Συνεντεύξεις

Παναγιώτης Καραγιάννης: «Θα γίνει απογραφή των επιχειρήσεων που λειτουργούν ή έχουν βάλει λουκέτο»

«Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι σε ό,τι αφορά τις εκλογές. Πιστεύουμε πως δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να χάσουμε χρόνο. Η Ρόδος με τον επόμενο δήμαρχο που θα εκλεγεί ή θα ανέβει ή θα καταποντιστεί».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης και προσθέτει πως οι δεσμεύσεις των υποψηφίων θα είναι καθοριστικές και κρίσιμες.
«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που λειτούργησε η πόλη και το νησί τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θέλουμε πια παρεμπόριο και επαιτεία. Δεν συμβαδίζει ο τουρισμός με τα φαινόμενα αυτά. Από τον επόμενο δήμαρχο θα ζητήσουμε την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της Ρόδου».
Σε ερώτηση σχετικά την κίνηση στα καταστήματα τις εορτές ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης δηλώνει πως ήταν μειωμένη εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας των πολιτών, φαινόμενο που δημιουργεί ασφυξία στις επιχειρήσεις.
«Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου θα κάνει καταγραφή των επιχειρήσεων που είναι σε λειτουργία και αυτών που έχουν βάλει λουκέτο. Δεν έχουμε άλλη επιλογή γιατί τα άλλα στοιχεία που προέρχονται από την Εφορία και το ΕΒΕΔ δεν δείχνουν την πραγματικότητα», δηλώνει ο κ.Παναγιώτης Καραγιάννης.

Η συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Καραγιάννη, αναλυτικά:
• Πώς εξελίχθηκε η κίνηση τις ημέρες των εορτών στα εμπορικά καταστήματα;
Να ευχηθούμε στους συμπολίτες μας να έχουν υγεία. Θα πρέπει να έχουν και συμπόνια. Το λέω αυτό γιατί οι τοπικές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Δεν μπορούμε να πούμε πως είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της κίνησης. Ο κόσμος περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα. Πιστεύω πως θα περάσουμε το χειρότερο χειμώνα.

• Γιατί λέτε πως θα περάσουμε το χειρότερο χειμώνα;
Το αναφέρω γιατί το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο η αγορά κινήθηκε πτωτικά. Ειδικά όσο πλησιάζαμε προς τις γιορτές η κίνηση δεν αυξήθηκε. Δεν λειτούργησαν θετικά και οι δύο Κυριακές που έμειναν τα καταστήματα ανοικτά. Η αγορά για τα είδη ένδυσης και υπόδησης κινήθηκε πτωτικά σε ποσοστό 30%. Στα είδη πρώτης ανάγκης η κίνηση ίσως έμεινε στα ίδια επίπεδα. Δεν αποκλείεται και εκεί να υπάρχουν πτωτικές τάσεις. Θα επεξεργαστούμε τα στοιχεία τα οποία θα μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά το νησιού μας.

• Θα είναι δύσκολοι οι μήνες που θα ακολουθήσουν μέχρι την έναρξη της θερινής περιόδου;
Εφόσον τώρα που ο κόσμος έλαβε τα δώρα των Χριστουγέννων, τις άδειες και τα επιδόματα δεν παρουσιάστηκε αύξηση στην κίνηση τι να περιμένουν οι επιχειρηματίες; Αφού δεν θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση τα εισοδήματα των εργαζομένων. Όταν ξεκινήσουν οι εκπτώσεις θα έχουμε μεγάλες προσφορές. Οι καταναλωτές θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή.

• Ποια είναι η σύστασή σας προς τους καταναλωτές;
Να κάνουν μια έρευνα και να σημειώσουν τις τιμές των προϊόντων που θα διατεθούν από τα καταστήματα. Έτσι θα είναι δυνατό να κάνουν συγκρίσεις και να αξιολογήσουν σωστά τις προσφορές που θα κάνουν οι επιχειρηματίες. Πιστεύω από την πείρα μου ότι και οι εκπτώσεις δεν πρόκειται να πάνε καλά γιατί δεν έχει χρήματα ο κόσμος. Δεν υπάρχει ρευστότητα. Την εορταστική περίοδο αρκετοί ήταν εκείνοι που ρωτούσαν για τη μείωση των τιμών των εκπτώσεων. Θα υπάρξει κάποια κίνηση με την έναρξη των εκπτώσεων. Μετά οι καταναλωτές θα επανέλθουν στα καταστήματα το Φεβρουάριο. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω πως θα περάσουμε το χειρότερο χειμώνα.

• Θα ήταν χειρότερα αν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έπαιρναν το επίδομα ανεργίας;
Θα ήταν πολύ χειρότερη η κατάσταση στην αγορά. Να μην πιστεύουμε όμως ότι τα χρήματα που θα λάβουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα τα επενδύσουν κάνοντας αγορές από τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Καλούνται να πληρώσουν τα χαράτσια, τους φόρους για τα ακίνητά τους, τα τέλη κυκλοφορίας και άλλα βάρη. Παλιά μας βοηθούσε το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν ξεκινούσε νωρίτερα. Η κίνηση και το 2014 δεν θα ξεκινήσει πριν από το Μάιο. Αυτό σημαίνει πως η περίοδος αναμονής θα είναι μεγάλη.

• Θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα κινδυνεύσουν να βάλουν λουκέτο;
Υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που είναι στο «κόκκινο» και κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Δεν εύχομαι να συμβεί κάτι τέτοιο. Έχουν κλείσει όλα τα υποκαταστήματα που διατηρούσαν μεγάλες επιχειρήσεις. Θα ζήσουμε άσχημες καταστάσεις. Δεν μπορεί να φανεί ή έκταση του φαινομένου γιατί οι επιχειρηματίες δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν παύση εργασιών γιατί θα πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και τους φόρους στην Εφορία. Αυτός είναι ο λόγος που τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Εμείς θα κάνουμε έρευνα για να δούμε τι έχει συμβεί.

• Ποιο θα είναι το αντικείμενο της έρευνας;
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου θα κάνει καταγραφή των επιχειρήσεων που είναι σε λειτουργία και αυτών που έχουν βάλει λουκέτο. Δεν έχουμε άλλη επιλογή γιατί τα άλλα στοιχεία που προέρχονται από την Εφορία και το ΕΒΕΔ δεν δείχνουν την πραγματικότητα. Εμείς σε συνεργασία με τους συλλόγους μας θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια αυτή. Θα αυξήσουμε και τον αριθμό των συνεδριάσεων μας γιατί υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να εξεταστούν καθώς μπαίνουμε και στην προεκλογική περίοδο. Δεν θέλουμε σαν επιχειρηματίες να μένουμε αδιάφοροι σε ό,τι αφορά τις εκλογές τουλάχιστον για το Δήμο Ρόδου.

• Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό;
Επαναλαμβάνω πως δεν θα μείνουμε αδιάφοροι σε ό,τι αφορά τις εκλογές.
Πιστεύουμε πως δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να χάσουμε χρόνο. Η Ρόδος με τον επόμενο δήμαρχο που θα εκλεγεί ή θα ανέβει ή θα καταποντιστεί.

• Θεωρείτε πως οι εκλογές της ΤΑ θα είναι κρίσιμες;
Οι δεσμεύσεις των υποψηφίων θα είναι καθοριστικές και κρίσιμες για όλους εμάς. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που λειτούργησε η πόλη και το νησί τα προηγούμενα χρόνια.

• Ποιο είναι το προφίλ που θα πρέπει να έχει ο επόμενος δήμαρχος Ρόδου;
Βρέθηκα στη Αττάλεια πριν λίγο καιρό. Είχα την ευκαιρία να δω τον τρόπο που λειτουργεί εκεί η αγορά. Επέστρεψα στη Ρόδο πολύ στεναχωρημένος γιατί διαπίστωσα πως η Τουρκία είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς, Δεν είδα ούτε ένα μικροπωλητή ή επαίτη στην Αττάλεια. Δεν είδα εγκαταλειμμένα πάρκα, πεζοδρόμια σπασμένα, δρόμους με λακκούβες και παραλίες σε κακή κατάσταση. Παντού η δημοτική αρχή ήταν παρούσα για να λύνει προβλήματα και να προσπαθεί για το καλό του τόπου. Δεν γίνονται αυτά εδώ. Αυτά θέλουμε να τα δούμε στη Ρόδο. Επιθυμούμε να δούμε μια πόλη που θα βελτιωθεί και θα προσφέρει τις παραλίες στους Ροδίτες. Δεν θέλουμε πια παρεμπόριο και επαιτεία. Δεν συμβαδίζει ο τουρισμός με τα φαινόμενα αυτά. Από τον επόμενο δήμαρχο θα ζητήσουμε την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της Ρόδου που αποτελεί άγνωστο τόπο για τους τουρίστες. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δημιουργήσουν υποδομές και να προγραμματίσουν και δράσεις πολιτιστικές. Θα πρέπει να υπάρχει και ένα συνεργείο που θα δίνει άμεσα λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.

• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους επιχειρηματίες;
Το μήνυμα μου προς τους επιχειρηματίες της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών είναι πως θα πρέπει να σοβαρευτούμε και να σταματήσουμε να είμαστε πρατήριο της κινέζικης αγοράς. Με το να αντλούμε από το συγκεκριμένο κουβά τα είδη που διαθέτουμε προς πώληση έχουμε υπογράψει την καταδίκη μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου