Τοπικές Ειδήσεις

Φαρμακοκαλλυντικά ή Καλλυντικά;

Γράφει η Κατερίνα Παπασάββα, Αισθητικός
Φάρμακο γενικά ονομάζεται κάθε χημική ουσία ικανή να επηρεάσει την λειτουργία του οργανισμού κάθε έμβιου όντος ή μικροοργανισμού όταν εισέλθει σε αυτόν και απαιτείται ιατρική συνταγή. Χρησιμοποιείται για θεραπευτική αγωγή, πρόληψη ή διάγνωση μιας ασθένειας ή για την βελτίωση της φυσικής και ψυχικής κατάστασης
Απλούστερα φάρμακο χαρακτηρίζεται κάθε ουσία ή παρασκεύασμα που ανακουφίζει, είτε θεραπεύει, από ασθένειες ή πόνους του ανθρώπινου οργανισμού και γενικότερα αποκαθιστά την ανθρώπινη υγεία.
Καλλυντικό είναι κάθε ουσία ή (τεχνητό ή φυσικό) παρασκεύασμα που σχεδιάζεται για να έρθει σε επαφή με τα εξωτερικά μέρη του ανθρώπου, όπως η επιδερμίδα, τα τριχωτά μέρη του σώματος και της κεφαλής, τα νύχια και τα χείλη.
Πωλούνται ελεύθερα χωρίς ιατρική συνταγή. Δέν απαιτούν έγκριση από τον FDA πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Εχουμε καλλυντικά για το πρόσωπο, για το σώμα και για τα μαλλιά, όπως κρέμες, ορούς (serum), γαλακτώματα, λοσιόν, μάσκες, κρεμομάσκες, πήλιγκς κλπ.
Τα σαπούνια δεν θεωρούνται καλλυντικά..Τα καλλυντικά σκοπό έχουν την ενυδάτωση ή θρέψη της επιδερμίδας,την απολέπιση των νεκρών κυττάρων, την εξισορρόπιση λιπαρότητος τόσο του λιπαρού όσο και του ακνεικού δέρματος, την προστασία από τον ήλιο και τις εξωτερικές επιθέσεις του περιβάλλοντος, εν γένει την περιποίηση και φροντίδα της επιδερμίδας.
Η επιστήμη που διέπει την παρασκευή και συντήρηση των καλλυντικών ονομάζεται Κοσμητολογία.
Οτιδήποτε δεν έχει κουπόνι φαρμάκου είναι καλλυντικό. Δεν έχει καμία σημασία αν το σκεύασμα το αγοράσατε από το φαρμακείο, από το κομμωτήριο, μέσω τηλεοπωλήσεων ή το σουπερμάρκετ. Δέν έχει καμιά σημασία αν έχει εντυπωσιακή συσκευασία, αν σας το πρότεινε φαρμακοποιός ή γιατρός, είναι καλλυντικό! Κάποιες εταιρείες ονομάζουν τα καλλυντικά που παρασκευάζουν <φαρμακοκαλλυντικά> αλλά είναι καλλυντικά. Απλά στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού ότι αγοράζοντάς το καλλυντικό από το φαρμακείο είναι και καλύτερο!
Ούτε ιατρικά καλλυντικά υπάρχουν, ούτε φαρμακευτικά καλλυντικά!
Αντίθετα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που διέπονται από αυστηρότατη και σαφέστατη Νομοθεσία, που απαιτεί κάθε φάρμακο να έχει γνωστή δράση, γνωστές παρενέργειες και προβλέψιμη αποτελεσματικότητα, τα καλλυντικά και τα συμπληρώματα διατροφής υπάγονται σε πολύ πιο απλή νομοθεσία.
Η αισθητικός ειναι η πλέον αξιόπιστη σύμβουλος για την επιλογή του κατάλληλου καλλυντικού προιόντος για την περιποίηση, φροντίδα και αντιμετώπιση των αισθητικών προβλημάτων του δέρματος αφού κάνει διάγνωση δέρματος όχι με γυμνό μάτι αλλά με την βοήθεια του ειδικού φακού ή λάμπας wood, βλέπει τις ανάγκες του δέρματος και συνιστά το κατάλληλο καλλυντικό για τα καλύτερα αποτελέσματα!
Έχει τις απαραίτητες γνώσεις όσον αφορά στην υγεία, στην αισθητική και στην σωστή περιποίηση του δέρματος. Αλλο καλλυντικό θα συστήσει για το λιπαρό δέρμα ή ακνεικό, άλλο για το ξηρό,άλλο για το γηρασμένο και άλλο για το νεανικό!
Εξετάζει όχι μόνο τον τύπο του δέρματος και την κατάστασή του αλλά και τον τρόπο ζωής,ηλικία,λήψη φαρμάκων,φωτοευαισθησίας κλπ.
Το κατάλληλο καλλυντικό προιόν στοχεύει στην βελτίωση της υφής της επιδερμίδος,καταπολεμώντας τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελευθέρων ριζών, προστασία του δερματικού φραγμού, διατηρώντας τη δομή της κεράτινης στιβάδας σε καλή κατάσταση και βελτιώνοντας την εμφάνιση του δέρματος.
Χρησιμοποιώντας ένα καλλυντικό που δεν είναι για τις ανάγκες του δέρματός μας μπορεί να εμφανισθούν διαφορα δερματικά προβλήματα εις βάρος της υγείας του!

Κατερίνα Παπασάββα- Λαμπαδάκη,  Αισθητικός, Πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης, υπεύθυνη του κέντρου  Ομορφιάς και Υγείας katerinadayspa  στη Ρόδο, οδός  Μεγ. Κων/νου 30, τηλ.22410-31016  και 29504
www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου