Τοπικές Ειδήσεις

Θεραπεία Ακμής χωρίς φαρμακευτική υποστήριξη!

Γράφει η
Κατερίνα Παπασάββα,
Αισθητικός

Η ακμή είναι μια φλεγμονή του τριχοσμηγματογόνου θύλακα και προσβάλλει το 70% των ατόμων, ηλικίας 13-19 ετών.
Οι αιτίες εμφάνισής της είναι πολλές, αλλά κυρίως οφείλεται σε υπερρέκριση σμήγματος σε συνδυασμό με ορμονικές διαταραχές (αυξημένα ανδρογόνα, πολυκυστικές ωοθήκες κλπ.)
Το σμήγμα που εκκρίνεται, εαν δεν απομακρυνθεί με καθαρισμό πρωί-βράδυ στο σπίτι και βαθύ καθαρισμό στην αισθητικό, φράσσει τους πόρους του δέρματος, μολύνεται και αναπτύσσεται το βακτηρίδιο της ακμής.
Το σμήγμα είναι μια ελαιώδης ουσία από λιπίδια, εστέρες και λιπαρά οξέα.
Η ακμή αποτελεί ένα αισθητικό πρόβλημα, που πολλές φορές έχει δυσμενή επίδραση στην ψυχολογία των νέων γιατί «πειράζουν» συνεχώς τα σπυράκια, εντείνουν το πρόβλημα, χάνουν την αυτοπεποίθησή τους, στενοχωριούνται και κάνουν ό,τι μπορούν να καλύψουν τα σημεία του προσώπου που πάσχουν από ακμή.
Ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές, γιατί παραμένουν σημάδια (ουλές) που συνοδευουν το πρόσωπο σε όλη τη ζωή του ατόμου. Ακμή επίσης εμφανίζεται στη πλάτη (ειδικά στα αγόρια) και την περιοχή του στέρνου.
Υπάρχουν 3 κύριες μορφές ακμής: η φαγεσωρική, η βλατιδοφλυκταινώδης και η κυστική. Η τελευταία είναι η πιό σοβαρή.
Άλλη αιτία εμφάνισης ακμής είναι η επαφή με ορισμένες ουσίες όπως χλώριο, λάδια (ορυκτέλαια, προϊόντα πετρελαίου και πίσσας κ.ά.) διοξίνες, σκόνη, φάρμακα κλπ. χημικές ουσίες.
Η ακμή από καλλυντικά οφείλεται σε ορισμένα συστατικά των καλλυντικών όπως είναι η λανολίνη, η βαζελίνη και χημικά έλαια.
Το θερμό και υγρό περιβάλλον της εργασίας επιδεινώνει την ακμή ή συντελεί στην εμφάνισή της.
Τα κλινικά της χαρακτηριστικά είναι οι φαγέσωρες (μπιμπίκια), βλατίδες, οι κύστες, τα οζίδια, οι φλύκταινες και τέλος οι ουλές. Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, στην πλάτη και στο στήθος. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, στην εφηβεία, στην ηλικία των 30 ετών αλλά και στην εμμηνόπαυση.
Εαν δεν αντιμετωπισθεί παραμένει για πολλά χρόνια.
Οι γονείς μόλις αντιληφθούν στο πρόσωπο των νεαρών παιδιών τους φαγέσωρες (μπιμπίκια) πρέπει να το πηγαίνουν σε αισθητικό για βαθύ καθαρισμό δέρματος, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος εμφάνισης ακμής, με όλη την ταλαιπωρία που ακολουθεί.
Ο Βαθύς καθαρισμός δέρματος με την χρήση ατμού βοηθά στον καθαρισμό των πόρων από το σμίγμα και τα νερά κύτταρα ενώ η δερμοαπόξεση καθαρίζει επιφανειακά το δέρμα.
Η αισθητική αντιμετώπιση εχει στόχο το καθαρό, φωτεινό και υγιές δέρμα και εκτός από τον βαθύ καθαρισμό του δέρματος χρησιμοποιούνται ειδικά πήλιγκς με AHA, BHA, κλπ. για εξισορρόπηση της λιπαρότητος, αλλά και φωτοθεραπεία με την FOTOMASK.
H θεραπεία διαρκεί ίσως και μήνες ανάλογα με την μορφή της και τον χρόνο εμφάνισής της. Δεν είναι δυνατόν ένα δερματικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί το δέρμα μήνες ακόμα και χρόνια να θέλουμε να εξαφανισθεί σε 1 μήνα! Απαιτεί υπομονή και επιμονή.
Το ακνεικό δέρμα έχει ανάγκη από σωστό καθαρισμό για να απομακρύνεται το σμίγμα, οι ρύποι και η σκόνη. Χρησιμοποιούμε όμως προϊόντα που δεν ξηραίνουν το δέρμα. Το καθαρίζουμε πρωί -βράδυ με σαπούνι όχι αλκαλικό ή σε υγρή μορφή και το ξεπλένουμε με νερό.
Οι κινήσεις καθαρισμού πρέπει να είναι ήπιες, χωρίς δυνατό τρίψιμο για να μήν ερεθίζεται περισσότερο το ήδη ερεθισμένο δέρμα από την πάθησή του. Η ενυδάτωση και η αντιηλιακή προστασία του ακνεικού δέρματος πρέπει να γίνεται με ελαφριές κρέμες χωρίς λιπίδια.
Τα προϊόντα μακιγιάζ που θα χρησιμοποιηθούν να είναι χωρίς έλαια (oil free) και ουσίες που δημιουργούν φαγέσωρες.
Μετά την θεραπεία της ακμής οι επόμενες αισθητικές περιποιήσεις σκοπό έχουν να ενυδατώσουν το δέρμα και να το αναπλάσουν.
Για τις ουλές που έχουν δημιουργηθεί υπάρχει ειδική θεραπεία ανάπλασης και ανανέωσης δέρματος. Το δέρμα θα αποκτήσει ξανά την λεία υφή του και οι ουλές και τα σημάδια θα αποτελούν παρελθόν!

Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη,
Αισθητικός, Πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης,
υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας
katerinadayspa στη
Ρόδο, οδός Μεγ. Κων/νου 30, τηλ. 22410-31016
και 29504.
www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου