Ειδήσεις

Κώστας Κυπριώτης: Η Κως, και πάλι leading προορισµός

Συνδυάζοντας την οξύνεια µε το δηµιουργικό πείσµα και τη σύνεση µε την υποµονή, ο κ. Κώστας Κυπριώτης «ηγείται» ενός αξιόλογου ξενοδοχειακού χαρτοφυλακίου στο όµορφο νησί της Κω, το οποίο περιλαµβάνει πέντε πολυτελείς ξενοδοχειακές µονάδες και δύο αυτόνοµα συνεδριακά κέντρα.

Σε συνέντευξή του στο «Χ&Τ», ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του οµίλου Κυπριώτη, που πρωταγωνιστεί στο Νότιο Αιγαίο, επιβεβαιώνει την ολική επαναφορά της Κω στην τουριστική «σκηνή», στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, καταδικάζει την υπερφορολόγηση του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου, η οποία, όπως λέει, έχει αρνητικές συνέπειες στην αναβάθµιση και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού µας προϊόντος.

ksdΠως εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν στην Κω, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων; 

Η φετινή σεζόν είναι, από άποψη αφίξεων, μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών για όλο το νησί. Αυτό φαίνεται και από τις αφίξεις στο αεροδρόμιο, οι οποίες είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Για τα έσοδα θα πρέπει να περιμένουμε. Τα στοιχεία που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν για να δούμε σε ποιο επίπεδο θα κυμανθούν. Οποιαδήποτε εκτίμηση είναι πρόωρη. Παραμένουμε όμως αισιόδοξοι.

Η φετινή εκτιμάται πως θα είναι ακόμη καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό από την περσινή. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Τα στοιχεία αυτό δείχνουν μέχρι στιγμής. Αν δεν σημειωθεί κάποιο γεγονός, που θα ανακόψει τη ροή, συνολικά στην Ελλάδα θα  υπάρξει αύξηση του τουριστικού ρεύματος, σε σχέση με πέρυσι.

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής σεζόν και ποιες είναι οι προοπτικές της Κω, αλλά και της Ελλάδας συνολικά στον τουρισμό;

kipriotis_logo

Μέχρι στιγμής το χαρακτηριστικό της σεζόν σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι η εκπλήρωση των προσδοκιών για αυξημένες κρατήσεις, σύμφωνα με το κλίμα που δημιουργήθηκε στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, τον περασμένο χειμώνα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της φετινής σεζόν, που αφορά κυρίως την Κω, είναι η επιστροφή αγορών που τα προηγούμενα χρόνια είχαν ατονήσει, όπως η ολλανδική αγορά.

Μετά από την κρίση που «ταλάνισε» το νησί τα δύο προηγούμενα χρόνια, η Κως αναδεικνύεται και πάλι σε leading προορισμό στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Οι προκλήσεις, πλέον, αφορούν τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, τόσο από την ιδιωτική πρωτοβουλία, όσο και από το δημόσιο, προκείμενου το τουριστικό προϊόν του νησιού να παραμείνει ανταγωνιστικό και να αναβαθμιστεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Η υπερφορολόγηση του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου είναι γεγονός, ενώ δεδομένη θεωρείται η εφαρμογή του νέου φόρου διανυκτέρευσης. Ποιο είναι το σχόλιό σας και ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;

Οι επιπλέον επιβαρύνσεις δημιουργούν έλλειμμα απέναντι στους ανταγωνιστές μας, καθώς η μεγάλη φορολόγηση έχει αντίκτυπο στις τιμές πώλησης των δωματίων. Όπως αναφέρθηκε ήδη, η πρόκληση του μέλλοντος αφορά στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια, για την αναβάθμιση του προϊόντος και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς του.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η υπερφορολόγηση φέρνει αναπόφευκτα καθυστέρηση σε αυτές τις επενδύσεις και, σε πολλές περιπτώσεις, ματαίωσή τους. Όμως δεν είναι μόνο η υπερφορολόγηση του ξενοδοχειακού κλάδου που επηρεάζει το προϊόν. Η αύξηση της φορολογίας σε άλλους τομείς, όπως είναι τα τρόφιμα και τα ποτά, αναγκάζει τον κλάδο να κάνει περικοπές στην ποιότητα προκειμένου να παραμείνει στην αγορά, πράγμα το οποίο μακροπρόθεσμα έχει δυσμενή αποτελέσματα.
Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την επόμενη χρονιά και σε τι επίπεδα διαμορφώνονται τα συμβόλαια που υπογράφονται με τους tour operators;

Ακόμη δεν είναι ασφαλές η διεξαγωγή συμπερασμάτων. Τα πρώτα μηνύματα όμως είναι ενθαρρυντικά από κάθε κατεύθυνση.

Μετά το προσφυγικό, από τις συνέπειες του οποίου ανέκαμψε το νησί, ήρθε ο σεισμός. Θα υπάρξουν συνέπειες;

Συνέπειες ήδη υπάρχουν. Σε κάποιες αγορές υπάρχει υστέρηση στις κρατήσεις last minute και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και ακυρώσεις. Παρακολουθούμε το ζήτημα και θα κινηθούμε ανάλογα. Παρ’ όλα αυτά οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν ότι θα είμαστε εντός στόχων. Το νησί έδειξε καλά αντανακλαστικά και κάποια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Η Κως σε κάθε περίπτωση παραμένει ένας ασφαλής προορισμός και αυτό πρέπει να επικοινωνηθεί σωστά, τόσο εκτός, όσο και εντός Ελλάδας.

Φόρος διαμονής και πλήρης λειτουργία της τουρκικής τουριστικής αγοράς, τι προοιωνίζονται για το 2018;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει είναι ακόμα νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη. Γενικά το κλίμα είναι ενθαρρυντικό. Για να παραμένει ανταγωνιστικό το προϊόν μας χρειάζεται πολλή δουλειά, συνεργασία, νέες ιδέες και βελτίωση των υπηρεσιών μας. Έτσι θα μπορέσουμε να μείνουμε σε υψηλό επίπεδο. Η πλήρης λειτουργία της τουρκικής αγοράς πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη πρώτα και να δούμε όλες τις παραμέτρους της λειτουργίας της.

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Μία νέα πραγματικότητα στα ελληνικά, τουριστικά δεδομένα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Οι πλατφόρμες διαδικτύου δημιουργούν νέα δεδομένα στον τουρισμό, σε κάθε επίπεδο. Η κρίση έχει αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες να εντάσσουν τα ακίνητά τους σε αυτές τις πλατφόρμες, με σκοπό να αποκομίσουν κάποιο κέρδος. Το φαινόμενο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον κλάδο. Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας φοβίσει. Είναι ακόμα μια πρόκληση για εμάς. Σε γενικές γραμμές δεν είναι ανταγωνιστικό φαινόμενο όσον αφορά τα ξενοδοχεία στους ανεπτυγμένους προορισμούς, καθώς αφορά κυρίως το urban tourism ή προορισμούς που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Το κοινό στο οποίο απευθύνονται τα ξενοδοχεία είναι διαφορετικό, σε σχέση με το κοινό που προσελκύει η  βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.


Ποιες είναι οι πιο πρόσφατες επενδυτικές σας κινήσεις και ποια τα επόμενα επενδυτικά και επιχειρηματικά σας σχέδια;

Οι πλατφόρμες διαδικτύου δημιουργούν νέα δεδομένα στον τουρισμό, σε κάθε επίπεδο. Η κρίση έχει αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες να εντάσσουν τα ακίνητά τους σε αυτές τις πλατφόρμες, με σκοπό να αποκομίσουν κάποιο κέρδος. Το φαινόμενο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον κλάδο. Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας φοβίσει. Είναι ακόμα μια πρόκληση για εμάς. Σε γενικές γραμμές δεν είναι ανταγωνιστικό φαινόμενο όσον αφορά τα ξενοδοχεία στους ανεπτυγμένους προορισμούς, καθώς αφορά κυρίως το urban tourism ή προορισμούς που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Το κοινό στο οποίο απευθύνονται τα ξενοδοχεία είναι διαφορετικό, σε σχέση με το κοινό που προσελκύει η  βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.

Τα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου αφορούν κυρίως την αναβάθμιση σε επίπεδο υπηρεσιών, σε όλα τα ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα, προχωράμε στην εφαρμογή περιβαλλοντικών προτύπων λειτουργίας και στην εισαγωγή νέων πρωτοποριακών τεχνολογιών. Προσαρμόζουμε τα λειτουργικά μας πρότυπα σύμφωνα με τις νέες επιταγές των διεθνών προτύπων και φροντίζουμε για τη λειτουργική επάρκεια αυτών. Επί τη ευκαιρία της κατάταξης των ξενοδοχείων σύμφωνα με τα νέα κριτήρια του Ξ.Ε.Ε., θα προχωρήσουμε μελλοντικά στην ουσιαστική αναβάθμιση της ναυαρχίδας του ομίλου, του ξενοδοχείου Kipriotis Village Resort, από τέσσερα σε πέντε αστέρια.

Στηρίζουν οι τράπεζες τον Τουρισμό;

Η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή σίγουρα. Οι τράπεζες γενικά βρίσκονται σε δύσκολη θέση και αυτό δεν βοηθά. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έχουν δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα στη λειτουργία των ξενοδοχείων. Δυσκολευόμαστε και καθυστερούμε πολύ να κάνουμε συναλλαγές με το εξωτερικό και έτσι εργασίες καθυστερούν ή και ματαιώνονται. Λόγω της έλλειψης ρευστότητας, οι τράπεζες δεν μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τα υπάρχοντα δάνεια, πράγμα το οποίο «στραγγαλίζει» την αγορά. Ακόμα, το αβέβαιο περιβάλλον δεν βοηθά στη χορήγηση νέων δανείων και τη στήριξη νέων εγχειρημάτων και επενδύσεων.

Ποιες και με ποιο τρόπο θα πρέπει να είναι κατά την άποψή σας, οι διεκδικήσεις του κλάδου;

Κατά την γνώμη μου οι διεκδικήσεις του κλάδου θα πρέπει να συμπυκνωθούν στις εξής λέξεις: ευκαιρίες, δυνατότητες και υποστήριξη. Ευκαιρίες θα πρέπει να υπάρξουν μέσα από τον συνδυασμό αναπτυξιακών έργων του κράτους και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με σκοπό την περαιτέρω διεύρυνση της φέρουσας ικανότητας των προορισμών και των ξενοδοχείων μας. Επενδυτικά προγράμματα με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσουν τη δυνατότατα για την αξιοποίηση των ευκαιριών, παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα. Υπάρχουν πάρα πολλά κεφάλαια τα οποία μένουν αδιάθετα για γραφειοκρατικούς λόγους, για παράδειγμα.

Τέλος, η υποστήριξη αφορά τη δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού πλαισίου. Το κράτος χρειάζεται να βοηθήσει για την άρση περιορισμών, όπως π.χ. οι περιορισμοί σε κίνηση κεφαλαίων και για τη μείωση των εκροών εκτός πραγματικής οικονομίας -υπερφορολόγηση και φόρος διανυκτέρευσης.

Ακόμα η διατήρηση ενός ήρεμου κοινωνικού περιβάλλοντος θα συνεισφέρει στο να διατηρήσουμε τους πελάτες μας και να προσελκύσουμε νέους. Έτσι, θα μας δοθεί η δυνατότητα να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να βοηθήσουμε από τη μεριά μας στο να ξεπεραστούν τα εν γένει προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα.

Αυτή η εμμονή με την αύξηση των αφίξεων που υπάρχει, αλλά και η αμφισβήτηση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, σας βρίσκει σύμφωνο;

Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος μιας Ελληνικής λογικής. Επιχειρήματα υπάρχουν από κάθε πλευρά, όμως το ζήτημα αφορά επιστημονικές μελέτες και τεκμήρια, τα οποία θα πρέπει να επαληθεύσουν ή να απορρίψουν τα στοιχεία. Το ζήτημα αντιμετωπίζεται ως πολιτικό, ενώ δεν είναι. Αφορά καθαρά επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται και υπάρχουν ειδικοί, που θα πρέπει να εκφραστούν πριν από όλους.

.Διαβάστε περισσότερα στο money-tourism.gr

.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου