Ρεπορτάζ

3 νέες υποθέσεις υποκλοπής συνδρομητικού σήματος­

Τρεις ακόμη υποθέσεις υποκλοπής, αποκρυπτογράφησης και παράνομης μέσω του διαδικτύου διανομής τηλεοπτικού συνδρομητικού σήματος αναμετάδοσης εκπομπών της ΝΟVA, μέσω διαδικτύου, θα απασχολήσουν την προσεχή συνεδρίαση του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.

Στην πρώτη υπόθεση κατηγορούμενος είναι ένας κάτοικος της Ρόδου ο οποίος τουλάχιστον την 13/7/2009 και περί ώρα 14:20, µέσω του ηλεκτρονικού ίχνους της σύνδεσης internet που χρησιµοποιούσε στον ΟΤΕ, είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή µάρκας DREAMBOX, στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνοµα κατάλληλο λογισµικό και διαµοίραζε µέσω του διαδικτύου σε τουλάχιστον είκοσι χρήστες Internet – κατόχους οµοίων δορυφορικών συσκευών, ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης – αποκρυπτογράφησης µιας νόµιµης κάρτας πρόσβασης στις συνδροµητικές υπηρεσίες του µπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών NOVA.

Σε νοµότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του διαπιστώθηκε συγκεκριµένα ότι κατείχε και είχε θέσει σε λειτουργία εξοπλισµό µέσω του οποίου διαµοίραζε σε άλλους χρήστες, ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης – αποκρυπτογράφησης πρόσβασης στις συνδροµητικές υπηρεσίες του µπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών NOVA, µε την χρήση νόµιµης κάρτας, η οποία είναι δηλωµένη στο σύστηµα της εταιρείας «ΜΟΥΛΤΙΤΣΟΪΣ» σε άτοµο που κατοικεί στους Αγίους Αποστόλους στην πόλη της Ρόδου.
Κατά την έρευνα των αστυνοµικών του Τµήµατος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος διαπιστώθηκε συγκεκριµένα ότι ο διακοµιστής του κατηγορούµενου βρισκόταν σε λειτουργία, αλλά λόγω ύπαρξης αγνώστου κωδικού πρόσβασης σε αυτόν δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθµό πελατών (clients) που χρησιµοποιούσαν τις παράνοµες υπηρεσίες που πρόσφερε.
Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι έδινε κωδικούς της NOVA σε 6 φίλους και γνωστούς του µε τη χρήση γνήσιας κάρτας, που είχε προµηθευτεί ένας φίλος του, ενώ κατέβαλλε και µηνιαία συνδροµή.

Στη δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενος είναι ένας κάτοικος Ασγούρου.
Ο κατηγορούµενος φέρεται συγκεκριµένα µέχρι την 30ή Απριλίου 2009 µε τη χρήση του διαδικτύου και σύνδεσης του ΟΤΕ το ηλεκτρονικό ίχνος της οποίας εντοπίστηκε στην οικία του να είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή µάρκας Dreambox/Tecview στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνοµα κατάλληλο λογισµικό και διαµοίραζε µέσω του διαδικτύου σε τουλάχιστον 22 χρήστες internet κατόχους όµοιων δορυφορικών συσκευών ηλεκτρονικά κλειδιά αποκωδικοποίησης αποκρυπτογράφησης µιας νόµιµης κάρτας πρόσβασης στις συνδροµητικές υπηρεσίες του µπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών της NOVA.
Αστυνοµικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος πραγµατοποίησαν έρευνα στην οικία του, παρουσία της συζύγου του, ενώ ο ίδιος απουσίαζε και βρήκαν ένα σκληρό δίσκο υπολογιστή, ένα δορυφορικό δέκτη, µια κάρτα της Nova και µια κάρτα τύπου Via access.

Απολογούµενος ο κατηγορούµενος κατέθεσε ότι διαβάζοντας σε ένα forum στο internet τη δυνατότητα και τον τρόπο µοιράσµατος γνήσιας κάρτας nova µέσα στο σπίτι µε µια συνδροµή υλοποίησε τις οδηγίες και εγκατέστησε τα κατάλληλα αρχεία. Τόνισε ότι έχει τρεις τηλεοράσεις σπίτι του και ήθελε να µοιράσει την εικόνα σ’ αυτές µε µια κάρτα τη συνδροµή της οποίας πλήρωνε κανονικά. Αρνήθηκε ότι µοίραζε κλειδιά της κάρτας και σε άλλους χρήστες του διαδικτύου.

Στην τρίτη υπόθεση κατηγορούμενος είναι ένας κάτοικος της Ιαλυσού.
Φέρεται την 22α Οκτωβρίου 2009 και περί ώραν 10.50 να είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή- διακομιστή στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό και διαμοίραζε μέσω διαδικτύου σε 20 χρήστες internet ηλεκτρονικά “κλειδιά” αποκωδικοποίησης των συνδρομητικών υπηρεσιών του “μπουκέτου” τηλεοπτικών καναλιών NOVA. H οικονομική ζημία που υπέστη η εταιρεία σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα, υπαλλήλου της Μultichoice στο τμήμα αντιπειρατείας, ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 24.000 ευρώ.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 30χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένας δορυφορικός δέκτης Dreambox, μια κάρτα της εταιρείας στο όνομα της αδελφής του και δύο σκληροί δίσκοι.

Απολογούμενος υποστήριξε ότι χρησιμοποιούσε την κάρτα της αδελφής του για να τη διαμοιράσει μεταξύ των μελών της οικογένειάς του χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό είναι παράνομο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • fanis    07.03.2014 14:47

    κάποτε θα πρέπει να μπει και ένα τέλος στους παράνομους, δηλαδή εμείς που είμαστε νόμιμοι είμαστε κορόιδα; δεν μπορούν και οι “πειρατές” και οι αποδέκτες του παράνομου να καταλάβουν ότι κάνουν μεγαλύτερο κακό έτσι

Σχολιασμός άρθρου