Τοπικές Ειδήσεις

Προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση του χειμώνα

Γράφει η Κατερίνα Παπασάββα Αισθητικός
Οι καιρικές συνθήκες συνήθως αφήνουν τα αποτυπώματά τους στο δέρμα, ειδικά του προσώπου και των χεριών! Το κρύο του χειμώνα επηρεάζει την όψη και την ποιότητα του δέρματος περισσότερο του προσώπου και χεριών που είναι εκτεθειμένα τόσο στον ψυχρό αέρα όσο και στην εναλλαγή της θερμοκρασίας από τους εσωτερικούς χώρους με την θέρμανση στους εξωτερικούς με το κρύο!
Ειδικότερα, οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τον ψυχρό αέρα προκαλούν απώλεια ύδατος στην επιδερμίδα με αποτέλεσμα την αφυδάτωση.
Το δέρμα αποκτά θαμπή όψη και τραχύτητα στην υφή με αίσθημα «τραβήγματος» πολλές φορές. Το δέρμα των χειλιών ξεφλουδίζεται γιατί είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο όταν αφήνεται χωρίς προστασία, όπως βάλσαμο χειλιών ή λιπαρό κραγιόν. Στο σώμα δεν εχουμε αυτά τα συμπτώματα, επειδή τα ρούχα το προστατεύουν.
Η αφυδάτωση αυτή που σχετίζεται άμεσα με το κρύο, αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες εμφάνισης και αύξησης του βάθους και της έντασης των ρυτίδων.
Έτσι, όταν δεν ενυδατώσουμε σωστά και καθημερινά το δέρμα μας είναι πιθανόν να αισθανθούμε «τράβηγμα» του δέρματος μετά το μπάνιο ή μετά τον καθαρισμό του προσώπου με αφρώδη καθαριστικά, «τσούξιμο» κατά την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας, μπορεί να έχουμε επιδερμίδα με λεπτή, εύθραυστη όψη και τραχεία, λεπιδωτή υφή και τέλος μπορεί να διαπιστώσουμε ότι οι ρυτίδες και οι γραμμές έκφρασης φαίνονται και είναι εντονότερες από πριν.
Ένα συχνό λάθος που γίνεται όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την αφυδάτωση είναι ότι χρησιμοποιούμε εξαιρετικά λιπαρά προϊόντα και λάδια, γεγονός που αρκετές φορές οδηγεί σε εμφάνιση φαγεσώρων, φλυκταινών ακόμη και κύστεων, δηλαδή στη γνωστή «ακμή από καλλυντικά».
Πρέπει να αποφεύγουμε το πολύ ζεστό νερό στο πλύσιμο προσώπου και σώματος. Μετά το ντούς να βάζουμε μια ενυδατική κρέμα στο σώμα. Καθημερινά να πίνουμε άφθονο νερό το οποίο βοηθά και στην εσωτερική ενυδάτωση του οργανισμού. Το αλκοόλ μπορεί να ζεσταίνει πρόσκαιρα τον οργανισμό, αφυδατώνει όμως το δέρμα, όπως και το κάπνισμα!
Πολλές φορές τον χειμώνα εμφανίζεται ακμή σε σημεία επαφής και τριβής του δέρματος με μάλλινα (κυρίως) αλλά και συνθετικά ρούχα.
Τα συνηθέστερα σημεία εμφάνισης είναι ο λαιμός (λόγω επαφής με μάλλινα κασκόλ και μπλούζες ζιβάγκο), η πλάτη (όταν μεταξύ του δέρματος και του μάλλινου ρούχου δεν παρεμβάλλεται βαμβακερό ρούχο), το σημείο επαφής του στηθόδεσμού με το δέρμα (όταν ειδικά αυτός είναι σφιχτός ή όταν λόγω κινήσεων αυξάνεται η τριβή με το δέρμα).
Ένα ακόμη στοιχείο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι οι επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας. Στην χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου οι ημέρες με ηλιοφάνεια είναι αρκετές και επομένως η ηλιακή ακτινοβολία και οι επιδράσεις της διόλου αμελητέες.
Η καθημερινή ενυδάτωση του δέρματος στο σπίτι με καλλυντικά προϊόντα είναι απαραίτητη αλλά δέν αρκεί, ειδικά μετά την ηλικία των 30 ετών γιατί οι ανάγκες του δέρματος ειναι ηυξημένες. Για να μπορέσει το δέρμα να διατηρήσει την ενυδάτωσή του θα πρέπει να γίνονται ειδικές θεραπείες βαθιάς ενυδάτωσης και θρέψης στην αισθητικό μας, ανάλογα και με τον τύπο και τις ανάγκες του, ώστε το δέρμα να ενισχυθεί σε βάθος, να τονωθούν οι λειτουργίες του και να αποτραπεί ο κίνδυνος της αφυδάτωσης που οδηγεί το δέρμα στην γήρανση (δημιουργία ρυτίδων, χαλάρωσης και πανάδων).
Κατερίνα Παπασάββα- Λαμπαδάκη, Αισθητικός,  Πτυχ/χος Αθηνών  και Βιέννης,  υπεύθυνη του κέντρου  Ομορφιάς και Υγείας katerinadayspa στη Ρόδο, οδός Μεγ. Κων/νου 30, τηλ.22410-31016 και 29504
www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου