Τοπικές Ειδήσεις

Μυογήρανση προσώπου!

Γράφει η
Κατερίνα Παπασάββα
Αισθητικός

Από την ηλικία των 25 ετών τα πρώτα σημαδια γήρανσης δέρματος του προσώπου, λεπτές γραμμές και ρυτίδες, κάνουν την εμφάνισή τους. Η συμμετρία του προσώπου αλλάζει!
Η Γήρανση του δέρματος με την πάροδο της ηλικίας οφείλεται στον νόμο της βαρύτητας αλλά και στην μείωση της οστικης μάζας, του λίπους και της ελαστικότητας του δέρματος από την επιβράδυνση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Αλλοι λόγοι γήρανσης ειναι η χρονια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (Φωτογήρανση), το κάπνισμα, το αλκοόλ, οι ορμονικές διαταραχές, οι εργασιακές συνθήκες, το άγχος και στρές, η κακή διατροφή, η λήψη ορισμένων φαρμάκων και οι ασθένειες. Η κατανάλωση ζάχαρης επίσης <καραμελλώνει> το κολλαγόνο το γλυκοζυλιογώνει με αποτέλεσμα το κολλαγόνο να γίνεται σκληρό και να θρυμματίζεται πιο εύκολα. Έτσι το δέρμα χάνει την νεανικότητά του. Οπότε περιορίζουμε την κατανάλωση ζάχαρης όσο το δυνατόν και τα γλυκά. Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι <παίρνει> το νερό από το δέρμα, το αφυδατώνει με συνέπεια την δημιουργία ρυτίδων και χαλάρωσης. Το να κρατάμε το δέρμα ενυδατωμένο είναι το σημαντικότερο για την διατήρηση του υγιούς δέρματος!
Η μυογήρανση προκαλείται από τις επαναλαμβανόμενες μυικές συσπάσεις των μυών του προσώπου με την πάροδο της ηλικίας και λόγω της μείωσης του λίπους του δέρματος. Καθώς μεγαλώνουμε οι σκελετικοί μυες του προσώπου χάνουν τον όγκο και την μάζα τους, τον τόνο και την ελαστικότητά τους. Ειδικά στην ηλικία από 40 έως 50 ετών γίνονται οι μεγαλύτερες αλλαγές. Ακόμα υπάρχει απώλεια λίπους και απώλεια στήριξης από τα οστά του προσώπου, λόγω ελάττωσης της οστικής μάζας με την ηλικία και την οστεοπόρωση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα το “ξεφούσκωμα” του προσώπου και την εμφάνιση της χαλάρωσης του δέρματος!
Οι πρώτες ρυτίδες εμφανίζονται στο πρόσωπο ως αποτέλεσμα της επανειλημμένης χρήσης των μύων του προσώπου, πράγμα που συμβαίνει όταν εκφραζόμαστε. Καθένας απο εμάς εκφράζεται διαφορετικά και έτσι οι ρυτίδες που εμφανίζονται διαφέρουν απο άνθρωπο σε άνθρωπο. Το μέτωπο, το μεσόφρυο, το πόδι της χήνας στα μάτια, το άνω χείλος είναι μερικές απο τις περιοχές που επηρεάζονται. Αρχικά, οι ρυτίδες εμφανίζονται μόνο όταν το άτομο εκφράζεται και αυτός είναι και ο λόγος που τις αποκαλούμε ρυτίδες έκφρασης, με τον καιρό όμως οι ρυτίδες αυτές χαράζονται στο δέρμα και γίνονται μόνιμες
Το δέρμα των καπνιστριών εμφανίζει εντονότερο «σακούλιασμα» κάτω από τα μάτια, ρυτίδες γύρω από τα χείλη και χαλάρωση στο δέρμα του λαιμού και της γνάθου. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι το κάπνισμα μειώνει σε όλο το σώμα και ειδικά στο πρόσωπο την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει τη δράση ενός ενζύμου το οποίο το διασπά. Κατά συνέπεια, ρυτιδιάζει παντού και χάνει την ελαστικότητά του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μείωση στην παραγωγή του κολλαγόνου μπορεί να φτάσει το 40% στους καπνιστές ενώ, έχει υπολογιστεί ότι το κάπνισμα μας κάνει να φαινόμαστε τουλάχιστον 10 χρόνια μεγαλύτεροι απ’ όσο στ’ αλήθεια είμαστε.
Ο καθαρισμός του δέρματος πρωί και βράδυ πρέπει να γίνεται με ήπιες κινήσεις ειδικά γυρω από τα μάτια, όπου το δέρμα είναι πολύ λεπτό εν σχέσει με το υπόλοιπο πρόσωπο, χωρίς τράβηγμα του δέρματος και έντονη πίεση γιατί τότε η δημιουργία ρυτίδων και χαλάρωσης ειναι αναπόφεκτη. Η στάση που κοιμόμαστε προκαλεί επίσης μυογήρανση γιατί πιέζοντας συνηθως μία πλευρά του προσώπου καθε βράδυ αφ ενός δέν γινεται ομαλά η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, αφ ετέρου ευνοούνται τα <σπασίματα> στο δέρμα και η εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης. Καλό ειναι η στάση του ύπνου να είναι η ύπτια (ανάσκελα) γιατί έτσι αποφεύγεται η μυογήρανση.
Τα γυαλια ηλίου είναι απαραίτητα χειμώνα-καλοκαίρι γιατί βγαίνοντας στον ήλιο η και στο έντονο φως της ημέρας, κάνοντας αντανακλαστικές κινήσεις ματιών για να το αποφύγουμε, δημιουργείται μυογήρανση και εμφανίζεται το γνωστό μας <πόδι της χήνας> οι ακτινωτές ρυτίδες στην άκρη των ματιών πιό έντονα εξωτερικά αλλά εμφανείς και στις εσωτερικές κόγχες των ματιών δίπλα στη μύτη!
Tα αρνητικά συναισήματα αυξάνουν την δραστηριότητα των νευρώνων, μειώνουν την ποιότητα του υπνου, αυξάνουν την παραγωγή κορτιζόλης, το άγχος
Η πολύωρη χρήση του υπολογιστή, με το να είμαστε σκυμμένες μπροστά σε μία οθόνη προκαλεί μυογήρανση του λαιμού αφού διπλώνει το δέρμα και σχηματίζονται οι ρυτίδες στο λαιμό.
Και επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για να αποφύγουμε την μυογήρανση του προσώπου φροντίζουμε το δέρμα μας από την νεαρή ηλικία με τακτικές επισκέψεις στην αισθητικό μας για την ενυδάτωση και αντιγήρανση του δέρματός μας. Οι επαγγελματικές θεραπείες ενυδάτωσης και αντιγήρανσης με την βοήθεια μηχανημάτων νέας τεχνολογίας διστηρούν την ελαστικότητα του δέρματος ώστε να μην δημιουργούνται ρυτίδες με τις κινήσεις των μυών του προσώπου. Δεν αρκεί να κάνουμε κάποιες θεραπείες και να μην συντηρούμε το αποτέλεσμα!
Εάν το δέρμα διατηρείται καλά και η ανανέωση των κυττάρων διεγείρεται σωστά σε τακτά διαστήματα, το κυρίως δέρμα που είναι ένας ιστός υποστήριξης θα παραμείνει ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η εμφάνιση των ρυτίδων θα καθυστερήσει.

Κατερίνα Παπασάββα-
Λαμπαδάκη,
Αισθητικός, Πτυχ/χος
Αθηνών και Βιέννης,
υπεύθυνη του κέντρου
Ομορφιάς και Υγείας
katerinadayspa
στη Ρόδο, ο
δός Μεγ. Κων/νου 30,
τηλ.22410-31016,
29504 και 6932941980.
www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου