Τοπικές Ειδήσεις

Kέντρο Aπεξάρτησης “No Drugs” και στη Pόδο – Eφιαλτικές οι διαστάσεις του προβλήματος

Την σοκαριστική αποκάλυψη ότι η Ρόδος είναι η δεύτερη περιοχή στην Ελλάδα -αναλογικά με τον πληθυσμό της- μετά την Καβάλα, με τους περισσότερους χρήστες ναρκωτικών, κάνει σήμερα στη «δημοκρατική» ο υπεύθυνος του Κέντρου «Nodrugs» που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και άμεσα πρόκειται να λειτουργήσει παράρτημα στο νησί μας.
Ο κ. Αργύρης Σαββίδης, πρώην χρήστης και ο ίδιος από πολύ μικρή ηλικία και καθαρός εδώ και 4,5 χρόνια, πατέρας τεσσάρων αγοριών με το μεγαλύτερο στα 19 έτη και το μικρότερο στα 11, έκανε γνωστό πως η ανάγκη για τη λειτουργία παραρτήματος της ιδιωτικής αυτής δομής, προκύπτει όχι μόνο από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του από κρατικούς φορείς για την κατάσταση στη Ρόδο αλλά και από τις παραινέσεις γονέων Ρόδιων χρηστών.
Ηδη τα προγράμματα της δομής, που λειτουργεί στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, έχουν παρακολουθήσει Ρόδιοι με τους οποίους η «δ» έχει έρθει σε επαφή. Ο ένας μάλιστα που παρακολούθησε το πρόγραμμα και είναι πλέον καθαρός από ουσίες, αποφάσισε να παραμείνει στο κέντρο για να βοηθήσει άλλους χρήστες να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα ενώ η κοπέλα, που άφησε πίσω στη Ρόδο ένα παιδί για να μπει στο κλειστό πρόγραμμα της δομής, είναι πολύ κοντά στο στόχο της.
Μέχρι αύριο Σάββατο, σύμφωνα με τον κ. Αργύρη Σαββίδη, οι χρήστες από τη Ρόδο που θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα θα είναι συνολικά έξι καθώς ήδη δύο νέοι έχουν ενταχθεί και αναμένονται ακόμα δύο.
Όπως δήλωσε στη «δ», στην ιδιωτική δομή που είναι θέμα χρόνου να λειτουργήσει στη Ρόδο καθώς απομένουν μόνο κάποια διαδικαστικά ζητήματα, θα απασχολούνται και Ρόδιοι πρώην χρήστες που οι ίδιοι εξέφρασαν την επιθυμία να στηρίξουν άλλα παιδιά του νησιού μας, για να βγουν από τον εφιάλτη του εθισμού και των ουσιών. «Ολοι όσοι εργάζονται σε αυτή τη δομή είναι πρώην χρήστες κι αυτό είναι ένας βασικός παράγοντας που το πρόγραμμα έχει επιτυχία 98%. Η ανάγκη δημιουργίας παραρτήματος στη Ρόδο προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας αλλά και από γονείς χρηστών που έχοντας δει αποτελέσματα σε άλλους χρήστες θέλουν και τα παιδιά τους να έχουν δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», λέει ο κ. Σαββίδης.
Σκοπός του προγράμματος, είναι η παροχή μεσοπρόθεσμης διάρκειας θεραπείας 6-8 μηνών κλειστού εντατικού προγράμματος εσωτερικής διαμονής. Η θεραπευτική προσέγγιση είναι βασισμένη στις αρχές των 12 βημάτων και προωθεί τη συμμετοχή στις ομάδες αυτοβοήθειας και κοινωνικής υποστήριξης των Ναρκομανών Ανωνύμων (ΝΑ).
Πρόκειται για εντατικό πρόγραμμα βασισμένο στην πλήρη αποχή και στις αρχές των «12 Βημάτων», το οποίο έχει βοηθήσει παγκοσμίως χιλιάδες εξαρτημένων να βρουν έναν νέο τρόπο ζωής, χωρίς εξαρτήσεις. «Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ έχει πάρει στις μέρες μας διαστάσεις επιδημίας. Στηριζόμαστε σε μια ανθρωπιστικού χαρακτήρα προσέγγιση δουλεύοντας με το κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά και με θεραπευτικές ομαδικές δραστηριότητες. Πιστεύουμε πως η αληθινή φύση του ατόμου χαρακτηρίζεται, έστω και υποσυνείδητα από την τάση του προς την αυτο-πραγμάτωση και την ανάγκη για αγάπη-αποδοχή από τους άλλους, για αυτο-αποδοχή και αυτο-εκτίμηση. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε το άτομο να αποκτήσει τις δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί και ενσωματωθεί στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς την εξάρτηση να ορίζει την ζωή του στο μέλλον», λέει ο κ. Α. Σαββίδης.
«Νo Drugs»
Το Κέντρο Απεξάρτησης «NO DRUGS» είναι κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης για άτομα και οικογένειες με προβλήματα εξαρτήσεων. Tο προσωπικό αποτελείται από πτυχιούχους στον τομέα της ψυχικής υγείας και συμβούλους εξειδικευμένους στις εξαρτήσεις, με μακρόχρονη εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του προσωπικού αποτελείται και από ανθρώπους, που έχουν βιωματική εμπειρία, που έχουν «περάσει και ξεπεράσει» το πρόβλημα της εξάρτησης και οι οποίοι μπορούν να κατανοήσουν και ουσιαστικά να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους που βασανίζονται από την «αρρώστια» του εθισμού. «Πιστεύουμε πως στο πρόβλημα της εξάρτησης υπάρχει λύση και είναι εφικτή η μετάβαση σε ένα νέο τρόπο ζωής ελεύθερο και χωρίς εξαρτήσεις γι αυτό και ευχαριστούμε την εφημερίδα σας για την δημοσιοποίηση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι χρήστες πρώτ΄απ΄όλα και οι οικογένειες τους πως όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος».
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
• Δυνατότητα φιλοξενίας σε ένα ωραίο και ασφαλές περιβάλλον
• Δωρεάν ενημέρωση σχετικά με προβλήματα εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παίγνια)
• Ατομική αξιολόγηση και εξατομικευμένη συμβουλευτική για κάθε θεραπευόμενο
• Σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια, απο έμπειρους επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας, με σκοπό την βελτίωση και εξέλιξη της προσωπικότητας
• Νομικές και λογιστικές συμβουλές και υποστήριξη από επαγγελματίες συνεργάτες (όπως π.χ. δικηγόρο, λογιστή)
• Παροχή ιατρικής φροντίδας και συνεργασία με παθολόγο και οδοντίατρο
• Συνεργασία με εξειδικευμένους στις εξαρτήσεις επιστήμονες (ψυχιάτρους, ψυχολόγους)
• Ταχύρρυθμα κλειστά και ανοιχτά προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης υποτροπής.
Οσοι ενδιαφέρονται να έρθουν σε επικοινωνία με το Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα 6955448765 – 2392032703, να στείλουν mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση nodrugscenter@gmail.com είτε να επισκεφθούν την ιστοσελίδα «nodrugs.gr» για να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου