Τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τις εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την διαβεβαίωση πως ‘εάν αυτός ο νόμος ψηφιστεί, η Ν.Δ. θα τον καταργήσει’, εξέφρασε στην «δ» ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος κ. Τάσος Γαϊτάνης –στον απόηχο του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που έγινε στα Ιωάννινα.
«Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την συζήτηση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εδώ και περίπου 1,5 χρόνο. Αυτό το διάστημα ακούμε συνέχεια για αλλαγές σε ό,τι αφορά τo θεσμικό πλαίσιο, χρηματοδοτήσεις κ.λπ. αλλά εν τέλει καταλήγουμε σε μια κουβέντα για την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Είναι και το μόνο για το οποίο μιλάει η κυβέρνηση, ξεκάθαρα. Και όπως είναι γνωστό, τόσο ο κόσμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και η Ν.Δ. έχουμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας εξ αρχής. Πιστεύουμε ότι δεν λύνει τα προβλήματα του θεσμού, αντιθέτως θα δημιουργήσει ‘ακυβερνησία’ στους Δήμους, θα καταστήσει τους δημάρχους ‘όμηρους’ μικρών μειοψηφιών και φυσικά αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να παρακωλύεται το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καθημερινότητα του πολίτη».
Σε ερώτηση κατά πόσο ‘εφαρμόσιμη’ θα είναι η απλή αναλογική στην πράξη, και σε ποιο βαθμό θα δημιουργηθεί θέμα ‘κυβερνησιμότητας’ στους Δήμους, ο κ. Γαϊτάνης δήλωσε: «Πράγματι έτσι είναι. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: σύμφωνα με τον Καλλικράτη, πρέπει οι 161 Δήμοι και οι 13 Περιφέρειες της χώρας, να εκλέξουν τον Συμπαραστάση του Δημότη και της Επιχείρησης για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Από αυτούς, το 1/3 σχεδόν των Δήμων και Περιφερειών, δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα, να διαμορφώσουν τις απαιτούμενες πλειοψηφίες (διότι ο νόμος ορίζει ότι ο Συμπαραστάτης πρέπει να εκλέγεται με ευρεία πλειοψηφία 2/3 του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου). Καταλαβαίνετε ότι ο Συμπαραστάτης πρέπει να είναι ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους από τις τοπικές κοινωνίες που έχει σαν ρόλο να βοηθά τους πολίτες όταν πέφτουν θύματα κακοδιοίκησης. Είναι δηλαδή, ένα θέμα στο οποίο, ενώ πολύ εύκολα μπορούν να διαμορφωθούν συναινέσεις, βλέπουμε ότι υπάρχει κώλυμα. Φανταστείτε σε άλλα και μεγάλα ζητήματα που είναι πιο αιχμηρά, όπως τα τεχνικά έργα, τα επιχειρησιακά προγράμματα, προϋπολογισμοί κ.λπ. πόσα προβλήματα θα δημιουργούνται. Και μην ξεχνάμε επίσης, πως ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αυτός που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη και οφείλει να λαμβάνει πιο γρήγορα αποφάσεις. Φυσικά, όλες αυτές οι αποφάσεις, θα πρέπει να τελούν υπό το φως της διαφάνειας, του ελέγχου και της νομιμότητας –και σε αυτό δεν θα πρέπει κανένας να βάλει….νερό στο κρασί του. Από εκεί και πέρα όμως, θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο οι θεσμοί θα μπορέσουν να ανταποκρίνονται σε αυτό το βάρος. Ακούμε τον υπουργό να λέει ότι θα θέσει ασφαλιστικές δικλείδες, όταν δεν υπάρχουν πλειοψηφίες και οι αποφάσεις στα συμβούλια θα λαμβάνονται την 3η φορά κατά πλειοψηφία κ.λπ. Εμείς που ζούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκ των έσω –όντας κι εγώ αυτοδιοικητικός από το 2006- σας λέω μετά βεβαιότητας, ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν, και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα περιέλθουν σε αδυναμία λειτουργίας».
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες άλλες απόψεις, αιρετών ή ενδιαφερομένων που θέλουν να διεκδικήσουν αξιώματα με μεγαλύτερη ευκολία, έχοντας την δυνατότητα να συγκροτήσουν παράταξη με λιγότερα άτομα –κυρίως σε δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, εκπροσώπηση από χωριά κ.ά.
Ο κ. Γαϊτάνης, υπογράμμισε ακόμη πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει με προσοχή το ζήτημα των αρμοδιοτήτων τόσο από άποψη γραφειοκρατίας όσο και από άποψη θεσμικού πλαισίου: «Το ζήτημα των αρμοδιοτήτων είναι πολύ βασικό. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι κάνει ο Α’ Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τι κάνει ο Β’ Βαθμός, τι κάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τι κάνει το κεντρικό κράτος. Η Ν.Δ. έχει δηλώσει ότι αυτού του είδους το ξεκαθάρισμα, αποτελεί προτεραιότητά της όταν θα γίνει κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να μειώσουμε και τον έλεγχο που ασκεί το κράτος πάνω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βλέπουμε ότι υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων, τι κάνει η Αποκεντρωμένη, τι κάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο και ειδικά όταν μπαίνει στην διαδικασία να ελέγχει την σκοπιμότητα και όχι τη νομιμότητα των πράξεων, όπως ευθέως προβλέπει το Σύνταγμα. Το κράτος κατά την άποψή μας, πρέπει να ελέγχει την νομιμότητα. Την σκοπιμότητα θα πρέπει να την κρίνουν οι πολίτες που είναι οι καλύτεροι… ελεγκτές. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δούμε ποιες αρμοδιότητες θα πρέπει να μεταφερθούν προς τα ‘κάτω’. Στη Ν.Δ. είμαστε υπέρ της αποκέντρωσης και θέλουμε μεγαλύτερο ρόλο τόσο της Περιφερειακής όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην άσκηση της εφαρμοσμένης πολιτικής. Θα το δούμε με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό –διότι ζούμε και σε καθεστώς με δημοσιονομικά προβλήματα και είναι δύσκολη η μεταφορά των πόρων. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει με τρόπο ώστε να δίνουμε αρμοδιότητα αλλά να υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης –χωρίς κενά», ανέφερε ο κ. Γαϊτάνης.
Ωστόσο, πανθομολογείται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντά στον πολίτη όπου απευθύνεται. Όπως λέει και ο κ. Γαϊτάνης: «Πρέπει να ενδυναμωθεί αυτή η σχέση με τον πολίτη και την Αυτοδιοίκηση. Η απλή αναλογική όμως, δεν θα λύσει κανένα θέμα. Η κυβέρνηση βλέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ένα μέσον κομματικών διευθετήσεων. Η Αυτοδιοίκηση π.χ. στα χρόνια της κρίσης έχει διαδραματίσει έναν σοβαρό ρόλο στα θέματα κοινωνικών ζητημάτων. Σε όλο τον κόσμο, η Αυτοδιοίκηση έχει λόγο στα θέματα τοπικής ανάπτυξης κι αυτό πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή».
Τέλος, ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. εκτίμησε πως μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος θα υπάρξουν αλλαγές και ίσως η κυβέρνηση να κάνει πίσω σε διάφορα θέματα ενώ δεσμεύτηκε πως «εάν περάσει η απλή αναλογική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά τις βουλευτικές, η Ν.Δ. δεσμεύεται ότι θα τον αλλάξει και θα επαναφέρει το ισχύον καθεστώς».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ