Ειδήσεις

Σκληρή «κόντρα» για το «χαράτσι» των 25 €

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τα 25 ευρώ που καλείται πλέον να καταβάλλει όποιος πολίτης νοσηλευθεί σε δημόσιο νοσοκομείο. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κάλεσε το ΠαΣοΚ που ζητά την απόσυρση του μέτρου να αντιπροτείνει δημοσιονομικό ισοδύναμο.
Παράλληλα, μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι τα 25 ευρώ θα καταβάλλονται μόνο εάν ο ασθενής διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο, ενώ επιβεβαίωσε ότι στην περίπτωση αδυναμίας καταβολής των 25 ευρώ, το χρέος θα «μεταφέρεται» στην εφορία.
Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε την απόφαση για την επιβολή των 25 ευρώ, λέγοντας: «Επιμένω και ιδεολογικά. Όλοι εμείς που θα νοσηλευθούμε μία φορά τη 10ετία θα πληρώσουμε 25 ευρώ για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία, για να αγοράζουν φάρμακα για τους απόρους».
Διευκρίνισε ότι «ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για το 2014 είναι κάτω από 1,6 δισ. ευρώ» κάτι που σημαίνει ότι «στην πορεία του έτους θα έχουν οικονομικό πρόβλημα».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης κατέληξε ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να πει «από πού θα βρούμε τα χρήματα αυτά», σε αντιστάθμισμα της κατάργησης του 25ευρου.Απαντώντας εκ μέρους του ΠαΣοΚ, ο Π.Ρήγας σημείωσε ότι «υπάρχει περιθώριο να δούμε τη δικαιότερη κατανομή βαρών» και τόνισε ότι «στο χώρο της υγείας είναι συμβολικά λάθος αυτή τη στιγμή να φαίνεται ότι επιβαρύνουμε τον πολίτη με άλλα 20 ευρώ».
Προανήγγειλε, δε, την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του ΠαΣοΚ, την οποία ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να εξετάσει.

Σε σκληρότερο τόνο, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Χρήστος Πρωτόπαππας τόνισε ότι το δημοσιονομικό ισοδύναμο του μέτρου -που αντιστοιχεί σε 40 εκατ. ευρώ- «μπορεί να βρεθεί από τα δεκάδες εκατομμύρια που εξοικονομήσαμε για την υγεία, ψηφίζοντας πρόσφατα το νομοσχέδιο του κ. Γεωργιάδη». Παράλληλα, υπενθύμισε με νόημα ότι το ΠαΣοΚ στηρίζει τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ. Εξ άλλου, σε ό,τι αφορά το 1 ευρώ ανά συνταγή που οι ασφαλισμένοι θα κληθούν σε λίγες ημέρες να καταβάλλουν στα φαρμακεία, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι «δεν θα το πληρώνουν εκείνοι για τους οποίους προβλέπεται μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα», δηλαδή οι χρόνια πάσχοντες.

Όπως είπε, πρόκειται για 750.000 συνταγές το μήνα και η εξαίρεση αυτή «αφαιρεί 9 εκατ. ευρώ από το στόχο» του μέτρου.

Επίθεση κατά του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τα 25 ευρώ εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ και δηλώνει ότι θα επιμείνει στην απόσυρση του μέτρου αναλαμβάνοντας όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες και στην κυβέρνηση και μέσα στην Βουλή.

Αναφορικά με τη δήλωση Γεωργιάδη ότι η διαμάχη του 25ευρου είναι «για τρίχες», το ΠΑΣΟΚ απαντά: «Ας σκεφτεί το πόσο ‘τρίχες’ θα το θεωρήσει ένας άνεργος, ένας φτωχός που έχει ανάγκη».
Απαντώντας στο επιχείρημα του κ. Γεωργιάδη ότι το μέτρο είναι ήδη ψηφισμένο από πέρυσι από το ΠΑΣΟΚ, η Χ.Τρικούπη απαντά ότι όντως το μέτρο ψηφίσθηκε έπειτα από μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά πάντα υπάρχει ο στόχος της βελτίωσης των ρυθμίσεων, «ιδιαίτερα όπου υπάρχουν αδικίες εις βάρος ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων».

«Αυτή η γραμμή είναι η γραμμή της Προγραμματικής Συμφωνίας της Κυβέρνησης, είναι η γραμμή που αποδίδει αποτέλεσμα και οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο» συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ.
Ακόμη, το ΠΑΣΟΚ παραθέτει δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, στις οποίες έκανε λόγο για απόσυρση της διάταξης ή για περιορισμό της στους «έχοντες και κατέχοντες» θεσπίζοντας οικονομικά κριτήρια.
Σημειώνει ακόμη ότι και άλλες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και είχαν ψηφισθεί στη Βουλή επανεξετάσθηκαν και άλλαξαν από την ίδια την κυβέρνηση, όπως η μη εφαρμογή του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων και η απόφαση για μη περικοπή του ΕΚΑΣ στους βαριά ανάπηρους.
Υπογραμμίζει ότι το 2014 πρέπει να είναι χρονιά αποκατάστασης αδικιών και τονίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα συνέπειας και αξιώνει σεβασμό των προσπαθειών του και κυρίως των θέσεων και των προτάσεών του».
Απαντώντας στον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος είπε στο ΠΑΣΟΚ «φέρτε μου ισοδύναμα», η Χ.Τρικούπη λέει: «Τα ‘ισοδύναμα’ που επικαλείται ο κ. υπουργός ας ψάξει να τα βρει σε κάποια από τα ‘Ζάππεια’ που χάθηκαν».
Στρεφόμενο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «Αντί να κάνει τον ‘τζάμπα τιμητή των πάντων’, ας μας πει τη συνολική πρότασή του για τον τομέα της υγείας».
Πυρά της αντιπολίτευσης για μέτρο των 25 ευρώ
Μετά τον σάλο που ξεσήκωσε στο εσωτερικό της κυβέρνησης η επιβολή νοσηλείων 25 ευρώ από τον υπουργό Υγείας, σφοδρή είναι και η αντίδραση της αντιπολίτευσης στο μέτρο. Για νέα άθλια μνημονιακά μέτρα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, για λανθασμένη και κοινωνικά άδικη επιλογή μιλά η ΔΗΜΑΡ, για πρωτοφανή αναλγησία μιλούν οι ΑΝΕΛ.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η επιβολή των νέων χαρατσιών στην υγεία με τα 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς και η επιπλέον επιβάρυνση με 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων, είναι τα νέα άθλια μνημονικά μέτρα που επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους πολίτες, ως καλωσόρισμα για το νέο έτος της ανάπτυξης.

» Όσο και να προσπαθεί ο κ. Γεωργιάδης με τις συνεχείς τηλεοπτικές του ‘παραστάσεις’ να δικαιολογήσει τα έργα και τις ημέρες του στο Υπουργείο Υγείας, αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ως κυβερνητικοί εταίροι ψήφισαν πανηγυρικά τα συγκεκριμένα μέτρα πριν λίγους μήνες, ενώ τώρα υποκριτικά ως ‘τζάμπα μάγκες’ εκφράζουν την αντίθεσή τους, δεν μπορούν να κρύψουν από τον ελληνικό λαό ότι μοναδικός τους στόχος είναι η πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και η συνεχής οικονομική αφαίμαξη των πολιτών.
» Αν τους λείπουν χρήματα όπως επικαλούνται για τα νοσοκομεία, ας τα αναζητήσουν ανάμεσα στους μεγάλους φοροφυγάδες, στις μίζες, τις λίστες, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά που διαχρονικά δημιούργησαν τα κόμματά τους και όχι στις τσέπες του ελληνικού λαού.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά και δεσμεύεται για την άμεση κατάργηση κάθε μνημονιακού χαρατσιού που επιβλήθηκε στην υγεία, καθώς και για την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας την ώρα της ανάγκης».
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ τονίζει: «Η εφαρμογή του μέτρου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία αποτελεί μία λανθασμένη και κοινωνικά άδικη επιλογή.
»Δυσχεραίνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πλην ελάχιστων εξαιρέσεων επιβαρύνει όλους τους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό αμφισβητείται η καθολικότητα της παροχής δωρεάν υγείας.
» Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή και να ακυρώσει την επιβολή του μέτρου.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τονίζουν: «Την ώρα που οι πολίτες στερούνται σε μεγάλο βαθμό το αγαθό της δημόσιας υγείας, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και κυρίως των οικονομικά αδυνάτων που δεν μπορούν να πληρώσουν το εισιτήριο των 25 ευρώ, ο υπουργός Υγείας, όχι μόνο επιμένει στο μέτρο που προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην συγκυβέρνηση, αλλά με πρωτοφανή αναλγησία μιλά για τρίχες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου