Τοπικές Ειδήσεις

Κάπνισμα και υγεία δέρματος!

Γράφει η
Κατερίνα Παπασάββα
Αισθητικός
31 Μαΐου ήταν η παγκόσμια ημερα κατά του καπνίσματος, μια συνήθεια που βλάπτει την υγεία μας και γενικότερα την ομορφιά του δέρματος του προσώπου!
Αποτελεί αιτία πρόωρης γηρανσης του δερματος! Μειώνει το προσδόκιμο όριο ζωής κατά 8 χρόνια περίπου!
Το κάπνισμα βλάπτει
την υγεία του δέρματος με δύο τρόπους:
1) Το παθητικό κάπνισμα είναι η παραμονή σε χώρο καπνιζόντων ή σε περιβάλλον με καπνογόνα (ρύπους). Οι συνέπειες αυτής της έκθεσης είναι να ξηραίνεται το δέρμα, να δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες λόγω του μονοξειδίου του άνθρακα με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων, χαλάρωσης και κηλίδων.
2) Το ενεργητικό κάπνισμα (κάπνισμα τσιγάρων από το ίδιο το άτομο) μειώνει την ροή του αίματος στην επιδερμίδα γιατί η νικοτίνη προκαλεί σύσπαση των αγγείων, περιορίζει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, διασπά τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα την ατροφία και το κιτρίνισμα δέρματος προσώπου και χεριών, καθώς και την εμφάνιση ρυτίδων γύρω από το στόμα και τα μάτια. Παράλληλα μειώνει τα ποσοστά της βιταμίνης C η οποία συντελεί στην δημιουργία κολλαγόνου και ελαστίνης με συνέπεια να μειώνεται η συνοχή του δέρματος και να εμφανίζεται η χαλάρωση.
Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό ενοχοποιείται αφ΄ενός μεν για καρκίνο των πνευμόνων, του λάρυγγα και του οισοφάγου, αφ΄ετέρου δε για την πρόωρη γήρανση του δέρματος, κυρίως του προσώπου, λαιμού, ντεκολτέ και χεριών. Από την καύση του τσιγάρου εκλύονται δηλητηριώδεις ουσίες, οι υδρογονάνθρακες (αιθάλη, φορμαλδεϋδη, πίσσα και αρσενικό) οι οποίες με την εισπνοή του καπνού μεταφέρονται στα παραπάνω ζωτικά όργανα του σώματος, προκαλώντας τις βλάβες, οι οποίες συνήθως οδηγούν στον θάνατο,ή σε σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Η όψη του δέρματος της καπνίστριας-η είναι θαμπή, αφυδατωμένη, το χρώμα φαιοκίτρινο, με κάθετες βαθιές και λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια, το στόμα και το ντεκολτέ. Επίσης δημιουργουνται σακούλες και χαλάρωση κάτω από τα μάτια!
Στις γυναίκες το κάπνισμα συμβάλλει στην πρόωρη εμμηνόπαυση, στην υπογονιμότητα και στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Καταστροφικό επίσης είναι το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί μετά την δική τους υγεία κινδυνεύει και του παιδιού τους.
Πολλές κοπέλλες ξεκινούν από την εφηβεία το κάπνισμα θεωρώντας το “μόδα”, παραβλέποντας τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Ακόμα και τα μαλλιά επηρεάζει προκαλώντας αραίωμα, πτώση των τριχών καθώς και γκριζάρισμα των μαλλιών. Τα δόντια κιτρινίζουν από τον καπνό, όπως και τα δάκτυλα που πιάνουν το τσιγάρο, η αναπνοή γίνεται δυσάρεστη και δεν μπορεί να την καλύψει κανένα αρωμα όσο ακριβό και νάναι. Ακόμα και τα ρούχα μυρίζουν “καπνίλα” πράγμα που κάνει το άτομο απωθητικό. Η εμφάνιση μιας καπνίστριας 40 ετών δείχνει μεγαλύτερη κατά 8-10 χρόνια σε σύγκριση με μιά συνομίληκή της μή καπνίστρια.Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Οι πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού είναι μεγάλες.Εάν δεν μπορείτε να ελαττώσετε ή να κόψετε το κάπνισμα θα πρέπει να φροντίζετε το δέρμα σας μεενυδατώσεις και αντιγηραντικές θεραπείες που περιέχουν κυρίως βιταμίνες Α,C,Ε και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες ώστε και οι ελεύθερες ρίζες να καταπολεμούνται και να ενισχύεται η παραγωγή κολλαγόνου – ελαστίνης. Τα λεμφικά μασάζ δέρματος, είτε προσώπου είτε σώματος δρούν αντιγηραντικά, γιατί ενισχύεται η αιματική και λεμφική κυκλοφορία. Αποτέλεσμα είναι να οξυγώνονται και να ενυδατώνονται οι ιστοί αλλά και να αποβάλλονται οι τοξίνες και τα δηλητήρια μέσω της λέμφου. Η Οξυγονοθεραπεία αναζωογονει το δέρμα δίνοντας οξυγόνο στα κύτταρα προάγοντας την ανανέωσή τους!Παράλληλα εμπλουτίστε την διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Τέτοια είναι τα εσπεριδοειδή, άφθονα στον τόπο μας, φράουλες, ακτινίδια, πιπεριές, τομάτες, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί κλπ.
Συμπερασματικά το τσιγάρο επιταχύνει τους μηχανισμούς γήρανσης του δέρματος. Οσο πιο σύντομα το κόψετε τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος!

Κατερίνα Παπασάββα-
Λαμπαδάκη,
Αισθητικός, Πτυχ/χος
Αθηνών και Βιέννης, υπεύθυνη του κέντρου
oμορφιάς και υγείας
katerinadayspa
στη Ρόδο, οδός
Μεγ. Κων/νου 30,
τηλ.22410-29504
και 31016.
www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου