Για την 31η Μαΐου 2018 διεκόπη από το Β’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών επί κακουργημάτων η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση κλοπής και απόπειρας πώλησης του ανεκτίμητης αξίας πίνακα με τίτλο “Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου”, του Φλαμανδού καλλιτέχνη Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, με φερόμενη ως εμπλεκόμενη μια 40χρονη Ροδίτισσα τηλεπερσόνα, στα ιδιωτικά κανάλια των Αθηνών “Τηλεφώς” και “Kontra” κι έναν 65χρονο αντικέρ.
Εκκρεμεί ακόμη η λήψη καταθέσεως από έναν μάρτυρα, οι απολογίες των κατηγορουμένων και οι αγορεύσεις του Εισαγγελέα της έδρας και των συνηγόρων για να εκδοθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου.
Η 40χρονη, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, φέρεται να απαιτούσε περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ μαζί με τον συγκατηγορούμενό της για την πώληση του έργου, αναζητώντας αγοραστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η 40χρονη Ροδίτισσα επέμεινε πως τον πίνακα, της τον είχε δωρίσει Ιταλός φίλος της, με τον οποίο είχε σχέσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Ρόδο, το έτος 2003.
Πιθανότατα ο Ιταλός γνώριζε πως το έργο είχε κλαπεί από Μουσείο και για αυτό ήθελε να το «ξεφορτωθεί».
Η παρουσιάστρια, πάντως, αρνείται πως γνώριζε κάτι περισσότερο για τον πίνακα, ενώ – όπως ισχυρίζεται – πληροφορήθηκε για την αξία του από τον συγκατηγορούμενό της αντικέρ, που της είπε ότι «αξίζει πολλά».

Για τον λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει, του παρέδωσε για να πουλήσει τον πίνακα, τον οποίο, τελικά της επέστρεψε, όταν συνελήφθησαν από την αστυνομία.
Θυμίζουμε ότι ο πίνακας, που είχε κλαπεί το 2001 από το μουσείο της Γάνδης, βρέθηκε σε ξενοδοχείο στη Γλυφάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Ελληνες αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, ο πίνακας του Ρούμπενς εκλάπη κατά τη διάρκεια μεταφοράς του στο μουσείο, κι από τότε οι έρευνες της Ιντερπόλ για τον εντοπισμό του απέβησαν άκαρπες.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν πληροφορίες από τον ιδιωτικό αστυνομικό Γιώργο Τσούκαλη ότι ο συγκεκριμένος πίνακας βρίσκεται στη χώρα μας και ότι επιχειρείται να πουληθεί από δύο ιδιώτες έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν τον 65χρονο παλαιοπώλη και την 40χρονη παρουσιάστρια, η οποία διέμενε σε διαμέρισμα πάνω από το παλαιοπωλείο του συνεργού της, εμφανίστηκαν σαν υποψήφιοι αγοραστές και αφού προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις και έγινε η αγοραπωλησία, τους συνέλαβαν.
Ο «εγκέφαλος», ένας Ιταλός μπίζνεσμαν, είναι ο πρωταγωνιστής της μεταφοράς των σπάνιων έργων τέχνης στη χώρα μας. Ανάμεσα στους άλλους πίνακες που έφερε στην Ελλάδα φέρεται να είναι και το κλεμμένο αριστούργημα του Πολ Ρούμπενς.
Επειτα από ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής έχει διαπιστωθεί πως κατά το παρελθόν ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε πράγματι επισκεφτεί τη χώρα μας τουλάχιστον τρεις φορές.
Το επίμαχο καλοκαίρι, που η γνωστή Ροδίτισσα παρουσιάστρια επικαλείται την παρουσία του Ιταλού φίλου της στη Ρόδο, όπου της παρέδωσε τον πίνακα, στο ίδιο νησί βρισκόταν και ο Ιταλός έμπορος πολυτελών αυτοκινήτων, και μάλιστα την ίδια περίοδο!
Αυτό το ταξίδι το έχουν επιβεβαιώσει οι ελληνικές αρχές και από την έρευνα που έκαναν στα αρχεία διάφορων υπηρεσιών προέκυψε πως σκοπός του ταξιδιού του συγκεκριμένου ανθρώπου στη Ρόδο ήταν καθαρά… επιχειρηματικός, καθώς μετέφερε πολυτελές αυτοκίνητο που είχε παραγγείλει Ροδίτης επιχειρηματίας, ο οποίος είναι και συλλέκτης έργων τέχνης!
Εξετάζεται λοιπόν σοβαρά το ενδεχόμενο, από τους έμπειρους αστυνομικούς της Ασφάλειας, ο πίνακας του Φλαμανδού ζωγράφου να ήταν κρυμμένος σε κάποιο σημείο του πολυτελούς αυτοκινήτου που είχε παραγγείλει ο Ροδίτης επιχειρηματίας και μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Καραμανλής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ