Συνεντεύξεις

M. Tσιμπούκας, επικεφαλής Silver Alert Δωδ/σου: O εθελοντισμός είναι… εθισμός

Λένε, ότι την ιστορία την γράφουν οι παρέες… Κι όταν πρόκειται για παρέες που της ενώνει το κοινό καλό, τότε η κοινωνία βγαίνει κερδισμένη.
Στην περίπτωση της λειτουργίας του Σταθμού Ετοιμότητας Silver Alert Δωδεκανήσου, η εξαφάνιση ενός συμπολίτη μας το περασμένο καλοκαίρι ήταν η αφορμή για να ενώσουν τις δυνάμεις τους πέντε εθελοντές, δημιουργώντας μια δομή-σύμμαχο της τρίτης ηλικίας στα Δωδεκάνησα.
Ο επικεφαλής του σταθμού ετοιμότητας Silver Alert Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Τσιμπούκας, στη συνέντευξή του σήμερα στη «δ», μιλά για το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων, εξηγεί πώς η ενεργοποίησή του μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια στις περισσότερες υποθέσεις, με έμφαση στη φροντίδα, στην προστασία, και στο αίσθημα ασφάλειας στους ηλικιωμένους.


• Μανώλη, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από το πότε ξεκίνησε η λειτουργία του Silver Alert στη Ρόδο.
Το Silver Alert-Γραμμή Ζωής ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Αύγουστο, με βάση τη Ρόδο αλλά αφορά όλα τα Δωδεκάνησα και αν παραστεί ανάγκη, μπορούμε να δράσουμε και στις Κυκλάδες.
• Πώς ξεκίνησε η ιδέα;
Το καλοκαίρι, δέχθηκα μια κλήση για έναν φίλο που είχε εξαφανιστεί εκείνη την περίοδο. Τότε εμείς που γνωρίζαμε το παιδί προσωπικά, αναλάβαμε την κινητοποίηση και τον συντονισμό με όλες τις ομάδες που πήραν μέρος στην αναζήτηση, χωρίς ακόμα τότε να ανήκουμε στο Silver Alert. Λόγω της σχέσης που είχαμε με το παιδί και της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, αναλάβαμε πιο ενεργό ρόλο προκειμένου να καταφέρουμε να τον προσεγγίσουμε.
Το Silver Alert, με το οποίο ήμασταν σε επαφή, ενημερώθηκε για τον τρόπο που δράσαμε και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης με τον εντοπισμό του παιδιού, που διήρκησε έξι μέρες, δέχθηκα τηλεφώνημα από τον διοικητή του κ. Γεράσιμο Κουρούκλη, ο οποίος μου πρότεινε να δημιουργηθεί σταθμός ετοιμότητας στα Δωδεκάνησα με εμένα επικεφαλής. Δεν αρνήθηκα, διότι πράγματι μπορούμε να προσφέρουμε σημαντικό έργο μέσω του Silver Alert και στη δική μας περιοχή.
• Η ομάδα από ποιους αποτελείται;
Ο πυρήνας αποτελείται από εμένα, τον Παναγιώτη Νίκα, την Κατερίνα Κιαμαλή, την Αφροδίτη Πατούνα και τον Μάρκελλο Βουρεξάκη. Επίσης, η σύζυγός μου, μας υποστηρίζει όσο το επιτρέπει χρόνος της, λόγω του ό,τι έχουμε δύο παιδιά. Εμείς ασχολούμαστε χρόνια με τον εθελοντισμό, αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο, αθόρυβα και οπωσδήποτε όχι για την προσωπική μας προβολή.
Η λειτουργία του Silver Alert στα Δωδεκάνησα, προέκυψε από την ανάγκη για προστασία των ηλικιωμένων αλλά και γενικότερα των ανθρώπων που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα, με έμφαση βέβαια στην έρευνα για τον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν χαθεί, κυρίως τρίτης ηλικίας.
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναπτύξει ήδη συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις που είναι πιστοποιημένες για έρευνα και διάσωση, όπως είναι η ΟΑΚ (Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), η ΕΟΠΚ (Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης Καταστροφών), είμαστε σε επικοινωνία με τον αρχηγό των Σαμαρειτών Τμ. Ρόδου Κ. Τζάνο, έχουμε έρθει σε επαφή με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου Ηλ. Αργύρη και βρισκόμαστε σε συνεχείς επαφές για να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας.


• Πρόσφατα θέσατε την ομάδα και στη διάθεση των αρμοδίων αρχών και φορέων, κατά την τεράστια δοκιμασία που πέρασε το νησί μας, στη διάρκεια της θεομηνίας.
Ναι. Και μάλιστα με αφορμή τον τραγικό θάνατο της άτυχης 75χρονης που ζούσε μόνη της και αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, θα ήθελα να αναφερθώ στην υπηρεσία τηλεειδοποίηησης “κόκκινο κουμπι”.
Η Γραμμή Ζωής μέσω της υπηρεσίας «Τηλεειδοποίηση», δίνει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να επικοινωνούν άμεσα με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, πατώντας απλά ένα φορητό κόκκινο κουμπί, 24ώρες το 24ώρο χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να επιλέξουν οποιοδήποτε αριθμό. Η βασική συσκευή, που έχει συνδεθεί με το τηλέφωνο του ηλικιωμένου ενεργοποιείται αυτόματα, δίνοντας σήμα στο κέντρο διαχείρισης κλήσεων της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ. Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που έχει άμεση πρόσβαση στο αρχείο κάθε ηλικιωμένου και αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, γενικούς ιατρούς και εθελοντές γείτονες, ανταποκρίνεται άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του. Ακόμα και αν ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να απαντήσει, η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ στέλνει αμέσως βοήθεια, κάποιο γείτονα, μέλος της οικογένειάς του, ασθενοφόρο, την Άμεση Δράση, την Πυροσβεστική.
Το κόστος ανέρχεται σε 360 ευρώ και αφορά μόνο στην αγορά του εξοπλισμού, η παροχή υπηρεσίας είναι δωρεάν. Η υπηρεσία αυτή έχει αποδειχθεί σωτήρια για πολλούς ηλικιωμένους.
Στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι η αγορά 10 εξοπλισμών με χρήματα που θα εξασφαλιστούν μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις, τους οποίους θα κάνουμε δωρεά σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας στα Δωδεκάνησα οι οποίοι ζουν μόνοι τους και οι οποίοι θα επιλεγούν σε συνεργασία με τους φορείς. Θα μπορούσαν όμως και οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων να μεριμνήσουν, ώστε να παρέχουν τον εξοπλισμό αυτό σε ανθρώπους που τον έχουν ανάγκη, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς ανά πάσα στιγμή.
Το κόστος μπορεί να είναι υψηλό για έναν ηλικιωμένο, όχι όμως για τους φορείς που μπορεί να εξασφαλίσουν κονδύλια. Στην Κύπρο, το πρόγραμμα αυτό, έχει τύχει τεράστιας ανταπόκρισης με κρατική μάλιστα επιχορήγηση.


• Από τον Αύγουστο που ξεκίνησε η λειτουργία του Silver Alert, έχει χρειαστεί να παρέμβετε σε περιστατικά εξαφάνισης;
Ναι, έχουμε κληθεί και πρέπει να πω ότι το καλοκαίρι, στατιστικά, είναι περισσότερα τα περιστατικά. Παρ΄ότι ασχολούμαστε με εξαφανίσεις ηλικιωμένων αν ζητηθεί η συνδρομή μας λόγω της εμπειρίας μας και της εθελοντικής μας δράσης, σαφώς και θα τρέξουμε να βοηθήσουμε όπου και όποτε μας ζητηθεί.
Επίσης αν δεχθούμε επώνυμη καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου, αμέσως ειδοποιούμε την εισαγγελία, έχουμε αυτή την δυνατότητα. Εχουμε πολύ καλή συνεργασία με όλες τις αρχές της Ρόδου και μας έχουν βοηθήσει σημαντικά.Οσες φορές χρειάστηκε να συνεργαστούμε με την Αστυνομία, η συνεργασία μας ήταν άψογη.
• Πάντως αυτό που μου περιγράφεις, απαιτεί αρκετό προσωπικό χρόνο και χρήμα. Ενεργείτε σε καθαρά εθελοντική βάση και χωρίς οικονομική υποστήριξη.
Λειτουργούμε σε απολύτως εθελοντική βάση, προσωπικά είμαι ιδιωτικός υπάλληλος. Απαιτείται χρόνος, που στερείς από την οικογένειά σου και την εργασία σου με κόστος ακόμα και να απολυθείς. Επιπλέον εμείς χρησιμοποιούμε δικά μας οχήματα και εννοείται καύσιμα. Πολλές φορές σε μια αναζήτηση, μπορεί να απαιτηθεί ακόμα κι ένας μισθός σε καύσιμα που εξασφαλίζονται μέσα από τον εθελοντισμό και την διάθεση για προσφορά. Ο εθελοντισμός όμως είναι… εθισμός για εμάς. Ο εθισμός ο δικός μας, είναι να προσφέρουμε και να υπηρετούμε το κοινό καλό.


• Από πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να ασχολείται με τον εθελοντισμό;
Από πολύ μικρό. Ακόμα και την περίοδο που ασχολήθηκα ενεργά με την πολιτική υπηρετώντας πρώτα για πολλά χρόνια τη ΝΔ -αρχικά μέσω της ΜΑΚΙ- και μετά τους ΑΝ.ΕΛ. μέχρι που παραιτήθηκα όταν ελήφθη η απόφαση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, η εμπλοκή μου αφορούσε πάλι στην προσφορά στην κοινωνία και το κοινό καλό και όχι πώς εγώ θα αποκομίσω πολιτικά οφέλη. Η πολιτική για εμένα είναι πρώτα απ΄όλα προσφορά στην κοινωνία. Ωστόσο, αυτή η προοπτική είναι για τους λίγους ρομαντικούς της πολιτικής, γι΄αυτό και τα παράτησα και αποφάσισα να μην ασχοληθώ ξανά.
• Αρα, έχεις «πολιτικές» πόρτες να χτυπήσεις για την δράση που έχεις αναλάβει, υποθέτω.
Εγώ δεν υποθέτω ποτέ τίποτα. Πιστεύω ότι δύσκολα θα λάβω βοήθεια όποιες πόρτες κι αν χτυπήσω.
• Αν κάποιος θέλει να στηρίξει τη δράση σας, πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Ξεκινήσαμε συνεργασία με τον Σύλλογο “Νοιάζομαι” και η πρώτη μας δράση, αφορούσε στη διοργάνωση συναυλίας στις 28 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας συγκέντρωσης χρημάτων για τον μικρό Παναγιώτη Ραφαήλ. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, μέσω του εντεταλμένου κ. Κάλλιστου Διακογεωργίου, αποφασίσαμε κάθε χρόνο την ίδια ημέρα να συνδιοργανώνουμε μια συναυλία αγάπης και τα χρήματα θα διατίθενται σε πρόσωπο που τα έχει ανάγκη. Εχουμε επίσης ξεκινήσει τον στολισμό του Νοσοκομείου της Ρόδου ενόψει των Χριστουγέννων, που θα κορυφωθεί στις 5 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή. Σε αυτές τις δράσεις θα ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή, να συνδράμουν όποιοι συμπολίτες μας επιθυμούν. Επίσης έχουμε δημιουργήσει την σελίδα “Silver Alert Δωδεκανήσου” όπου όσοι εθελοντές, που δεν είναι οργανωμένοι μπορούν να ενημερώνονται για το πού και πώς μπορούν να βοηθήσουν όποτε επιθυμούν. Πολλές φορές, μπορεί κάποιος να θέλει να προσφέρει, αλλά λόγω της άγνοιάς του και του περίσσιου ζήλου που ενδεχομένως να επιδείξει, αντί για καλό να κάνει κακό, κι αυτό έχει συμβεί πολλές φορές.


• Πάντως η συμμετοχή σε έρευνες αναζητήσεων είναι αγωνιώδεις στον υπέρτατο βαθμό.
Σαφώς… Κάθε λεπτό που περνάει είναι κρίσιμο, ο χρόνος μετράει διαφορετικά σε αυτές τις περιπτώσεις. Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε ότι έχουμε αποτύχει κι ας μην είναι στο χέρι μας να υπάρχει πάντα θετική έκβαση σε κάθε υπόθεση εξαφάνισης. Εμείς σε κάθε υπόθεση δίνουμε και την ψυχή μας, την κάνουμε προσωπική υπόθεση. Ευχή και στόχος μας είναι να εντοπίσουμε τον άνθρωπο που έχει χαθεί πριν πάθει κάτι κακό.
Γι αυτό είναι απαραίτητο να δρούμε ταχύτατα και όσο πιο σαφείς και συγκεκριμένες είναι οι πληροφορίες που μας δίνονται, τόσο περισσότερο διευκολύνεται η έρευνα. Κάθε έρευνα είναι σαν να ψάχνουμε ψύλλο στ΄άχυρα… Γι αυτό είναι απαραίτητο οι πληροφορίες που λαμβάνουμε να είναι συγκεκριμένες και όσο πιο αναλυτικές γίνεται για τις συνθήκες εξαφάνισης, ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά. Και εννοείται ότι οι πληροφορίες που λαμβάνουμε, δεν δημοσιοποιούνται ποτέ και πουθενά.
• Το λες με πάθος αυτό, διακρίνω όμως έναν κόμπο στον λαιμό σου.
Δεν είναι εύκολη αποστολή, ιδίως όταν τελικά εντοπίζουμε νεκρό τον αγνοούμενο. Ακόμα κι αν δεν τίθεται θέμα έγκαιρης παρέμβασης, ακόμα κι αν ο θάνατος επήλθε ακαριαία, πάντα σε τρώει το γιατί και το αν…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου