Η υπέρμετρη φορολόγηση πλήττει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας σημειώνει ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Βάσος Μηναΐδης. Όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν θα έπρεπε να επιβάλλεται ο φόρος διαμονής την στιγμή που δεν εφαρμόζεται στις ανταγωνιστικές αγορές, της Τουρκίας και της Βορείου Αφρικής.
«Τα τελευταία χρόνια οι φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί στον ξενοδοχειακό κλάδο, υπολογίζεται ότι αγγίζει το 24% σωρευτικά. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστούν οι ξενοδόχοι μία τέτοια επιβάρυνση και μάλιστα όσοι έχουν ήδη δυσκολίες με την αποπληρωμή των δανείων τους. Θέλω να πιστεύω ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν θα κρατήσει για πολύ και ότι θα επανεξεταστεί αυτή η φορολογική πολιτική και θα αναζητηθούν περιθώρια βελτίωσης.
Το τέλος διανυκτέρευσης είναι ένα επιπλέον βάρος. Αυτό το τέλος πληρώνεται από τον πελάτη. Οι πελάτες των πολυτελών ξενοδοχείων πληρώνουν 4 ευρώ ανά δωμάτιο. Δικαίως θα δυσανασχετήσουν καθώς δεν πληρώνουν το τέλος στην Τουρκία. Δεν μας ενδιαφέρει εάν το τέλος αυτό πληρώνεται στην Ιταλία ή στην Ισπανία. Ανήκουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και θα πρέπει να βλέπουμε τι ισχύει στην Τουρκία και στην Αίγυπτο. Αυτοί είναι οι δύο μεγάλοι μας ανταγωνιστές.
Εάν στην Αίγυπτο και στην Τουρκία δεν υπήρχαν τα γνωστά γεωστρατηγικής σημασίας προβλήματα, θα είχε πληγεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Όταν όμως αυτά τα προβλήματα ξεπεραστούν και αρχίζουν να ανακάμπτουν τουριστικά οι ανταγωνιστικές αυτές χώρες, τότε θα δημιουργηθεί ζήτημα με το τέλος διανυκτέρευσης», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ.
Η φετινή σεζόν, θα είναι καλή σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι ικανοποιητικά τα έσοδα. Τα κόκκινα δάνεια των ξενοδοχείων, όπως επισημαίνει ο κ. Μηναΐδης, φανερώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Αναλυτικότερα αναφέρει:
«Η Ελλάδα θεωρείται ο πιο ασφαλής προορισμός της Ανατολικής Μεσογείου. Γι’ αυτό και μόνο το λόγο θα υπάρξει αύξηση των αφίξεων και εφέτος. Η αδυναμία των άλλων σε επίπεδο ασφαλείας, μας ευνοεί. Ακόμη και οι νέες κλίνες στη Ρόδο θα γεμίσουν. Σε οικονομικό επίπεδο τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Όταν βλέπουμε να υπάρχουν κόκκινα δάνεια στη Ρόδο, όπως βέβαια και στην Κρήτη ή γενικότερα στην Ελλάδα, προφανώς κάτι συμβαίνει με τα οικονομικά των ξενοδοχείων. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν… Οι πελάτες δεν πληρώνουν όσο θα έπρεπε κι επίσης υπάρχει υπερφορολόγηση. Η υπέρμετρη φορολόγηση γενικώς δυσκολεύει πολύ τα πράγματα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ