί όσο είναι εφικτό το νησί έναντι των φυσικών φαινομένων;
Oπως είναι γνωστό το 1ο Σχέδιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου υποβλήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τον Μάρτιο του 2014. Κεντρικός αναπτυξιακός στόχος για τη νέα περίοδο προγραμματισμού είναι να αποτελέσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έναν από τους κορυφαίους προορισμούς μέσα από την υιοθέτηση μιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, διαφοροποίησης του προϊόντος και δημιουργίας ταυτότητας προορισμού. Το Σχέδιο λοιπόν του Προγράμματος προβλέπει 6 Άξονες Προτεραιότητας.
Στο δεύτερο άξονα που αφορά την αειφορική ανάπτυξη και τη διαχείριση των πόρων και στον οποίο θα διατεθούν 30εκ. € περιλαμβάνονται έργα και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας από περιβαλλοντικούς κινδύνους, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, διαχείρισης νερού, δράσεις αστικής ανάπτυξης, έργα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς κτλ.
Μέσα από αυτόν τον άξονα θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε δράσεις θωράκισης του νησιού της Ρόδου, όσο αυτό είναι εφικτό όπως είπατε.

• Πώς μπορεί να ανακουφίσει η Περιφέρεια τους πολίτες που υποφέρουν από τις σημαντικές ελλείψεις του τομέα υγείας;
Αναγνωρίζοντας τα στρατηγικά προβλήματα της Περιφέρειας στον τομέα της υγείας που είναι, τα έκτακτα περιστατικά, τα ατυχήματα και οι ειδικές θεραπείες στοχεύουμε και διεκδικούμε για την Περιφέρειά μας:
• Ένα νησιωτικό ΕΣΥ με προσαρμογή των δομών υγείας στις ανάγκες των νησιών με πλήρη στελέχωση των δυο νοσοκομείων Ρόδου και Σύρου, με ανάπτυξη νέων κλινικών, όπως εντατικές μονάδες θεραπείας και μονάδες εμφραγμάτων (στο δικό μας νοσοκομείο αυτό έγινε πραγματικότητα), μονάδες ακτινοθεραπείας που θα αντιμετωπίζουν παθήσεις που οδηγούν τους νησιώτες στην Αθήνα.

• Στελέχωση των μικρότερων νοσοκομείων με ανάπτυξη των κλινικών που θα καλύπτουν τις βασικές ειδικότητες λαμβάνοντας υπόψη κυρίως στα τουριστικά νησιά το υπερδιπλάσιο του πληθυσμού το καλοκαίρι.
Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν ως μονάδες υποδοχής περιστατικών που δεν αντιμετωπίζουν τα κέντρα υγείας και τα πολυδύναμα ιατρεία.
• Πλήρη ανάπτυξη της τηλεϊατρικής και σύνδεση των μικρών νησιών με κέντρο αναφοράς τα μικρά νοσοκομεία (όπου υπάρχει τέτοια αξιολόγηση) των δυο νοσοκομείων Ρόδου και Σύρου.
• Στελέχωση των πολυδύναμων ιατρείων των μικρών νησιών με γιατρούς ειδικότητας.
• Επιστημονική στήριξη των δομών υγείας στο Νότιο Αιγαίο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης.
• Διεκδίκηση μοριοδότησης για πρόσληψη στο ΕΣΥ, γιατρών ειδικότητας που θα έχουν υπηρετήσει για τρία χρόνια σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.
• Διεκδίκηση προγράμματος για τελειόφοιτους ιατρικών σχολών που θα δεσμεύονται να υπηρετήσουν στα νησιά να ενταχθούν άμεσα στα προγράμματα εκπαίδευσης για απόκτηση ειδικότητας.
• Επικαιροποίηση των Οργανισμών όλων των δομών υγείας για την εξυπηρέτηση των αναγκών σε όλη την Περιφέρεια.

Συνεχίζουμε όμως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη:
• Προμήθεια συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου στο Γ.Ν. Ρόδου (Π/Υ : 200.000 €)
• Κινητή μονάδα αιμοδοσίας Ν. Δωδεκανήσου (Π/Υ : 200.000,00 €)
• Εξοπλισμός κτηρίου ΕΚΑΒ (Π/Υ : 36.000,00 €)
και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με κατεύθυνση την καλύτερη οργάνωση και εξοπλισμό των δομών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Επίσης ενισχύουμε και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο να στηρίζουμε όλες τις Προνοιακές Δομές που λειτουργούν στην Περιφέρεια. Σκοπός μας είναι ο συντονισμός και η οργάνωση των δράσεων με στόχο την αύξηση του αριθμού ωφελουμένων. Πέραν των σημερινών δομών επιδιώκουμε να ασκήσουμε αποτελεσματικές πολιτικές κοινωνικής προστασίας που να αποδίδουν και να είναι οικονομικά βιώσιμες σε βάθος χρόνου.
Στο κρίσιμο αυτό τομέα για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε προχωρούμε στην υλοποίηση των υπό εξέλιξη έργων:
• Έργα υποδομής για τις ανάγκες στέγασης Ρομά (Π/Υ 300.000 €)
• Αγορά ή συντήρηση κτηρίου για τη δημιουργία ξενώνα απόρων
(Π/Υ 1.000.000,00 €).
• Βελτίωση κοινωνικών υποδομών 3ης ηλικίας (Π/Υ 100.000,00 €)

• Ποιες είναι οι προτάσεις για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς μέχρι τώρα έγινε δουλειά η οποία όμως θα πρέπει να έχει και συνέχεια; Ποιοι είναι οι στόχοι σας σχετικά με τη βελτίωση σημαντικών υποδομών;
Όπως είναι γνωστό οι διαθέσιμοι πόροι στη χώρα μας για τη νέα προγραμματική περίοδο αναμένεται να φτάσουν τα 20,8 δις ευρώ. Από τα 15,4 δις € που θα διατεθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ταμείου Συνοχής, τα 5,4 δις (δηλαδή ποσοστό 35% περίπου και πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το 22% του τρέχοντος ΕΣΠΑ) θα τα διαχειριστούν οι 13 Περιφέρειες. Το ΕΣΠΑ 2 προβλέπει 5 Εθνικά Επιχειρησιακά Προγράμματα και συγκεκριμένα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα, Μεταρρύθμιση του Δημοσίου, Περιβάλλον – Μεταφορές και Εκπαίδευση – Κατάρτιση – Απασχόληση, Τεχνική Βοήθεια (Προγράμματα που θα τα καταρτίσουν και θα τα διαχειριστούν τα Υπουργεία) και 13 Περιφερειακά, ένα για κάθε Περιφέρεια της χώρας. Παράλληλα προβλέπεται η υλοποίηση ξεχωριστών Προγραμμάτων για την αγροτική ανάπτυξη και για τη θάλασσα – αλιεία.
Οι πόροι που κατανέμονται στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 ανέρχονται σε 172,2εκ. € (63,7εκ. € συμμετοχή ΕΤΠΑ, 22,4εκ. € συμμετοχή ΕΚΤ και 86,1εκ. € εθνική συμμετοχή). Επίσης η Περιφέρεια θα διαχειριστεί πόρους 28,2εκ. € που θα διατεθούν από το Ταμείο Συνοχής για έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων σε οικισμούς Γ’ προτεραιότητας και το 30% των πόρων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Παρόλο που η Περιφέρειά μας ανήκει στις ανεπτυγμένες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξαιτίας αυτού θα της αναλογούσαν περιορισμένοι πόροι κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο, σε συντονισμό με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά από κατάλληλη προετοιμασία και συναντήσεις, πέτυχε να εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους από τα Διαρθρωτικά Ταμεία αλλά και πιο χαλαρή συγκέντρωση των πόρων που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε θεματικούς στόχους, αφού κατάφερε να πείσει για τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει μια νησιωτική Περιφέρεια και τους αυξημένους πόρους που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων βασικών υποδομών. Για πρώτη φορά ο Κανονισμός κάνει ειδική πρόβλεψη για τις νησιωτικές Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι λοιπόν η Περιφέρεια θα αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά μέσα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και θα υποστηρίξει τους κατοίκους των μικρών νησιών στην εξεύρεση πόρων για επιχειρηματικές δραστηριότητες με την οργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων και την παρουσίαση επιτυχημένων πρακτικών και αποτελεσματικών δράσεων δικτύωσης.

• Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της παρατάξεώς σας για τον τουρισμό που εξακολουθεί να είναι ο πυλώνας της τοπικής οικονομίας; Μπορεί να συνυπάρξει στην πράξη ο τουρισμός με τον πρωτογενή τομέα;
Την σημασία και την συμβολή του τουρισμού σε οικονομικούς και κοινωνικούς όρους που έχει ο τουρισμός για την Περιφέρειά μας την γνωρίζουμε όλοι. Γι’ αυτό και για την παράταξή μας ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό πυλώνα του προγράμματος μας, καθώς αποτελεί κινητήριο μοχλό για την περαιτέρω ανάπτυξη των νησιών μας.
Στόχος μας είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ν’ αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους προορισμούς διεθνώς εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και υιοθετώντας μια στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης, όπου τα οφέλη απ’ την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας θα διαχέονται και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας μας.
Οι προτάσεις μας για τον τουρισμό στηρίζονται σε πέντε άξονες:
1.Ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος
2. Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
3. Ανάπτυξη της Περιφέρειας και του κάθε νησιού ως αυτόνομου τουριστικού προορισμού με την οικοδόμηση της δικής του ταυτότητας Destination Branding.
4. Ανάπτυξη αγορών και η προσέλκυση νέων, μέσω της ανάδειξης της Περιφέρειας στις τουριστικές αγορές τόσο του εξωτερικού όσο και της χώρας μας.
5. Ανάπτυξη «στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης»
Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα , η ανάπτυξή του πραγματοποιείται σταδιακά καθώς η προώθηση των αγαθών που παράγονται, μπορεί να τροφοδοτήσει καθοριστικά τον τουρισμό και να στηρίξει σημαντικά τη δοκιμαζόμενη οικονομία.
Ας μη ξεχνάμε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταρτίζει και επιχειρησιακό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 με απώτερο σκοπό τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τομέα του τουρισμού.
Η αύξηση της παραγωγής προκειμένου να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες ντόπιων αλλά και επισκεπτών, θα συμβάλει στη μείωση των εισαγωγών και θα ενισχύσει την απασχόληση συγκρατώντας έτσι τον πληθυσμό στα νησιά μας. Αν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι τότε θα μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

• Γιατί να ψηφίσουν την παράταξη «Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» στις εκλογές οι πολίτες; Θεωρείτε πως ο συνδυασμός θα περάσει με άνεση στο β’ γύρο των εκλογών ή δεν θα χρειαστεί να υπάρξει κάτι τέτοιο;
Η επόμενη πενταετία είναι σημαντική για τα νησιά μας. Πρέπει να ωφεληθούμε όσο το δυνατό περισσότερο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα διατεθούν στην Περιφέρειά μας. Όπως ξέρετε εθνικοί πόροι δεν θα υπάρξουν.
Χρειάζεται λοιπόν μία εγγύηση για την αποτελεσματική διαχείρισή τους και νομίζω ότι η μέχρι σήμερα πορεία του Γιάννη Μαχαιρίδη στα τοπικά μας πράγματα, είναι η απόδειξη.
Όσο για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά αισιόδοξος. Το λόγο έχουν φυσικά οι πολίτες οι οποίοι με την ετυμηγορία τους θα διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Οι προγνώσεις και οι προβλέψεις ειδικά αυτή την εποχή νομίζω ότι είναι παρακινδυνευμένες.

• Πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι για σας η ενασχόληση με το β’ βαθμό αυτοδιοικησης παρά το γεγονός ότι έχετε πίσω σας μια επιτυχή θητεία στον Δήμο Καμείρου; Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για τη νέα πενταετία που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου;
Δε θα τη χαρακτήριζα δύσκολο εγχείρημα αλλά μία πρόκληση ουσίας, γιατί έχω πει επανειλημμένως ότι πρόθεσή μου είναι η προσφορά στον τόπο μου από όποιο μετερίζι και αν με τοποθετήσουν οι συμπολίτες μου.
Σίγουρα η θητεία μου στο Δήμο Καμείρου ως δήμαρχος ήταν σημαντική και σημάδεψε την μετέπειτα πορεία μου. Η πείρα που απέκτησα θα συμβάλει στο να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια της νέας περιφερειακής αρχής για τα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια. Είναι μία πρόκληση που θα την αποδεχτώ με χαρά και αρκετή διάθεση για δουλειά.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ