Γράφει η
Κατερίνα Παπασάββα,
Αισθητικός

Η χημειοθεραπεία είναι φαρμακευτική αγωγή που σκοπό έχει να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα αλλά και να αποτρέψει την δημιουργία νέων καρκινικών κυττάρων.
Το ίδιο κάνει και η ακτινοβολία. Η θεραπεία αυτή όμως έχει και τις παρενέργειες της στο δέρμα, στα νύχια και στα μαλλιά, γιατί τα ισχυρά αυτά φάρμακα επιτίθενται εκτός των καρκινικών κυττάρων και στα υγιή κύταρα του δέρματος με τον ίδιο τρόπο.
Έτσι εκδηλώνονται διάφορα δερματικά προβλήματα όπως αφυδάτωση, οίδημα, ερυθρότητα, εξανθήματα, ακμή, υπερκεράτωση κλπ., πτώση των μαλλιών αλλά και προβλήματα στην ανάπτυξη των νυχιών.
Στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών εμφανίζεται απολέπιση του δέρματος και κνησμός. Άλλη μια παρενέργεια είναι η υπερχρωση του δέρματος και η δημιουργία καφέ κηλίδων.
Όπως γνωρίζουμε το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, αφ΄ ενός μεν προστατεύει τα εσωτερικά όργανα και ιστούς από το εξωτερικό περιβάλλον, αφ΄ ετέρου ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος και την υποδοχή και απορρόφηση της βιταμίνης D από τον ήλιο.
Η Ενυδάτωση του δέρματος προσώπου και σώματος είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση και ανάπλαση του δέρματος.
Πρωί-βράδυ ενυδατώνουμε το δέρμα στο σπίτι με τα κατάλληλα προιόντα αλλά και η βαθιά ενυδάτωση στην Αισθητικό είναι απαραίτητη.
Πρέπει να αποφεύγεται το πλύσιμο με ζεστό νερό γιατί ξηραίνει περισσότερο το δέρμα, προκαλώντας μεγαλύτερο κνησμό, αλλά και τα μπάνια σε πισίνες γιατί το χλώριο του νερού αφυδατώνει το δέρμα. Η αποφυγή του ήλιου είναι αναγκαία και η καθημερινή χρηση αντιηλιακής κρέμας είναι απαραίτητη ακόμα και τον χειμώνα, γιατί η χημειοθεραπεία ή η ακτινοβολία προκαλεί φωτοευαισθησία του δέρματος. Οι κίνδυνοι εγκαύματος, εξανθημάτων και φλεγμονής είναι ηυξημένος μετά την χημειοθεραπεία.
Οι υπερχρώσεις και καφέ κηλίδες εξαλείφονται με ειδική λευκαντική θεραπεία. Το ξύρισμα πρέπει να αποφεύγεται.
Η κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών ενυδατώνει τον οργανισμό και το δέρμα.
Το μασάζ προσώπου και σώματος επιδρα ευεργετικά όχι μόνο στην ενυδάτωση του δέρματος αλλά και στην ευεξία, αποβολή του στρές, της αυπνίας, πιθανής κατάθλιψης κλπ.
Ολα τα προϊόντα περιποίησης δέρματος (καθαριστικά, ενυδάτωσης και τροφής) πρέπει να είναι ειδικά για ευαίσθητα δέρματα, το στέγνωμα να γίνεται ταμποναριστά αποφεύγοντας την τριβή που ερεθίζει το δέρμα, όπως και τα προιοντα με αιθέρια έλαια και αρώματα. Μετά από κάθε πλύσιμο χεριών η ενυδατική κρέμα είναι απαραίτητη. Τα ρούχα πρέπει να είναι βαμβακερά ή μεταξωτά και όχι συνθετικά.
Ετσι το δέρμα, με την κατάλληλη φροντίδα, επανακτά την χαμένη του ενυδάτωση, ζωντάνια και ελαστικότητα.

Κατερίνα Παπασάββα
-Λαμπαδάκη, Αισθητικός, Πτυχ. Αθηνών και Βιέννης, υπεύθυνη του κέντρου
αισθητικής katerinadayspa στη Ρόδο,
οδός Μεγ. Κων/νου 30,
τηλ. 22410-31016.
www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ