Τοπικές Ειδήσεις

Δυσεύρετα στη Ρόδο τα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση… ελέω Airbnb

Σε μείζον κοινωνικό ζήτημα εξελίσσεται πλέον στη Ρόδο η εύρεση κατοικίας για μακροχρόνια μίσθωση, καθώς η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει εκτινάξει στα ύψη και το κόστος των ενοικίων και έχει περιορίσει σημαντικά την διαθεσιμότητα.
Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στους φοιτητές, τους δημοσίους υπαλλήλους και τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, αλλά έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή πληγή για οικογένειες και για νέα ζευγάρια που επιθυμούν είτε να συγκατοικήσουν είτε να παντρευτούν.
Κι αν εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως αντιμετωπίσιμο, υπάρχουν μαρτυρίες στη «δ» από ανθρώπους που είναι σε αναζήτηση κατοικίας για περισσότερο από έναν χρόνο και πλέον, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν σπίτι εκτός πόλεως με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ζευγάρι που επιθυμεί να παντρευτεί, αναζητά κατοικία για περισσότερο από ένα έτος και τελικά κατάφερε να βρει στ΄Αφάντου αφού η πόλη της Ρόδου πλέον θεωρείται… απαγορευμένη ζώνη.
Τα λιγοστά διαθέσιμα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση είναι απαγορευμένα για ένα νοικοκυριό με μέσο εισόδημα ενώ όσα ενοικιάζονται και βρίσκονται σε αξιοπρεπή κατάσταση, είναι διαθέσιμα μόνο από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Για όλο το υπόλοιπο διάστημα είναι διαθέσιμα μόνο στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για τους επισκέπτες του νησιού.
Κι αν στην αρχή το πρόβλημα έμοιαζε αντιμετωπίσιμο, πλέον έχει φέρει τους μισθωτές στα όρια της νευρικής κρίσης, καθώς είτε αναγκάζονται να πληρώνουν -όσοι έχουν την δυνατότητα- πολύ υψηλά μισθώματα είτε να συμβιβάζονται με παλιά σπίτια ή αναγκαστικά να καταφεύγουν σε οικισμούς εκτός πόλεως Ρόδου αυξάνοντας τα έξοδά τους λόγω και του κόστους των καυσίμων, ιδιαιτέρως για οικογένειες με υποχρεώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών.
Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες στη Ρόδο, λόγω της μεγάλης ζήτησης και του εύκολου κέρδους, τροποποιούν τα σπίτια τους και τα διαθέτουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ακόμα κι αν χρειαστεί οι ίδιοι είτε να μετακομίσουν σε μικρότερο σπίτι είτε να συγκατοικήσουν με συγγενείς τους (!) στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Οι υποψήφιοι ενοικιαστές από την άλλη επιδίδονται σε αγώνα δρόμου είτε μέσω αγγελιών, είτε μέσω μεσιτικών γραφείων προκειμένου να βρουν σπίτι που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους. Ακόμη όμως κι αν βρεθεί χώρος κατάλληλος, απογοητεύονται είτε από το υψηλό μηνιαίο ενοίκιο που ζητείται από τους ιδιοκτήτες, είτε από την παλαιότητα της κατοικίας, είτε από την πλημμελή επίπλωση και τον ελάχιστο εξοπλισμό και συνήθως δεν ανταποκρίνονται σε όσα αναφέρονται στο ενοικιαστήριο. Οσα δε πληρούν ορισμένες από τις προϋποθέσεις, είναι διαθέσιμα για μικρό χρονικό διάστημα και κυρίως μόνον τους χειμερινούς μήνες.
Παράγοντες της αγοράς πάντως αναφέρουν ότι το πρόβλημα έχει γίνει πιο έντονο στα τελευταία χρόνια εξαιτίας της απήχησης των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να παραμένουν «δεσμευμένα» στις ηλεκτρονικές διαδικτυακές πλατφόρμες στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Η Ρόδος, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στις αλλαγές που επέρχονται στον τομέα των μισθώσεων ακινήτων στις τουριστικές περιοχές, όπου τα ενοικιαστήρια έχουν μειωθεί δραματικά ενώ τα ζητούμενα μισθώματα έχουν αυξηθεί λόγω Airbnb.
Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε στη «δ», ένα ακόμα εμπόδιο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ενοικιαστές, είναι η έξωση! Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιστρατεύουν τη διαδικασία της έξωσης κυρίως όταν έχει συμπληρωθεί το ελάχιστο χρονικό διάστημα παραμονής (συνήθως είναι τριετία) που προβλέπει το μισθωτήριο συμφωνητικό.
Επιπλέον, τα μισθώματα χαρακτηρίζονται… πανάκριβα από τους ενδιαφερομένους ενοικιαστές, καθώς λόγω της αυξημένης ζήτησης οι τιμές… τραβούν την ανηφόρα. Οι τιμές για τα πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα, διαμορφώνονται σε περίπου 150-200 ευρώ για στούντιο, 280-400 ευρώ για γκαρσονιέρα και 350-550 ευρώ για τα δυάρια, ενώ η μείωση στις τιμές για τα παλαιότερα ακίνητα δεν ξεπερνά το 10%.
Όπως έχει γράψει η «δ», περίπου 1.000 καταλύματα εκτιμάται ότι ενοικιάζονται στη Ρόδο μέσω του Airbnb. Σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων του τουρισμού, αυτά τα καταλύματα είναι παράνομα σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και το 50%!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Κατίνα    13.11.2019 15:53

    Πλερώνουμε που πλερώνουμε το νοίκι μας πανάκριβα, τώρα ούτε ένα σπίτι με πανάκριβο νοίκι δε θα μποράμε να βρούμε σαυτή τη νόθα πόλη επιτέλους σείς οι κυβερνώντες ΈΛΕΟΣ !!!!!

Σχολιασμός άρθρου