Συνεντεύξεις

«Ζητάμε από τους πολίτες να επιλέξουν αυτούς που τους αξίζουν»

Συνέντευξη στον
Δημ. Γκαρτζώνη

Ο Γιώργος Σάββενας, (αρχιτέκτονας μηχανικός) είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ρόδος Αξιών» του Δημήτρη Κρητικού. Σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική», μιλά για τους λόγους που τον ώθησαν να διεκδικήσει μία θέση στο δημοτικό συμβούλιο, τους τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί βαρύτητα και δηλώνει: «για τη «Ρόδο Αξιών» τα σπουδαία έργα δεν ανήκουν σε καμία παράταξη, παρά μόνο στους πολίτες του κόσμου».

• Είστε ένας ενεργός πολίτης με άποψη. Πώς αποφασίσατε να διεκδικήσετε ρόλο στα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου;
Το ενεργότερο κύτταρο της κοινωνίας είμαστε εμείς οι ίδιοι, ως ενεργοί πολίτες. Στη συνέχεια η οικογένεια μας, η γειτονιά, η πόλη, το νησί μας.
Ο καθένας μας τρομάζει στην ιδέα της ενεργού δράσης και θέλει να βολεύεται μέσα στην απάθεια και στην αδράνεια. Η υπεκφυγή όμως δεν αποτελεί λύση, παρά μόνο ενδυναμώνει αυτό που απαξιώνουμε και αποδοκιμάζουμε.
Πάντα παρατηρούσα τι συνέβαινε γύρω μου και παρέμβαινα με τις απόψεις μου, τόσο σαν αρχιτέκτονας, όσο και σαν απλός πολίτης. Είτε μόνος, είτε σε συνεργασία με φορείς, είτε με απλούς συμπολίτες μου, επεδίωκα με τη δημόσια έκφρασή μου να συμβάλλω στην ευημερία και στην ανάπτυξη του τόπου μας. Τις περισσότερες φορές απογοητευόμουν, καθώς έβλεπα τους “σπόρους” των ιδεών μου να πέφτουν σε μη γόνιμο έδαφος. Πολλές ήταν οι φορές που περνούσε από το μυαλό μου να διεκδικήσω ένα ρόλο στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του τόπου. Το ό,τι δεν το έκανα ήταν η ασφαλέστερη επιλογή αφού ποτέ μέχρι σήμερα δεν ένοιωσα έτοιμος για το επόμενο βήμα. Και ποτέ ίσως να μην το έκανα, αν δεν ένιωθα ασφυκτικά συνυπεύθυνος για την ασθενική αντιμετώπιση των προβλημάτων που βιώνει ο τόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά μου. Αυτό είναι που σήμερα με ωθεί να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ποια είναι η διαφορετική πρόταση της παράταξης ΡΟΔΟΣ ΑΞΙΩΝ με επικεφαλής το Δημήτρη Κρητικό; Γιατί θα πρέπει να την επιλέξουν οι πολίτες;
Η “Ρόδο Αξιών”, με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Ρόδου Δημήτρη Κρητικό, είναι η μόνη “στέγη” που ένιωσα ότι μπορεί όχι μόνο να φιλοξενήσει τις σκέψεις, τις ιδέες και τα οράματά μου, αλλά και να συμβάλλει ουσιαστικά στην δημιουργία ενός τόπου “πλημμυρισμένου” από χρώματα.
Ο Δημήτρης Κρητικός είναι ένας άνθρωπος απλός, ήρεμος, ανοιχτόμυαλος και εξωστρεφής. Συνθέτει με μαεστρία και ευαισθησία τις διαφορετικές μας ιδέες και αντιλήψεις, “επενδύοντας” πολλά στη γνώση για το αύριο. Η παράταξη μας δεν μηδενίζει τίποτα από αυτά που έγιναν μέχρι σήμερα. Εκτιμά την προσπάθεια και σέβεται τις απόψεις όλων αυτών που προσέφεραν και προσφέρουν σε τούτον εδώ τον τόπο. Ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το αύριο από την αρχή, αλλά όχι από το μηδέν. Αξιοποιούμε την λάμψη μόνο για να “φωτίσουμε” το δρόμο κατάκτησης νέων κορυφών για όλους. Θέλουμε ανθρώπους χαρούμενους και ασφαλείς σε έναν τόπο φωτεινό. Αυτόν τον τόπο και αυτή την κοινωνία, η “Ρόδος Αξιών” θέλει να ενσαρκώσει και όχι απλώς να εκπροσωπήσει. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, οι συμπολίτες μου γνωρίζουν τι μπορεί να αλλάξει τη ρότα αυτού του νησιού για έναν καλύτερο προορισμό. Η αξιοκρατική επιλογή, απαλλαγμένη από κάθε είδους εξαρτήσεις και συναισθηματισμούς, είναι μονόδρομος και μόνο θετικά μπορεί να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο τόπος είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε. Οι δράσεις, η ζωή και η πορεία μας, αποτυπώνει τις ικανότητες και τις προθέσεις όλων μας. Εμείς, απλά ζητάμε να επιλέξουν οι πολίτες, αυτούς που τους αξίζουν.

Ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα για τη Ρόδο; Σε ποιον τομέα, ή σε ποιους τομείς πρέπει να δοθεί βαρύτητα;
Την επόμενη μέρα για την Ρόδο, οι προτάσεις που στοχεύουν στο κοινό όφελος και όχι στο ατομικό συμφέρον, επιβάλλεται να ενώσουν τους υγιείς σκεπτόμενους ανθρώπους, ανεξαρτήτως παράταξης. Για αυτές τις προτάσεις, το επιτελείο μας σε καθημερινή βάση σχεδιάζει  με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια, λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις ειδικών επιστημόνων, φορέων, αρχών και συμπολιτών μας. Οι παρατηρήσεις και η εμπειρία τους μας βοηθά να συντάξουμε ένα φιλόδοξο αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στη νέα φιλοσοφία διοίκησης, δίνοντας ουσιαστικό ρόλο στους συνδημότες μας με την διαρκή ηλεκτρονική ψήφο, τον συμμετοχικό σχεδιασμό, την αξιολόγηση έργων, το συμμετοχικό προϋπολογισμό, κάθε φορά που θα αποφασίζουμε για σημαντικά ζητήματα. Σχεδιάζουμε την ”έξυπνη πόλη” με στόχο την ασφαλέστερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, με εφαρμογές στην υπηρεσία της καθημερινότητας όπως: ψηφιακές δημοτικές υπηρεσίες, έξυπνη στάθμευση, έξυπνη διαχείριση κυκλοφορίας, έξυπνος φωτισμός, έξυπνη αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, κ.α. Μεγάλη αξία έχει για μας η ασφάλεια στην καθημερινότητά μας. Ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού και της σήμανσης, ο επανασχεδιασμός των πεζοδρομίων, η επαρκής φύλαξη των κοινόχρηστων χώρων, η προσβασιμότητα και οι διαρκείς έλεγχοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας, είναι θέματα της επόμενης μέρας. Θέλουμε να εγκαινιάσουμε τη δημιουργία σύγχρονου ενιαίου συντονιστικού κέντρου, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την πολιτική προστασία και εθελοντικές οργανώσεις. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε καλύτερη, ασφαλέστερη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ανάλογων ζητημάτων.
Όσον αφορά στο κυκλοφοριακό και στη στάθμευση, διαμορφώνουμε ένα πλάνο προτεραιοτήτων σε βάθος χρόνου, που προσδιορίζει τις ενέργειες για την αναδιαμόρφωση της κυκλοφορίας και στάθμευσης στο σύνολο του νησιού και ιδιαίτερα της πόλης. Ευελπιστούμε να αναπτύξουμε λύσεις όχι μόνο για τους τρόπους κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων, αλλά και για τους τρόπους αναβάθμισης της πόλης μας, αλλάζοντας συγχρόνως την οδηγική και περιβαλλοντική μας παιδεία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι μεγάλες ιδέες, τα «μακρινά» κοινωνικά όνειρα και η προοπτική του τόπου, μπορούν να γίνουν πράξεις εφικτές και εφαρμόσιμες. Η τέχνη όμως του εφικτού, είναι για μας ο τομέας, στον οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα.

• Ποια είναι η άποψή σας για την εικόνα της Ρόδου σήμερα; Πιστεύετε ότι το νησί είχε μέχρι τώρα την αντιμετώπιση που του άξιζε από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στα ηνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Συνήθως όταν μας ρωτάνε για την εικόνα της Ρόδου σήμερα, είτε ανατρέχουμε στο παρελθόν, είτε την συγκρίνουμε με σύγχρονες επαρχιακές πόλεις. Δεν ωφελεί όμως αυτό σε τίποτα. Για να μπορέσουμε να την αξιολογήσουμε, οφείλουμε να κατανοήσουμε τους λόγους της μετεξέλιξης της. Θα πρέπει να αναλύσουμε μια σειρά από παράγοντες αλλά και κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες επηρέασαν όχι μόνο την εξέλιξη του νησιού μας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Επίσης, όταν την συγκρίνουμε με άλλες Ελληνικές επαρχιακές πόλεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν “ άπιαστο όνειρο” για τις πόλεις αυτές, για τον τόπο μας ήταν ήδη κληρονομιά.
Αυτός ίσως ήταν ένας λόγος που όλοι εμείς καθησυχαζόμασταν ενώ εκείνοι έτρεχαν με ταχύτητες φωτός για να μας ξεπεράσουν. Ακόμα όμως και αν η Ρόδος εξακολουθεί να φαντάζει στα μάτια τα δικά μας “λαμπερή”, ας αναλογιστούμε τι πραγματικά νέο και μεγάλο έχουμε εμείς σήμερα δημιουργήσει. Την νέα πόλη; Το νέο οδικό δίκτυο; Τα νέα δημόσια κτήρια; Τις νέες αθλητικές υποδομές; Τις νέες τεχνολογίες; Τι; Μήπως το έλλειμμά μας αναδεικνύεται, χωρίς καμιά σύγκριση, κάθε φορά που προσπαθούμε να μιλήσουμε για αυτά τα “μεγάλα”; Δεν μπορώ να δεχτώ ότι όσοι βρέθηκαν στα ηνία της αυτοδιοίκησης, “τσιγκουνεύτηκαν” να προσφέρουν στον τόπο αυτό που του άξιζε. Όσα όμως και αν έδωσαν, ήταν αρκετά για έναν τόπο τόσο προικισμένο και αυτόφωτο;
Ακόμα και αν δεν έγιναν μέχρι σήμερα όσα θα θέλαμε, ακόμα και αν χάθηκε πολύτιμος χρόνος, οφείλουμε σήμερα κιόλας όλοι να αποδεχτούμε ότι, σε αυτό το νησί αξίζει να δώσουμε ακόμα περισσότερα απ’ ότι μέχρι σήμερα όλοι εμείς του δώσαμε. Έτσι μόνο πολίτες και πολιτικοί θα διεκδικήσουμε την υπέρβαση των δεδομένων. Εγχείρημα δύσκολο, που επιτάσσει νέες αντιλήψεις, σύγχρονες μεθόδους, εξωστρέφεια, υψηλούς στόχους και αξιοκρατικές επιλογές ανθρώπων, με ικανότητες και γνώσεις στις κατάλληλες θέσεις. Για να μπορέσει το νησί μας να συνεχίσει να “ταξιδεύει” στα πέρατα της γης, το όραμα των μελλοντικών παρεμβάσεών μας, θα πρέπει να ανταποκρίνεται όχι απλά στις προσδοκίες του σήμερα, αλλά στα όνειρα των επόμενων γενεών. Για τη «Ρόδο Αξιών» τα σπουδαία έργα δεν ανήκουν σε καμία παράταξη, παρά μόνο στους πολίτες του κόσμου.

• Ποια είναι η άποψή σας για τον Κλεισθένη και κυρίως για την διοίκηση του δήμου Ρόδου στη …νέα εποχή; Πιστεύετε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για την …ευρεία συνεργασία και συνεννόηση που απαιτούνται;
Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που στόχο έχει τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, αλλά κυρίως την προώθηση των συνεργασιών μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών παρατάξεων για την διοίκηση των Δήμων. Ακόμα όμως και αν χρήζει αρκετών βελτιώσεων, όπως για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλειά τους, ο “Κλεισθένης” εξακολουθεί να μας δείχνει έναν “τρίτο δρόμο”, διαφορετικό από αυτούς που ξέραμε μέχρι πρότινος, όπως ήταν αυτός του “ναι“ ή του “όχι” σε όλα. Φαίνεται να δίνει λόγο σε δημοτικές παρατάξεις μειοψηφικής δυναμικής, που αν αξιοποιηθεί κατάλληλα από τον εκάστοτε Δήμαρχο, θα προσφέρει την ευκαιρία να εκφραστούν απόψεις που ποτέ δεν θα ακούγονταν. Με το σχέδιο “Κλεισθένης” δίνεται η δυνατότητα στους εκλεγμένους Αντιδημάρχους, να μην είναι συνήθως βάση των ψήφων που κάποιοι ξέρουν να “τραβάνε”, αλλά διορισμένοι βάση των ικανοτήτων τους, οι οποίοι μάλιστα θα μπορούν να είναι από οποιαδήποτε παράταξη. Αν θέλουμε ο τόπος μας να πάει μπροστά, οφείλουμε να καθορίσουμε ένα πλαίσιο εποικοδομητικής συνεργασίας και πολιτικού πολιτισμού, έτσι ώστε την επόμενη μέρα να μπορούμε όλοι να δράσουμε. Ακόμα όμως και αν οι συνθήκες δεν είναι αρκετά ώριμες για μια ευρεία συνεννόηση, εμείς σαν παράταξη θέλουμε να εγκαινιάσουμε αυτό το καινούργιο. Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και θα συνεργαστούμε με όσους πραγματικά μπορούν και θέλουν να προσφέρουν. Όσοι πραγματικά πιστεύουν στην συνεργασία, από σήμερα μπορούν να σχεδιάζουν μαζί μας το αύριο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου