Γράφει η
Κατερίνα Παπασάββα,
Αισθητικός
Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, ζυγίζει 4 κιλά περίπου και καλύπτει επιφάνεια 2 τ.μ. περίπου.
Η ατομική υγιεινή καθημερινά περιλαμβάνει την καθαριότητα προσώπου και σώματος, την στοματική υγιεινή αλλά και άλλες καθημερινές συνήθειες, σημαντικές για την σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου.
Η καθημερινή καθαριότητα προσώπου και σώματος απομακρύνει τα μικρόβια από το δέρμα.
Καθημερινά πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας 2 φορές, πρωί και βράδυ. Αν όμως ενδιάμεσα ιδρώσουμε η νοιώσουμε ότι μετά από μιά σωματική δραστηριότητα έχει λερωθεί πρέπει να το καθαρίσουμε πλένοντάς το όχι με ζεστό αλλά με χλιαρό νερό και ειδικό καθαριστικό. Πρίν καθαρίσουμε το πρόσωπό μας πλένουμε τα χέρια μας για να είναι καθαρά. Ειδικά το βράδυ χρειάζεται σχολαστική καθαριότητα για να απομακρυνθεί τελείως το μακιγιάζ και οι ρύποι της ατμόσφαιρας από το πρόσωπό μας.
Πρίν καθαρίσουμε το σπίτι ή εάν η εργασία μας σχετίζεται με το καθάρισμα χώρων και αντικειμένων καλό είναι πριν κάνουμε αυτές τις εργασίες να προστατεύσουμε το δέρμα μας από την σκόνη και του ρύπους που περιέχουν μικρόβια και βακτήρια, ικανά να προκαλέσουν δερματίτιδες, αλλεργίες, μολύνσεις κλπ. Θα το προστατεύσουμε βάζοντας μία προστατευτική κρέμα ή κρεμομάσκα, ώστε οι πόροι του δέρματος, μέσω των οποίων μπορούν να εισχωρήσουν οι παραπάνω βλαπτικοί παράγοντες, να είναι “καλυμμένοι” και όχι τελείως ανοικτοί.
Φυσικά μετά την εργασία πρέπει να καθαρίσουμε το δέρμα μας, τόσο του προσώπου όσο και του σώματος για να απομακρυνθούν οι ρύποι.
Τακτικά πρέπει να καθαρίζουμε το κινητό μας τηλέφωνο, αλλά και το σταθερό, για να απομακρύνονται τα μικρόβια που μεταφέρονται στο δέρμα του προσώπου με την επαφή.
Τα γυαλιά ηλίου ή οράσεως πρέπει και αυτά να καθαρίζονται συχνά, όπως και τα εργαλεία του μακιγιάζ (πινέλλα, βουρτσάκια, πόν-πόν κλπ.) ή να αλλάζονται. Το ίδιο ισχύει και για τις βούρτσες και χτένες των μαλλιών. Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας πρέπει τακτικά να το καθαρίζουμε και να το απολυμαίνουμε.
Η μαξιλαροθήκη πρέπει να αλλάζεται τακτικά όπως και η πετσέτα για το πρόσωπο. Αν έχουμε ακμή δέν σκουπίζουμε το πρόσωπό μας με πετσέτα αλλά με χαρτί για να μήν υπάρχει κίνδυνος μολύνσεως.
Τα φουλάρια και τα μαντήλια πρέπει να τα πλένουμε τακτικά ώστε να είναι καθαρά, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μολύνσης από τα μικρόβια και την σκόνη που έχουν. Επιστρέφοντας στο σπίτι αμέσως να πλένουμε τα χέρια μας.
Κατά την διάρκεια της ημέρας δέν πρέπει να ακουμπάμε τα χέρια στο πρόσωπο, γιατί άν δέν είναι πλυμμένα καλά υπάρχει κίνδυνος να μολύνουμε το δέρμα μας από τα μικρόβια και βακτήρια που έχουν, αγγίζοντας άπειρα πράγματα.
Το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η περιποίηση νυχιών πρέπει να είναι καθημερινή μας συνήθεια.
Για να βάλουμε κρέμα στο πρόσωπό μας πρέπει τα χέρια μας να είναι τελείως καθαρά, άλλως στο πρόσωπο μας θα μεταφέρουμε μικρόβια και βακτήρια αλλά και η κρέμα θα αλλοιωθεί με κίνδυνο να μας προκαλέσει αλλεργίες.
Οταν αγοράζουμε μία κρέμα να προσέχουμε πάνω στην συσκευασία της να υπάρχουν οδηγίες από τον κατασκευαστή (π.χ. να καταναλωθεί σε 6-12 μήνες αφότου ανοιχθεί).
΄Οσο μικρότερος είναι ο χρόνος ζωής μιας κρέμας αφ΄ ότου ανοιχθεί τόσο ολιγότερα συντηρητικά περιέχει. Τα αντιηλιακά τα χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο και δέν χρησιμοποιούμε αντιηλιακά του περασμένου καλοκαιριού.
Εάν δίνουμε σημασία σ΄αυτές τις λεπτομέρειες θα προστατεύουμε το δέρμα μας και θα το διατηρούμε καθαρό, λαμπερό και υγιές!
Κατερίνα Παπασάββα-
Λαμπαδάκη, Αισθητικός, Πτυχ/χος Αθηνών και
Βιέννης, υπεύθυνη του
κέντρου Ομορφιάς και
Υγείας katerinadayspa
στη Ρόδο, οδός
Μεγ. Κων/νου 30, τηλ. 22410-31016 και 29504 www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ