Ρεπορτάζ

Ο μεγαλύτερος «βραχνάς» των νέων φοιτητών είναι η εύρεση στέγης

Σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται η εύρεση σπιτιού στα μεγάλα αστικά κέντρα για τους Δωδεκανήσιους φοιτητές που πέρασαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μακριά από το σπίτι τους.
Το κύμα ακρίβειας που έχει συρρικνώσει το οικογενειακό εισόδημα έχει ως αποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε σπαζοκεφαλιά η ενοικίαση σπιτιού κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, όπου στην καλύτερη των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες ζητούν προκαταβολή ένα ενοίκιο και ένα μπροστά ως εγγύηση αλλά είθισται πλέον να ζητούν ένα και δύο ως εγγύηση, ενώ αν μεσολαβεί και μεσιτικό γραφείο τότε το ποσό αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
Υπάρχουν μάλιστα αρκετές περιπτώσεις επιτυχόντων που ενώ πέρασαν σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.
Η παρούσα οικονομική συγκυρία καθιστά απαγορευτική για πολλές οικογένειες την μετακίνηση των επιτυχόντων από τα νησιά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η κάλυψη των εξόδων της διαμονής εκτός Δωδεκανήσου, που περιλαμβάνει υψηλά ενοίκια, έξοδα διατροφής και μετακινήσεων και ρευστό για την κάλυψη πάγιων εξόδων αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση για πολλές οικογένειες που αδυνατούν να στηρίξουν τα παιδιά τους στο επόμενο βήμα της επιτυχίας, που είναι η φοιτητική ζωή.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πολλοί φοιτητές θα μετακινηθούν μόνο για την εγγραφή τους στη Σχολή και θα επιστρέψουν στο σπίτι τους μέχρι να καλυτερεύσουν τα οικονομικά της οικογένειας σε βαθμό που θα επιτρέψουν την μετάβαση εκτός νησιού, ενώ αρκετοί φοιτητές και σπουδαστές βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση εργασίας, για τις λεγόμενες «δουλειές του ποδαριού» ώστε είτε να καλύψουν εξολοκλήρου τα έξοδά τους, είτε μέρος αυτών.
Ο μεγαλύτερος «βραχνάς» των νέων φοιτητών είναι η εύρεση στέγης, αφού τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Η αύξηση των ενοικίων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως στις λεγόμενες «φοιτητουπόλεις» και δη σε σπίτια κοντά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα φτάνουν μέχρι και το 50%! Αυτό που κάνει το πρόβλημα ακόμα οξύτερο είναι η εκτόξευση των λογαριασμών ρεύματος στα ύψη που αυξάνουν ακόμα περισσότερο τα μηναία έξοδα στα οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ανταποκριθεί μια μέση ελληνική οικογένεια.
Το μίσθωμα για ένα δυάρι διαμέρισμα 40-50 τ.μ. κυμαίνεται από 350 έως 550 ευρώ και 600 ευρώ αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυσκευές.
Το μίσθωμα για μια επιπλωμένη γκαρσονιέρα εξοπλισμένη με οικοσυσκευές κυμαίνεται από 380 έως 480, δηλαδή όσο ένα κανονικό διαμέρισμα!
Ειδικότερα, στην Αθήνα για παράδειγμα το κόστος για μία γκαρσονιέρα φτάνει έως τα 600 ευρώ, με τις περιοχές-φωτιά να παραμένουν σε Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Ζωγράφου και Εξάρχεια.
Στην Πάτρα τα ενοίκια των διαμερισμάτων πλησιάζουν τα 400 ευρώ, στα Χανιά από 280 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη έως και 580 ευρώ.
Πολλοί φοιτητές καταφεύγουν στη λύση του συγκατοίκου, αλλά και πάλι το κόστος διαβίωσης πλέον είναι σχεδόν απαγορευτικό για τους φοιτητές και τους γονείς τους. Επιπλέον παρατηρείται και η αναζήτηση σπιτιών σε όμορους Δήμους καθώς τα ενοίκια για σπίτια σε κοντινές αποστάσεις από τα πανεπιστήμια είναι σχεδόν απλησίαστα για το μέσο ελληνικό εισόδημα το οποίο έχει συρρικνωθεί σημαντικά στα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και βεβαίως της ενεργειακής κρίσης.
Όπως προκύπτει, οι υψηλές τιμές της φοιτητικής στέγης, οφείλονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός πως πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν ανακαινίσει τα διαμερίσματά τους και τα διέθεταν προς ενοικίαση σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω ανάρτησης σε ψηφιακές πλατφόρμες, έκαναν εκ νέου στροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις και πλέον έχουν υψηλότερες απαιτήσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις στο επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου, οπότε εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν επιπλέον ακίνητα από τις πλατφόρμες, λόγω και της λήξης της τουριστικής περιόδου, οι τιμές των ενοικίων θα «τσιμπήσουν» ακόμα περισσότερο λόγω της αυξημένης ζήτησης σε «φοιτητουπόλεις».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου