Τοπικές Ειδήσεις

Λεύκανση δέρματος

Γράφει η Κατερίνα Παπασάββα Αισθητικός
Το δέρμα του προσώπου μας είναι ο καθρέπτης της υγείας μας γι’ αυτό πρέπει να το περιποιούμαστε σωστά και συστηματικά! Σε σχέση με το σώμα που καλύπτεται με τα ρούχα, το πρόσωπο είναι εκτεθειμένο καθημερινά στους ρύπους της ατμόσφαιρας, στην ηλιακή ακτινοβολία, στο κρύο, στον άνεμο κ.λπ.
Οι πανάδες, το χλόασμα, το μέλασμα και οι μελαγχρωματικές (καφέ) κηλίδες του δέρματος είναι αισθητικά προβλήματα που απασχολούν πολλές γυναίκες. Εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ και χέρια, σπάνια στις μηρογεννητικές περιοχές, μασχάλες κ.λπ.
Οι λόγοι εμφάνισής τους είναι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ειδικά το καλοκαίρι, η γήρανση του δέρματος, ορμονικοί λόγοι, το σολάριουμ και τελευταία ενοχοποιείται και το άγχος-στρες!
Το μέλασμα συνήθως εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη λόγω ορμονικών αλλαγών. Άλλοι λόγοι είναι η λήψη αντισυλληπτικών, ορισμένων φαρμάκων όπως αντιεπιληπτικά, κορτιζόνη, ισοτρετινοΐνη (για ακμή), κάποια αντιβιοτικά, η χρήση καλλυντικών με συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ, διάφορα συντηρητικά ή φωτοευαισθητοποιές ουσίες.
Λεύκανση δέρματος είναι η θεραπεία με την οποία επαναφέρουμε το ομοιόμορφο χρώμα στην επιδερμίδα ανώδυνα και ακίνδυνα σε εξειδικευμένη αισθητικό.
Αφού αξιολογηθεί η κατάσταση του δέρματος, ο χρόνος εμφάνισής τους, η ηλικία, ο τρόπος ζωής του ατόμου και ο φωτότυπος καθορίζουμε το πρωτόκολλο θεραπείας.
Η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνδυασμό λευκαντικών παραγόντων (ήπια χημικά πήλιγκς που δεν προκαλούν ορατό ξεφλούδισμα δέρματος) και ειδικών μηχανημάτων όπως ενδοδερμικού μασάζ, RF Vacuum massage, Fractional RFmicroneedling οξυγονοθεραπείας, μεσοθεραπείας και φωτοθεραπείας. Τότε έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα χωρίς κίνδυνο και παρενέργειες.
Η θεραπεία παράλληλα θα ρυθμίσει και θα σταθεροποιήσει την παραγωγή μελανίνης.
Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την κατάσταση του δέρματος, την ηλικία του ατόμου, τον χρόνο και αιτιολογία της εμφάνισής τους κ.λπ.
Δεν είναι ασφαλές ούτε αποτελεσματικό να προσπαθήσει κάποια μόνη της χρησιμοποιώντας κάποιες κρέμες ή ορούς να εξαλείψει τις πανάδες κ.λπ., γιατί αφενός μεν δεν φεύγουν μόνο με τα σκευάσματα αυτά, αφετέρου θα προκαλέσει μεγαλύτερη ευαισθησία του δέρματος και ειδικά φωτοευαισθησία.
Μετά τη θεραπεία απαραίτητη είναι η συντήρηση και φροντίδα του δέρματος ώστε το δέρμα να διατηρεί την καθαρότητά του και να απομακρύνεται ο κίνδυνος δημιουργίας και εμφάνισης εκ νέου των βλαβών αυτών στο δέρμα.
Δέρμα που υφίσταται εξειδικευμένες θεραπείες σε επαγγελματία αισθητικό διατηρείται υγιές, καθαρό, ενυδατωμένο, χωρίς σημάδια γήρανσης σε βάθος χρόνου!
Για τη θεραπεία τους κάποιοι συνιστούν τη χρήση κρέμας με υδροκινόνη, μέγιστη δόση 2% που είναι εγκεκριμένη από το FDA, αλλά εξακολουθεί να είναι λίγο αμφιλεγόμενη η χρήση της γιατί μπορεί να έχει καρκινογόνες ιδιότητες και αλλεργιογόνες.
Ενας μεγάλος αριθμός επιστημόνων αρχίζει να δείχνει νέα επιστημονικά στοιχεία ότι δεν είναι ασφαλής, ακόμη και σε μικρές δόσεις. Συνήθως οι χρήστες μπορεί να εμφανίσουν ήπια ερυθρότητα, ξηρότητα ή κνησμό της περιοχής όπου εφαρμόζεται.
Η υδροκινόνη μειώνει μεν τον σχηματισμό μελανίνης (χρωστική ουσία του δέρματος) στο δέρμα αλλά το φαινόμενο είναι προσωρινό, καθώς η διακοπή της χρήσης και η έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε ανανέωση της παραγωγής χρωστικών ουσιών και στην επιστροφή των σκούρων κηλίδων. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο από ένα μήνα! Ούτε να εκτίθεται στο ηλιακό φως που έχουμε άφθονο στα μέρη που ζούμε!
Γιατί αν το δέρμα είναι εκτεθειμένο στο ηλιακό φως τότε έχουμε σοβαρές παρενέργειες και επιπλοκές. Γυναίκες που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν τέτοιου είδους κρέμες, σήμερα η γήρανση του δέρματός τους είναι εντονότερη απ΄ ό,τι θα ήταν χωρίς την χρήση αυτών!
Συγκεκριμένα, η υδροκινόνη εμποδίζει την παραγωγή τυροσινάσης, ένα σημαντικό συστατικό στην παραγωγή μελανίνης.
Όσο χρησιμοποιείτε υδροκινόνη, το δέρμα σας θα παράγει λιγότερη μελανίνη και θα γίνει πιο ανοιχτόχρωμο με την πάροδο του χρόνου.
Μόλις διακόψετε τη χρήση, θα επιστρέψει το φυσικό επίπεδο της παραγωγής μελανίνης στο δέρμα σας. Άλλος λόγος για τον οποίο η υδροκινόνη έχει τόσο κακή φήμη είναι επειδή μελέτες έχουν δείξει ότι η υδροκινόνη θεωρείται κυτταροτοξική (τοξική για τα κύτταρα) και μεταλλαξιογόνος.
Παρενέργειες επίσης είναι η ευαισθησία δέρματος στο ηλιακό φως, αυξημένος κίνδυνος υπερχρωματισμού, δερματίτιδα και ερεθισμός δέρματος καθώς χοντρό και ανώμαλο δέρμα.
Για ένα υγιές, λαμπερό δέρμα και ομοιόμορφο χρώμα του δέρματος πρέπει να υπάρχει καθημερινή ενυδάτωση και αντιηλιακή προστασία με 50 δείκτη κάθε 2-3 ώρες την ημέρα, ακόμα και τον χειμώνα και προϊόντα με βιταμίνη C κυρίως το βράδυ!

Κατερίνα Παπασάββα-
Λαμπαδάκη,
Αισθητικός, Πτυχ/χος
Αθηνών και Βιέννης,
υπεύθυνη του κέντρου
Ομορφιάς και Υγείας katerinadayspa
στη Ρόδο,
οδός Μεγ. Κων/νου 30,
τηλ.22410-29504
και 31016
www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου