Τοπικές Ειδήσεις

Εχετε ευαίσθητο δέρμα; Τι να προσέξετε τώρα το καλοκαίρι!

Γράφει η
Κατερίνα Παπασάββα
Αισθητικός
Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Αποτελείται από 3 στρώματα: Το υπόδερμα, το χόριο ή κυρίως δέρμα και την επιδερμίδα.
Οι τύποι του δέρματος είναι 4 .1) Το κανονικό (επιδερμίδα λεία, ομοιόμορφη, βελούδινη, ροδαλή) 2) Το λιπαρό (επιδερμίδα με μεγάλους πόρους, έντονα λιπαρή και γυαλιστερή, ελάχιστα διαφανής αλλά ανθεκτική.΄Εχει φαγέσωρες και τάση για ακμή). 3) Το μικτό(με λιπαρές περιοχές το πηγούνι, το μέτωπο και γύρω από τη μύτη και ξηρά τα μάγουλα) και 4)Το ξηρό (Λεπτή επιδερμίδα χωρίς λιπίδια). Το Ευαίσθητο δέρμα δέν ειναι τύπος !
Η κατάσταση της υγείας των εσωτερικών μας οργάνων καθρεπτίζεται στην εικόνα του δέρματος μας. Η επιστήμη έχει διερευνήσει τις συσχετίσεις ανάμεσα στο δέρμα και στο γαστρεντερικό σύστημα, την αναλογία των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων στον οργανισμό, την λειτουργία του ήπατος, της κύστης, των νεφρών και την ορμονική ισορροπία. Η όψη, η υφή και η ποιότητα του δέρματος αλλάζουν με τον τρόπο ζωής, την ηλικία, τις εξωτερικές επιδράσεις (ξηρασία, ήλιος, κρύο, αέρας, μόλυνση της ατμόσφαιρας), αλλά και τις εσωτερικές επιδράσεις (κακή διατροφή, άγχος, ποτό, κάπνισμα, μή επαρκής ύπνος). Αυτή η κατάσταση του δέρματος είναι προσωρινή και μπορεί να μεταβληθεί!
ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ χαρακτηρίζουμε ένα δέρμα που αντιδρά με ερθισμούς σε ουσίες και καταστάσεις που σε άλλες συνθήκες δεν θα προκαλούσαν ερεθισμό. Τα συμπτώματα του ευαίσθητου δέρματος είναι το ερύθημα (κοκίνισμα), το αίσθημα κνησμού και “τραβήγματος”, οι ευρυαγγείες, σπυράκια μικρά, ξεφλούδισμα και σκάσιμο της επιδερμίδας. Η ευαισθησία αυτή επηρεάζει και τον δερματικό φραγμό με αποτέλεσμα πολλές φορές να εμφανίζει το άτομο διάφορες δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, αλλεργική δερματίτιδα, ροδόχρου ακμή κλπ.
Οι πιό ευαίσθητες ζώνες είναι η περιοχή των ματιών και το εσωτερικό μέρος του χεριού. Συνήθως το δέρμα του προσώπου είναι πιο ευαίσθητο από του σώματος. Εμφανίζεται περισσότερο στα νεανικά παρά στα ώριμα δέρματα. Κάθε τύπος δέρματος μπορεί να αποκτήσει ευαισθησία.
Οι παράγοντες που προκαλούν ευαισθησία στο δέρμα είναι ενδογενείς και εξωγενείς. Οι μεν ενδογενείς είναι οι ψυχολογικοί παράγοντες, η γήρανση, οι ορμονικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη, κακή διατροφή, οι δε εξωγενείς είναι η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι ελεύθερες ρίζες, ο αέρας, το κρύο και η ζέστη. Αν τα αίτια που προκαλούν την ευαισθησία είναι εξωγενή, τα αποτελέσματα τους εμφανίζονται κυρίως στην επιδερμίδα και ύστερα επεκτείνονται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, αν δε είναι ενδογενή τα αίτια τα προβλήματα εμφανίζονται εσωτερικά, στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Συνεχώς με την πάροδο του χρόνου τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα αυξάνονται!
Η έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος και καταστρέφει τα συστατικά του φυσικού παράγοντα ενυδάτωσης, επιταχύνεται η εφίδρωση, αυξάνεται η διαπερατότητα του δέρματος και έτσι διάφοροι ερεθιστικοί παράγοντες εισχωρούν στο δέρμα προκαλώντας βλάβες! Αποφεύγουμε λοιπόν τον ήλιο 10 το πρωί με 4 το απόγευμα, φοράμε πάντα αντιηλιακό, ανανεώνοντάς το κάθε 2 ώρες και φροντίζουμε για την ενυδάτωσή του.
Η περιποίηση του ευαίσθητου δέρματος γίνεται και στο σπίτι και στην αισθητικό μας. Είναι μέγα λάθος να πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γίνεται περιποίηση του ευαίσθητου δέρματος στην αισθητικό η οποία με την κατάλληλη περιποίηση απευαισθητοποιεί το δέρμα και ανθίσταται στους ερεθιστικούς παράγοντες. Με τις ειδικές λεμφικές μαλάξεις, το μασάζ ενδερμολογίας, με το ειδικό μηχάνημα που δρούν σε κυτταρικό επίπεδο, ομαλοποιούμε την αιματική και λεμφική κυκλοφορία ώστε τα τριχοειδή αγγεία να θρέψουν τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, να ενυδατώσουν και να τονώσουν. Η περιποίηση είναι απαλή και καταπραϋντική, δεν χρησιμοποιούμε μηχανικά πήλιγκ (scrubs)γιατί ερεθίζουν το δέρμα, παρά μόνο εάν χρειάζεται ενζυμικά πήλιγκ. Η ενυδάτωση του δέρματος στο σπίτι γίνεται με ειδικά προϊόντα για το ευαίσθητο δέρμα, (ορροί, κρέμες και κρεμομάσκες αποφεύγοντας τις μάσκες αργίλου που τραβούν την υγρασία του δέρματος), με βιταμινούχα προϊόντα και αντιοξειδωτικά. Αποφεύγουμε το συχνό πλύσιμο με ζεστό νερό, τα σαπούνια, τα μαντηλάκια καθαρισμού και τα πήλιγκ με κόκκους, γιατί ερεθίζουν το δέρμα και προκαλούν μεγαλύτερη ευαισθησία. Φροντίζουμε για την ενυδάτωση του και θρέψη πρωί βράδυ με ειδικά προϊόντα σύμφωνα με τον τύπο του δέρματος, την ηλικία και τον τρόπο ζωής. Οταν ιδρώνουμε ξεπλένουμε το πρόσωπο με νερό της βρύσης και το σκουπίζουμε ταμποναριστά για να αποφύγουμε την τριβή του σκουπίσματος του ιδρώτα, που ερεθίζει το δέρμα και ξαναβάζουμε ενυδατική και αντιηλιακή κρέμα.
Φροντίστε λοιπόν το ευαίσθητο δέρμα σας ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που με την ηλιοφάνεια, την εφίδρωση και το συχνό πλύσιμο αφυδατώνεται και γερνά γρηγορότερα!

Κατερίνα Παπασάββα -Λαμπαδάκη, Πτυχ.
Αισθητικός Αθηνών και Βιέννης, υπεύθυνη του Katerina Dayspa στη
Ρόδο, Μεγ. Κων/νου 30 τηλ.22410-31016
και 29504
www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου