Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Για τα… καλά «Κρυμμένα Μυστικά του Αιγαίου» μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» η πολύ δημοφιλής και αγαπητή σεφ κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου –πρέσβειρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την κατάκτηση του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019».
Όπως επισημαίνει, «Οι γαστρονομικές τάσεις της εποχής πχ Vegan και slow food είναι αυτές που χαρακτηρίζουν την κουζίνα του Αιγαίου» κάτι που κάνει την κουζίνα των νησιών μας να ξεχωρίζει. Επιπλέον μιλάει για την συνεργασία της με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, για τον στόχο να προωθηθεί ο γαστρονομικός τουρισμός και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και κυρίως για την Aegean cuisine που είναι «healthy, vegan, slow cooking, farm to table και πολλά ακόμη!».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Μπαρμπαρίγου, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη επίσκεψή σας στη Νέα Υόρκη, όπου μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσιάσατε τα «Κρυμμένα Μυστικά του Αιγαίου». Μιλήστε μας για την εμπειρία σας και πώς είδατε την ανταπόκριση του αμερικανικού κοινού;
Η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική. Παρουσιάσαμε την κουζίνα του Αιγαίου με ιδιαίτερες συνταγές, μιας και οι Αμερικανοί έχουν μάθει ότι ελληνικό φαγητό είναι το σουβλάκι, ο μουσακάς και η σπανακόπιτα. Οχι πως έχω κάτι εναντίον των παραπάνω. Ισα – ισα, αν έχουν μαγειρευτεί σωστά είναι υπέροχα πιάτα. Όμως η κουζίνα του Αιγαίου έχει θησαυρούς που πρέπει να αναδειχτούν, έχει συνταγές υγιεινές με υλικά ταπεινά όπως η φάβα και τα ρεβύθια, οι άγριες αγγινάρες, τα αγριοσπάραγκα, τα χόρτα, τα βότανα, συνδυασμούς όπως το κατσίκι με αγκινάρες και αυγολέμονο, που ξετρέλανε τους αμερικανικούς ουρανίσκους στο James Beard House. Το ψωμί Φουσκωτή με χαρούπι, ελαιόλαδο, μαστίχα, σαφράν, σουσάμι και λιναρόσπορο που όλοι μου ζήτησαν την συνταγή. Έχει υλικά μοναδικά όπως το σαφράν του Αιγαίου, τα καπαρόφυλλα και καπαρόκορφες, ο ανθός αλατιού, το θυμαρίσιο μέλι από το Αιγαίο, τα λαδοτύρια που πήραμε μαζί μας, τις ροδίτικες λαδόπιτες που κέρδισαν τις εντυπώσεις, τα μοναδικά κρασιά των νησιών, οι λιαστές ντομάτες και τόσα αλλα που μεταφέραμε την αίσθηση, ότι αν και στο καταχείμωνο της Νέας Υόρκης, η αύρα του Αιγαίου ήταν αισθητή και μοναδική.
Ήδη έχω δώσει συνεντεύξεις σε τρία μεγάλα έντυπα για την κουζίνα του Αιγαίου γιατί το ενδιαφέρον που έδειξαν ήταν πρωτοφανές. Τους μίλησα για την φιλοσοφία της Αιγαιακής Διατροφής, για την Σοφία που χαρακτηρίζει την κουζίνα των νησιών μας. Οι γαστρονομικές τάσεις της εποχής πχ Vegan και slow food είναι αυτές που χαρακτηρίζουν την κουζίνα του Αιγαίου.
Vegan είναι στην βάση της η κουζίνα του Αιγαίου. Όσπρια και λαχανικά, άγρια χόρτα και βότανα καθώς και το ελαιόλαδο είναι αυτά που την χαρακτηρίζουν σε ολες τις εποχές του χρόνου.
Όσο για το slow food, ποιος από εμάς δεν θυμάται απλές πατάτες με αγγινάρες μάραθο και λαδολέμονο να σιγοψήνονται στην παροστιά και να μετατρέπονται σε μια από τις πιο γκουρμέ γεύσεις του Αιγαίου.
Farm to table είναι η νέα μόδα στην Αμερική αλλά για εμάς στα νησιά, αυτό αποτελεί το θεμέλιο της Αιγαιακής Κουζίνας εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Αυτά και άλλα πολλά συζητήσαμε με τα media στην Νέα Υόρκη και όλοι, μα όλοι, εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ζήσουν από κοντά την ζωή του Αιγαίου, να γνωρίσουν την κουλτούρα των νησιών μας και να γευτούν την τοπική γαστρονομία, όπως τους την περιέγραψα.
• Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που έχει και τον τίτλο «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019». Πώς προέκυψε και πώς εξελίσσεται;
Ήταν μία σκέψη του περιφερειάρχη μας κυρίου Γιώργου Χατζημάρκου που από την πρώτη στιγμή που με προσέγγισε, βρήκαμε κοινά σημεία επαφής. Είμαστε όλοι περήφανοι για τον τόπο μας καθώς και τα προϊόντα μας. Έχοντας ήδη κάνει από το 2011 πολλές εκδηλώσεις γαστρονομικού περιεχομένου στην Αμερική κυρίως και στην Ευρώπη, μετέφερα την εμπειρία μου και πόσο μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν κάθε φορά για να γνωρίσουν περισσότερα για τα νησιά μας. Μαζί με την ακούραστη ομάδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με πρωτεργάτη τον περιφερειάρχη και με την κυρία Χάιντι Λαζάνη, χαράξαμε πορεία προσέγγισης των ευρωπαϊκών χωρών στην αρχή και έπειτα ανοίξαμε τα φτερά μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Νομίζω πως η στρατηγική που ακολούθησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν από την αρχή ξεκάθαρη, σωστή και αποδεδειγμένα η κατάλληλη για να διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο την μοναδικότητα της Αιγαιακής Γαστρονομίας, την ιστορία της αλλά και τα προϊόντα των νησιών μας.
• Η Κουζίνα του Αιγαίου, μπορεί να προωθήσει δράσεις για την ανάπτυξη τόσο του Τουρισμού όσο και του πρωτογενούς τομέα;
Και βέβαια μπορεί και αυτός είναι ο σκοπός μας. Αν κάνετε μια βόλτα στα νησιά μας πλέον θα δείτε ότι η νέα γενιά περήφανη για τον τόπο της, έχει εμπλακεί ενεργά στον πρωτογενή τομέα, βαδίζοντας χέρι – χέρι με την προηγούμενη γενιά που εχει πείρα και γνώση. Έτσι με τον τροπο αυτό συνεχίζεται η Αιγαιακή παράδοση, δηλαδή ο γαστρονομικός πολιτισμός των νησιών μας, απαλλαγμένος από το ταμπού του παλιού αλλα μπολιασμένος με φρέσκο αέρα μιας και πλέον όλοι ανακαλύπτουν αργά ή γρήγορα ότι ο πλούτος που έχουμε στα νησιά μας είναι ένας θησαυρός, και μπορεί να προσελκύσει κόσμο από κάθε γωνία του πλανήτη για να ζήσει την ζωή των νησιών, να γνωρίσει πρωτόγνωρες εμπειρίες αλλά και να ζήσει μια αληθινή και αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.
• Ποιες είναι οι τάσεις στην μαγειρική; Βλέπουμε ότι όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην υγιεινή διατροφή, στην χορτοφαγία αλλά και στο vegan που τείνει να γίνει αρκετά δημοφιλές. Ποια είναι η άποψή σας;
Οπως ανέφερα και προηγουμένως Vegan, Vegetarian, Pascetarianism, slow cooking, farm to table, όλες αυτές οι τάσεις στην γαστρονομία που έχουν πάρει γιγάντιες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο, με φανατικούς οπαδούς, αυτές αποτελούν και την βασική φιλοσοφία, τον θεμέλιο λίθο της Αιγαιακής κουζίνας.
Και δεν χρειάζεται να αγωνιστούμε για να το αποδείξουμε. Δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά μέσα στις κουζίνες του Αιγαίου. Αυτό που θα δούμε να μαγειρεύεται είναι farm to table, αυτό που θα γευτούμε είναι κατά 50% vegan, οι νησιώτες είναι οι πρώτοι Pascetarian και δεν το γνωρίζουν, αυτό που θα αποκομίσουμε από τις κατσαρόλες του Αιγαίου είναι Healthy way of living. Όσο για το slow food; Ολοι θυμόμαστε αλλά ακόμα και σήμερα η μαγειρική να γίνεται σε χαμηλές φωτιές σε παροστιά ή σε φούρνο γιατί το κανάκεμα του φαγητού μόνο καλό του κάνει.
Εχουμε λοιπόν, την glorious Aegean cuisine που είναι healthy, vegan, slow cooking, farm to table και πολλά ακόμη. Ολες οι διεθνείς τάσεις μαγειρικής μέσα σε μια κουζίνα. Αυτό δεν ειναι τυχαίο. Νομίζω ότι η Αιγαιακή κουζίνα μπορεί να κατακτήσει την πρώτη θεση στο παγκόσμιο γαστρονομικό στερέωμα. Με βήματα σωστά, μελετημένα, με πρόγραμμα, με όραμα, με στόχους ξεκάθαρους, με όλη την αλήθεια μας «στο πιάτο μας» και στην καθημερινότητά μας.
Έτσι ακριβώς, όπως χαράζει την πορεία η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Είναι πραγματικά και ειλικρινά τιμή μου που συνεργάζομαι με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου Κυκλάδων, με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με όλους τους εθελοντές αλλά και με κατοίκους των νησιών μας που εθελοντικά βοηθούν σε αυτό το μεγαλεπήβολο έργο μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ